13. Grup- Motorlu Taşıtların Ve Parçalarının Ticareti, Bakım Ve Onarım Hizmetleri Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Temel Kofoğlu, sektörle ilgili ayrıntılı bir konuşmada bulundu.
Kofoğlu, meslek grubunun içinde bulunduğu durum, yaşadığı sorunlar ve bunların giderilmesi konusunda düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istediğini belirterek, meslek gurubunu üç bölümü ayırdıklarını ifade etti.
Bu üç bölümün, Otomotiv yetkili bayileri (Satış ve Servis), İş makinecileri (satış ve Servis) ve Yedek parçacılarından oluştuğunu bildirdi.
KOFOĞLU: OTOMOTİV SEKTÖRÜ HÜKÜMETE ÖTV İNDİRİMİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR
Temel Kofoğlu, Otomotivciler olarak hükümetin sektörlerine yapmış olduğu 6 aylık dönemdeki Ö.T.V. indiriminden dolayı teşekkür ettiklerini belirtti.
Otomotiv sektörü ülkelerin lokomotif sektörü olduğunu vurgulayan Kofoğlu,”Piyasalardaki olumsuzlukları ilk algılayan sektörlerin başında geliyoruz.”dedi.
KOFOĞLU:OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SORUNLARI SIRALADI BİRİNCİ SIRADA YÜKSEK VERGİLER GELİYOR
Sektörümüzün başlıca sorunları hakkında bilgi aktaran Temel Kofoğlu, öncelikle Yüksek Vergi oranlarının temel sorunları olduğunu kaydetti.
Bu vergileri oluşturan unsurların başında ÖTV’nin geldiğini belirterek,”Oldukça yüksek olan Özel tüketim vergisi oranının düşürülerek araç maliyetlerinin aşağılara çekilmesi ile Pazar -da ki hareketliliğin devamını sağlayacağını düşünüyorum. En düşük bir araç üzerindeki vergi yükü yüzde 55-60 civarlarında olduğu, AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 20 – 25 civarında değişiyor.”dedi.
Kofoğlu konuşmasında, aynı zamanda, Özel tüketim vergisi yüksek olmasıyla birlikte Katma değer vergisine matrah oluşu araç maliyetlerini yükselterek Tüketiciyi ve satışları olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
İŞ MAKİNECİLERİNİN SORUNLARININ BAŞINDA LEASİNG’İN YÜZDE 1’DEN YÜZDE 18’E ÇIKMASI OLUMSUZ ETKİSİ VAR
İş makineleri satıcılarının sorunları da otomotivcilerle çok farklı olmadığını kaydeden TTSO Meclis Üyesi Temel Kofoğlu,“ Leasing'in yüzde l’lik oranın yüzde 18 çıkması satışlarımızı olumsuz etkilemiş olduğu görünüyor. Bu yüzde 18 vergi diliminin düşürülmesi iş makineleri piyasalarını rahatlatacağı kanaatindeyim
Sektörümüzün diğer sektörlerde de olduğu gibi kalifiye eleman sorunu devam etmektedir.”diye konuştu.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM KÜÇÜNSENMEYECEK BOYUTTA
13. Grup- Motorlu Taşıtların Ve Parçalarının Ticareti, Bakım Ve Onarım Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Telem Kofoğlu, sektörün istihdam da Trabzon’da ve ülke genelinde önemli bir yer tuttuğunu bildirdi.
Kofoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Gerek otomotiv gerekse iş makineleri sektörü olsun satış ve satış sonrası hizmetlerinde bünyelerinde barındırdıkları istihdam küçümsenemeyecek boyuttadır. Satış ve servis olarak en az çalışan sayısı 25 ile 30 kişi arasında değişmektedir.”
Ayrıca satış sonrası hizmetlerini daha iyi verebilmek için sürekli gelişen teknolojiye' de ayak uydurmak zorunda olduklarını da sözlerine ekleyen Kofoğlu, Bu zorunlulukla birlikte yatırım maliyetlerinin yükselmekte olduğunu kaydetti.
“Bu maliyetlere ilave olarak teşvik yasasının kaldırılması ile birlikte işletmelerimizin sigorta prim giderlerinin yükselmesi firmalarımızı olumsuz yönde etkileyeceği kanaatindeyiz.” Şeklinde sözlerine devam eden Trabzon ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Temel Kofoğlu, “Bu yasanın uzatılması ya da - sigorta prim oranlarının makul seviyelere indirilmesini yetkili makamlardan meslek gurubumuz adına talep ediyoruz.” İsteğinde bulundu.
TTSO Meclis Üyesi Temel Kofoğlu sözlerini şöyle tamamladı:”Meslek gurubumuzda sadece yedek parça perakendeciliği ile uğraş içinde olan üyelerimizin de her geçen gün işlerinin daha da geriye doğru gittiğini yapmış olduğumuz bire bir ziyaretlerimiz de görmekteyiz. Bu üyelerimiz perakendeci olduğu için çıkan desteklerin hiç birinden faydalanamamaktadırlar.
Bu arkadaşlarımızın yalnız ya da birleşerek özel servisler kurarak büyümeleri gerektiğini düşünüyorum.
Konuşmama son verirken kurban bayramınızı kutlar saygılar sunarım.”