Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meslek Komiteleri toplantısı yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu başkanlığında yapılan toplantıda komite üyeleri ortak sorunları gündeme getirdi. Başkan Hacısalihoğlu, gündeme getirilen önerilerin yönetim kurulu çalışmalarına yön vereceğini ifade etti.
Bu dönem meslek komitelerinin iyi bir çalışma dönemi geçirdiğini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, “Bu toplantılarda daha çok sizleri dinlemek istiyoruz. Gerçekten Meslek komitelerimiz bu dönem iyi çalışıyor. Yönetim kurulumuza ve meclisimize, meslek komitelerinden gerçekten önemli konular geldi. Bu ortak sorunların çözümü için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve hükümet nezdinde odamız çalışmalarda bulundu. Yerel çözüme sağlanması gereken sorunlarda ilgili makamlar ile görüşüldü.”dedi.
Meslek komiteleri toplantısında, TTSO’nun üzerinde dikkate aldığı bazı çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, özellikle 5084 sayılı teşvik kanunu bir yıl daha uzatılması konusunda girişimlerde bulunulduğunu vurguladı. 2009 yılı sonunda sona erecek olan teşvikin uzatılması için çıkış noktasının krizin devam etmesi yanında açıklanan son orta vadeli programa göre kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın 2012 öngörüsünün, teşvikin uygulanmaya başlandığı 2007 yılındaki değerinin altında kalması olarak gösterdi.
AÇIKLANAN DESTEKLER KISA DÖNEMLİ VE GEÇİCİ ETKİ YAPIYOR, SÜREKLİLİK SAĞLAMAYAMADI
Esnafın, tüccarın, sanayicinin durumunun ortada olduğunu anımsatan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, alınan tedbirlerin yetersiz kalmakta olduğuna, piyasayı rahatlatmadığına işaret etti. Başkan Hacısalihoğlu,” Destek paketlerine nedense kısa dönemli geçici bakılıyor. Beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerde KTV, ÖTV gibi destekler üç aylık dönemlerde uygulandı. Desteklerin uygulandığı o dönemlerde bu sekterlerde bir iyileşme oldu. Ama önemli olan bunun devam etmesidir.”diye konuştu.
Bir anlamda desteklerin krizi ve sorunları altı ay sonraya atmak gibi bir yapıya dönüştüğünü vurgulayarak, bu ertelemenin krizi çözmeyeceğinin görülemediğini söyledi. 2010 yılının altıncı ayına kadar krizin devam etmesinin beklendiğini belirtti.
Öte yandan devletin gelire ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, destekler ve vergiler arasında da ortada bir denge kurulmasının zorunlu olduğuna işaret etti.
İstihdam konusunda hükümetin IŞKUR Projelerini devreye soktuğunu, her şeye rağmen uygulamadaki 5084 sayılı teşvik kanununun istihdam için daha önemli olduğunu, bu nedenle tercih edilmesi ve uzatılması gerektiğini savundu.
BABACAN BAŞARILI AMA KRİZE KARŞI TEDBİRLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI GEREKİR
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, son dönemde başarılı çalışmalarda bulunduğunu ancak alınan tedbirlerin etkisinin sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Özellikle krizin devam ettiği sürece piyasaya sağlanan desteklerinde devam etmesi gerektiğine işaret etti.
Bankacılık sektöründe piyasaya sunulabilecek likidite bulunduğunu ancak, piyasanın güven vermemesinden ötürü bozulan dengelerin işletmelerin ihtiyaç duyduğu kredi olanaklarından yararlanamadığını açıkladı.
KREDİ GARANTİ FONU 20 BANKA İLE TEMİNAT KONUSUNDA ANLAŞMASI BAŞTA KOBİ’LER OLMAK ÜZERE PİYASAYA OLUMLU ETKSİ OLACAK
Kredi Garanti Fonu’nun 20 banka ile yaptığı ortak çalışma ile KOSGEB ve TOBB aracılığı ile piyasanın daha rahat kredi kullanmasına olanak tanıdığını bu gelişmenin yararlı olduğunu aktardı. KOBİ’leri harekete geçirmek için 12 milyar dolar civarında kredinin teminatının yüzde 65’inin KGF, yüzde 35’inin ise bankalar tarafından karşılanması kararının piyasa adana olumlu bir gelişme olarak yorumladı.
