Rehber :
   
Hamamlar
Sekiz Direkli Hamam
Fatih Hamamı
Tarihi Meydan Hamamı
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
11.12.2009
Başkan Hacısalihoğlu,devletin teşvik için desteğine ihtiyaç...


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi ABİGEM Trabzon tarafından geliştirilen sektörel projelerden birisi olan “Trabzon Süt Ürünleri Kümelenmesi Çalıştayı” Novotel’de yapıldı. Çalıştaya sektörde faaliyette bulunan firma temsilcileri katıldı.

AÇILIŞ KONUŞMALARI

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılkcık, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı, M.Suat Hacısalihoğlu ve ABİGEM Trabzon Direktörü Yunus Emre Katrancı, çalıştay açılış konuşmalarını yaptı.

ÇALIŞTAYDA UZMANLAR

Çalıştay’da ABİGEM uzmanı Peter Wilson “ABİGEM’in Amaçları Süt Ürünleri Seköründe Trendler”, ABİGEM Uzmanı Ann Willams “ Trabzon’da süt ve Süt Ürünleri ve Piyasadaki Gelişmeler”, Trabzon ABİGEM İş Geliştirme Müdürü Mehmet Bozdoğan “İletişim ve İşbirliğinin Önemi”,  Türkiye Ulusal Süt Konseyi Genel Sekreteri Burcu Oğuz “Trabzon Süt Üreticisi Çiftçilerini Bekleyen Yol, AB Mevzuatının Çiftçiler ve İşletmelere etkisi ve sunduğu fırsatlar”, İngiltere Stilton Peynir üreticileri Birliği Genel Sekreteri Nigel White “Bölgesel Süt Ürünleri Markası Geliştirmek“ konularında sunumda bulundular.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Avrupa’da 1860’lı yıllarda başlayan kümelenme ülkemizde yeni bir kavram olarak hızla gelişme göstermekte olduğunu söyledi.

KÜMELENME DIŞINDA KALAN FİRMALAR KAPANIR

Basit anlamda kümelenmenin, firmaların bir araya gelerek girdi  maliyetlerini asgariye düşürmesi, sektörü bir marka haline getirme ve rekabet şansını artırmak olarak tanımlanabileceğini bildirdi. Rekabet şansının artırılmaması durumunda sektörde bulunan firmaların silinip gideceğini vurguladı.

TÜRKİYE’DE KÜMLENME ÇALIŞMALARINA YENİ ADIM ATILDI

Gelişmiş batılı ülkelerin kümelenmeyi başarılı bir şekilde yürüttüklerini belirten Başkan Hacisalihoğlu, ülkemizin dört bir tarafında çeşitli sektörlerde kümelenme faaliyetlerinin yürütülmekte olduğunu anımsattı. Bölgemizde, süt ve süt ürünleri sektöründe kümelenme hareketinin başlatıldığını, bu çalıştay da, sektörde bulunan firmaların kalıcı ve ileriye dönük sürdürülebilir kararlar alınmasını beklediklerini söyledi. Kümelenmeye katılmayan firmaların zamanla kapanmaya gidebileceği uyarısında bulundu.

KÜMELENME ALT YAPISI OLUŞTURULMALI

Kümelenme için ülkemizde henüz tam bir hukuki  alt yapının oluşmadığını vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, ülke genelinde bazı özel sektör girişimlerinin üniversite ve çeşitli danışmanlık firmaları desteğinde deneyimler elde edildiğini anımsattı.

KÜMELENMEYE DEVLET DESTEĞİ ŞART

Kümelenmeye devlet desteklerinin artırılması gerektiğini ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sektör firmalarının da taşın altına parmağını değil elini kayması gerektiğini aktardı.

TRABZON VALİSİ DR. RECEP KIZILCIK: İNSANOĞLU YAŞAMI BOYUNCA TARIMA ÖNEM VERECEKTİR

Çalıştay açılış konuşmasında, Trabzon valisi Dr. Recep Kızılcık, gıda sektöründe büyük bir değişim yaşandığını, insanoğlunun yaşamını devam ettirdiği sürece tarım sektörünün öneminin artarak devam edeceğini söyledi.

Yaşamın devamı için tarıma önem verildiğini vurgulayan Vali Dr. Kızılcık, insanoğlunun kendi sağlığını ilgilendirdiği konularda doğal olarak refleks verdiğini, konuya duyarlı olduğunu anımsattı.

