15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlamaları çerçevesinde “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” Trabzon İl Tarım Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı.
Karadeniz Bölgesi’ndeki 11 ilden İl Tarım Müdürlükleri temsilcileri ve kadın çiftçilerin katıldığı “Dünya Kadın Çiftçiler Günü” kutlamaları Trabzon’da başladı. 3 gün sürecek etkinlikler çerçevesince ‘Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı’ gerçekleştirilirken, toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tarım ve Köy İşleri Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek ve çiftçi kadınlar katıldı.
Vali Recep Kızılcık, bütün insanlığı yetiştiren kadınların, Trabzon’un üretim, sosyal ve kültürel hayatına aynı şekilde katkı sağladıklarını ve daha aktif olarak katkı sağlayacaklarını da göstermiş olduklarını söyledi. “Bizler kadınlarımızın üretim, sosyal ve kültürel alanda daha aktif olarak yer alması gerektiğine inanıyoruz” diyen Vali Kızılcık, “Nitekim bu çerçevede belediyemiz ile işbirliği içerisinde mikro-kredi uygulamasını hayata geçireceğiz. Tabi ki mikro-krediden sadece bayanlar değil, erkeklerde istifade edebilir ama genel olarak baktığımızda bayanlarımız daha üretken olduğu için ve bu projede el emeğinin değerlendirmesi ön planda olduğu için bayanlarımız, mikro-kredi uygulamasına daha çok rağbet ediyorlar. Bu anlamda her türlü altyapı hazırlanmak üzere, hatta biz projeyi yürütecek arkadaşların eğitimine de başladık. Kadınlarımızın Trabzon’da üretim hayatına katılmalarına olanak verecek bir projeyi de hayata geçirmek üzereyiz” şeklinde konuştu.
Vali Kızılcık, mikro-kredi projesi kapsamında üretilecek olan el emeği, göz nuru ürünlerin satılması için gerekli platformu vereceklerini ve her türlü katkıyı sağlayacaklarını ifade eden Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na da teşekkür etti.
Tarım ve Köy İşleri Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, ‘Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayları’nın tarımda çalışan ve kırsal alanda yaşayan kadınların sorunlarını gündeme getirmek, kamuoyunun ilgisini çekmek ve çözüm süreçlerine bu konuda çalışanların paydaş yapılması açısından gerekli olduğunu savundu.
Trabzon Tarım İl Müdür Vekili Ali Kemal Yıldız ise, kadınların tarımsal işlerde üreten, değerlendiren, pazarlayan ve ev içi rolleri açısından da tüketen bireyler olarak önemli konuma sahip olduklarını hatırlattı. Çalışma yaşamında özel olarak ele alınması gereken grupların başında tarımda çalışan kadın ve kırsalda yaşayan kadınlar geldiğini kaydeden Yıldız “Kırsal alandaki kadınların sosyo-ekonomik, eğitim, sağlık ve benzeri yaşama ilişkin sorunlarının ele alınması, bunlara uluslararası normlarla uygun çözümlerin geliştirilmesi ve bu çözüm yollarının uygulamaya aktarılması kırsalda yaşayan kadınlarımızın daha rahat bir yaşam sürdürmeleri açısından önem taşımaktadır” dedi.
Çiftçi kadınlar adına konuşan Ayşe Günal ise, tarım üretiminde kadının emeğinin önemine değindi.