BAŞKAN HACISALİHOĞLU BANKACILIK SEKTÖRÜNE SESLENDİ
TTSO meslek komiteleri arasında bankacılık sektörünün de bulunduğunu hatırlatan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, bu sektörün diğer sektöre daha toleranslı ve esnek davranmasının yararlı sonuçları olacağını söyledi. “Bankalara muhtaç olmayan kalmadı” sözlerine konuşmasına devam eden Başkan Hacısalihoğlu,” Bu kriz döneminde şu an ticaret ile uğraşan işletmelerimizin bir kısmı aradan çıkabilir. Ama büyük bir çoğunluğu ile yine bu piyasada iş yapacağız. O nedenle bankacılık sektörü yöneticileri yerelde piyasadaki işletmelere insiyatif kullanmalarını öneriyorum.”
TTSO TEBRİZ TEMSİLCİLİĞİ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİ İŞLETMELER BAZINDA GELİŞTİRİYOR
TTSO’nun üye işletmeleri dışa açma projesi kapsamında Tebriz’de açtığı temsilciliğin, Trabzon’da işletmelere ziyaretlerde bulunduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, bu temsilciye şirketlerin iyi tanıtılmasına özen gösterilmesini istedi. İran temsilcisi ile bir araya gelmek isteyen üye işletmelerin TTSO ile irtibata geçmeleri halinde kendilerine yardımcı olunacağını vurguladı.
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu,” sizlerden istirhamım bu temsilcimizi sizin bir pazarlama elemanı olarak görmenizdir. Sizin üretimlerinizi, ürünlerinizi bu arkadaşımıza iyi anlatın. Sürekli olarak bu çalışma yürütülecek. Diğer ülkelerde de odamızın temsilcileri açılacaktır. Oda hizmet binamızın birinci katında kurulan diş ticaret ofisimiz ile her zaman irtibatlı olmanızı öneririm.”diye konuştu.
TTSO ŞİRKET PROFİLLERİNİZİ ÇIKARTACAK, BU ÇALIŞMAYA DESTEK OLUN
TTSO’nun önümüzdeki çalışmalarına veri teşkil edecek olan üye şirketlerin profillerinin çıkarılması çalışmasına başlandığını da açıklayan Başkan Hacısalihoğlu,” çok yakında bu çalışma sahada yürütülecek. İşletmeleriniz ziyaret edilecek. Bu arkadaşlarımıza yardımcı olun ki elimizde sağlıklı veriler olsun. Bu veriler ne kadar iyi olursa sizler adına yapılacak çalışmalarda odamızın katkısı artmış olacaktır.” dedi.
YENİ TEŞVİKLE İLĞİLİ BİLĞİLENMEK İÇİN TRABZON YATIRIM TANITIM AJANSI ODAMIZDA DANIŞMAN HİZMETİ VERİYOR, BU HİZMETTEN YARARLANIN
Son çıkan teşvik konunu ile ilgili gelişmeler ve ayrıntılar üzerinde danışmanlık hizmeti sunan TTSO Yatırım Tanıtım Ajansı’nın bütün üye işletmelere destekte bulunduğunu bildirdi. Oda bünyesinde oluşturulan bu birimde, yatırımlar ve teşvikle alakalı tüm konularda bilgi edinilebileceğini aktararak,” Teşvikten yararlanmak isteyen üyelerimize gerekli belgelerin hazırlanmasında da yine bu birimimiz yardımda bulunacaktır.”şeklinde konuştu.
YENİ YATIRIM TALEPLERİNDE YURT KONUSU ÖN PLANA ÇIKTI
Yatırım Tanıtım Ajansı’na bugüne kadar 50 civarında çeşitli sektörlerde yatırım talebi iletilmiş olduğunu açıklayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, bu yatırım taleplerinin bir kısmının teşvikten yararlanma durumunda olduğunu vurguladı. Gelen talepler arasında yurt projelerinin ön plana çıktığını aktardı.
AKÇAABAT OSB TAMAM, BEŞİKDÜZÜ DOLDU
Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi7nde 4-5 parsel kaldığını, artık tamamlanmış sayılabileceğini belirterek Akçaabat OSB’nin de açılmak üzere olduğunu müjdeledi.
