Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca uygulanan, Bölgesel rekabet Edebilirlik Programı kapsamında, TTSO tarafından sunulan ve 2 Milyon 100 Avro bütçeli, Peynir Altı Suyu İşleme ve Sut Tozu Üretim Tesisi Projesi için, Trabzon’daki sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Ticaret ve sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, projenin hayata geçirilmeye başlandığını vurguladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile nihai protokollerin tamamlanmasına çalışıldığını aktardı.
Başkan Hacısalihoğlu, projenin sektörde bir kümelenmeyi sağlayacağını da vurgulayarak, arsaya ve tesisin proje kapsamında yapılacağını bir tek işletmenin kurulacak olan ortak bir şirket tarafından yapılacağını vurguladı.
Sektörde faaliyette bulunan tesislerin en az üç yıllık verilerinin hesaplanmasından sonra kurulacak olan tesis için kapasite belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Başkan Hacısalihoğlu, projenin sektördeki işletmelerin arıtma sorununa çözüm getirdiğini, ayrıca atıkların işlenmesi ile elde edilecek olan süt tozunun ekonomik karlılık yaratacağını kaydetti.
Projenin devam etmesi için işletme için kurulacak olan şirketin 2010’a girmeden sağlanacağını, bunun için bütün işletmelerin taahhütte bulunması gerektiğini ifade ederek, bu taahhütnamenin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na iletileceğini söyledi. Sektör işletmelerin bu projeye sahip çıkması gerektiğini vurguladı. TTSO’nun da kurulacak olan şirkette bir payı olacağını iletti.
TTSO Başkanlık Danışmanı Prof.Dr. Orhan Aydın, bölgedeki süt işleme tesislerinin arıtma tesisi bulunmadığını, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ağır yaptırımların bulunduğunu anımsatarak, projenin bu sorunu ortadan kaldıracağını açıkladı. Bireysel arıtma tesislerinin kurulmasının maliyetler nedeniyle bugüne kadar yapılamadığını belirterek,” Atıklar ortak bir tesiste işlenecek. Bugün kullanmadığınız ve sizin için sorun olan atıklar süt tozu olarak katma değer yaratacak.” diye konuştu.
Toplantıya iştirak eden sektördeki işletme temsilcileri, kurulacak tesisin orta büyüklükte bir kapasite olması gerektiğini, bunun için bölge dışına açılması önerisini getirdiler.
TTSO Proje Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan’da, tesisin dünyadaki verimli olan kapasitede kurutulacağını, bu konuda incelemenin tamamlandığını aktardı.