MESLEK KOMİTESİ TOPLANTISINDA DAHA SONRA MECLİS ÜYELERİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ KÜRSÜDEN SUNDU
Toplantının daha sonraki bölümünde Meclis Üyesi Tayfun Sezeroğlu, Sabit Sabır, Türkay Gümüş kürsüden çeşitli konulara ilişkin bilgilendirmede bulundu.
TAYFUN SEZEROĞLU
Meslek Komitesi üyeleri arasında eczaneler, tıbbı ilaç depoları, ıtriyat, temizlik şirketleri bulunduğunu anımsatan Meclis Üyesi Tayfun Sezeroğlu, üyelerinin çoğunluğunu devlet ile iş yaptığını, verilen hizmet bedellerinin geri dönüşümünde sorunlar yaşandığını ifade etti.
İki yıl önce, hükümetin sağlık programını övdüğünü, ancak bugün gelinen noktada sağlıktaki reform hareketinin tamamen paraya dönüştürüldüğünü ve halkında mağdur duruma düşürüldüğünü kaydetti. Anayasada sağlık hizmetlerinin ücretsiz yazılmasına rağmen, tam tersi bir durumun yaşanmakta olduğuna dikkat çekti. Geçmişte katkı payı ödendiğini bugün bu bedellerin karşılanamayacak duruma geldiğini iletti.
Sağlık ocaklarını halkın tercih etmediğini, bunda en büyük etkenin güvensizlik duygusunun belirleyici olduğunu belirterek,” Pratisyen hekimi nedense tercih etmiyoruz. Avrupa da aile hekimliği oturtulmuş. Eczaneler üzerinden hastadan devlet adına katılım payını tahsil ettirilmesi doğru değil. İki yıl önce sağlık politikasını desteklemiş ve övmüştüm. Bugün bu sözlerimin yüzde 50’sini geri alıyorum.”diye konuştu.
SABIT SABIR
Meclis Üyesi Sabit Sabır’da ülke ve iş dünyasına yönelik yaptığı konuşmada, kıdem tazminatı konusunun geciktirilmemesi gerektiğine işaret etti.TTSO’nun bu konu üzerinde sürekli durması gerektiğini istedi.
Aynı şekilde, iş dünyasını ilgilendiren Türk Ticaret Kanunu’nun da gündemde tutulmasını isteyen Sabır,” kanunlarımız üçkağıtçıdan yana bir hale dönüştü. Ticaret hayatının iyileştirilmesi için Türk Ticaret Kanunu meclisten çıkması için odamız da baskı yapmalıdır.”diye konuştu.
Kurumlar ve Gelir vergilerindeki indirimlerin doğru bir karar olduğunu savunan TTSO Meclis Üyesi Sabit Sabır, vergi oranlarının düşürülmesi halinde daha fazla vergi toplanmış olduğunun bütün dünyada ispatlandığını söyledi. Aşırı vergilerin olmasının vergi ödemek isteyenleri caydırdığını vurguladı.
Kavrulmuş fındıkta KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini örnek gösteren Sabır,” Yüzde 18 KDV olduğu’nda büyük toptancı için söyleyemem ama perakende satışta 100 kilonun 10 kilosunun faturasız olduğunu düşünüyorum. Ama şimdi yüzde 8’e düştü. Herkes fatura kesiyor.”
İşçiye ödenen Sosyal Güvenlik Pirim miktarının çok yüksek olduğunu ifade eden Sabit Sabır, “ Patronlar için yanında çalışan insanı isten çıkarmak çok ağır oluyor. Ama bu maliyetler o kadar yüksek ki işletmeleri de, patronları da zor durumda bırakıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyi bitirmemiz lazım. Bu vergilerin azaltılması ile gerçekleşir. Her zaman seçim var diye erteliyoruz.” diye konuştu.
Köylünün geçinemediği için kentlere göç ettiğini belirten TTSO Meclis Üyesi Sabit Sabır, istihdamın pansuman tedbirler ile artamayacağını, ancak ülkenin milli gelirinin artması ile yatırımların çoğalması ile mümkün olduğunu savundu.
Doların mal haline geldiğini, bunun arkasında ki ekonominin yaşamasının mümkün olmadığını belirten Sabır, şöyle konuştu.” Faizle kazanan kesim eski rahatlığını kaybetti. O da harcayamıyor. Talep azlığı bu krizden çıkışı engelliyor. Talep yaratmak için alınan ÖTV, KDV gibi tedbirler sonuç getirmez. Çünkü altı ay sonra alacağı bir ürünü bugün almış oluyor. Ayrıca bu desteklerin sağlandığı otomotiv yanlış bir sektördür. Satılan arabaların yüzde ellisi yabancı ürün, geri kalanında büyük çoğunluğunun parçaları yabancı ülkelerden geliyor.”
TÜRKAY GÜMÜŞ
Meslek komiteleri toplantılarına daha fazla ilgi gösterilmesi ve hazırlıklı gelinmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirten öz eleştiride bulunan TTSO Meclis Üyesi Türkay Gümüş,”Seçimlerde dağı taşı delerek buralara gelmeye çalışıyoruz. Altı ayda bir yapılan meslek komitesi toplantılarına ortalama 240 üyeden 80 civarında üye katıldı. Meclis üyesi olarak bizler mecliste görüşlerimizi aktarıyoruz. Meslek komiteleri ve üyeleri bu altı ayda bir yapılan toplantılarda kendi sorunlarını etraflıca anlatabilir, buraya taşıyabilir. Burası Trabzon’un kalbinin attığı bir yer. Daha hazırlıklı gelinerek, fikirlerinizi topluma ve iş dünyasına aktarabilirsiniz. Bunu göremedik. Bundan sonraki meslek komitesi toplantısında bu konuda daha hazırlıklı olunmasını arzu ediyorum. Bizlerde sizlerden istifade edelim. Seçim atmosferini bu ortamda hissedelim.”
ERMENİSTAN RAPORU
TTSO Meclis Üyesi Türkay Gümüş, Türkiye’nin yeniden yapılanması sürecinde Ermenistan açılımının Trabzon’a olası ekonomik ve ticari etkilerinin bir araştırılması gerektiğini vurguladı.
Gümüş, Gürcistan Üzerinden Ermenistan’a Trabzon tarafından karşılıklı ticari aktivitelerin yürümüş olduğunu anımsatarak TTSO olarak bu konuda bir rapor hazırlaması önerisinde bulundu.
İŞVİÇRE BÜYÜKELÇİSİ ARABULUCUK SİNYALLERİNİ TRABZON DA VERMİŞTİ
TTSO Yönetim Kurulu başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ermenistan konusunun, İsviçre Türkiye Büyükelçisi’nin Trabzon ziyareti kapsamında TTSO’da gündeme gelmiş olduğunu, İsviçre’nin Ermenistan ve Türkiye arasında arabuluculuk yaptığına işaret etmiş olduğunu hatırlattı.
PROTOKOLLER MECLİSDEN GEÇTİKTEN SONRA İKİ AY İÇİNDE KAPILAR AÇILIR
İmzalanan protokollerin meclisten geçtikten sonra yürürlüğe gireceğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, ardından iki ay içinde de kapıların açılmasının gündeme geleceğini belirtti.
LOJİSTİK SEKTÖR DE YENİDEN ARTIŞ OLMASI BEKLENEBİLİR
Lojistik sektörünün Ermenistan ile kapıların kapanmasının ardından yüzde 30 oranında azılma göstermiş olduğunu bu sektörde yeniden artış olacağını söyledi.
Hacısalihoğlu, Ermenistan’ın internet üzerinden tarım ürünlerini Türkiye’ye pazarlama girişimleri bulunduğuna işaret ederek, kapıların açılmasının ardından bu isteğin daha da artacağını ileri sürdü. Bunun bölge tarımını ne ölçüde etkileyip etkilemeyeceği konusunun görüşülmesi gerektiğini vurguladı.
HERŞEYE RAĞMEN YABANCILARIN İLĞİSİ BİR TAKIM ŞÜPHELER YARATIYOR
Ermenistan’a Trabzon’dan ihraç edilecek ürünlerin ekonomik açıdan önemli olduğunu ileterek,” Yabancılar Ermenistan üzerinde durduklarına göre bir takım projelerin olması muhtemeldir. Bir takım şüpheler giderilmelidir.”diye konuştu.