KENDİ KENDİNE YETEBİLEN BİR ÜLKE İKEN BUGÜN TARIMDA VERİMLİLİK AÇISINDAN İYİ DURUMDA DEĞİLİZ

Dünyada kendi kendine yatabilen yedi ekonomiden birinin Türkiye olduğu söylemine dikkat çeken Vali Dr. Kızılcık,” Globalleşen dünyada, Türkiye yılda 2 milyar dolar ihracattan 120 milyar dolar ihracat değerine ulaşmıştır. Bu yıl da 100 milyar dolar ihracat hedefini aşacağız. Tarımda da, bazı ürünleri ihraç ederken bazı ürünleri de ülkemize ithal etmeye başladık. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bugün tarımda verimlilik açısından çok da iyi bir durumda olmadığımızı görmekteyiz.”

SÜT ENDÜSTRİSİ VERİMSİZ, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ÜÇTE BİRİ ORANINDA VERİMLİYİZ

Verimli olunamayan bir diğer alanında süt ve süt ürünleri sektöründe yaşandığını ifade eden Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, sektörün gelişmiş ülkelere göre kıyaslamasında ülkemizin üçte bir oranında verimlilik gösterdiğini belirtti. Yılda süt üretiminin 5 bin ton olan gelişmiş ülkelere nazaran ülkemizde 1600-2000 ton seviyesinde kalındığını kaydetti.

KURBAN BAYRAMINDA GÖRDÜK Kİ ET VE SÜT
KAYNAKLARIMIZ YETERSİZ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL


“Bu alanda Türkiye’nin kat etmesi gereken çok mesafe olduğunu” ileten Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık,” son kurban bayramı da göstermiştir ki, hayvancılık sektöründe çok ciddi kaynak sorunu ile karşı karşıyayız. Çözüm olarak Et ve Balık kurumunun yeniden aktifleştirilmesi, sözleşmeli hayvancılığın geliştirilmesi gibi adımlar atılmalıdır. Bu tür çalışmalar ile sektör gelişirken hem süt ihtiyacımız hem de et ihtiyacı karşılanmış olur. Bir küçük baş hayvan 800 Tl’ye yükselmesi bu alandaki ihtiyacımızın boyutunu ortaya koymaktadır. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını devlet ve vatandaş olarak görmeliyiz.” diye konuştu.

REKABET VE KAPASİTE ARTIRMAYA İHTİYAÇ VAR , SİZ ÇÖZÜMLERİ TESPİT EDİN BİZ TAKİP EDELİM

Vali Dr. Recep Kızılcık, bu çalıştay aracılığı ile  süt ve süt ürünleri konusunda bölgemizin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve alınması gereken önlemler hükümetin ilgili birimlerine iletileceğini vurguladı.
Bölge olarak geçmişte, gerek hayvancılık gerekse süt ve süt ürünleri üretiminde geleneksel üretim yoluyla ciddi bir güç oluşturulduğunu belirten Vali Dr. Recep Kızılcık,” Özellikle söylüyorum Bir Vakfıkebir, Tonya, Akçaabat peynir veya tereyağı kalitesinin ne anlama geldiğini biliyoruz. Hızlı sanayileşme ve globalleşmenin yaşandığı günümüzde rekabet edebilmek ve kapasite büyütmek için geleneksel yöntemin yetersiz kaldığı ve yeni yöntemlere ihtiyaç vardır. Yerel ve ulusal düzeyde alınması gereken önlemlerin yanında teşvik edilmesi gereken alanlar olduğunu biliyoruz. Bu alanları sizler burada çalıştay da tespit edeceksiniz, bizde takip edeceğiz. Böylece gerek et gerekse süt ve süt ürünlerinde gelecekte muhtemelen karşı karşıya kalacağımız olumsuz durumlar ile karşılaşmamız oluruz.

VALİ DR. RECEP KIZILCIK’TAN , TTSO VE ABİGEM’E TEŞEKKÜR

Çalışmayı sürdürün TTSO’ya ve ABİGEM’in yurt içi ve yurt dışından gelen uzmanlar ile burada sektör temsilcilerinin başarılı bir çalıştay gerçekleştirmelerini deliğini ifade etti. Süt ve süt ürünlerinin üretiminde neler yapılması gerektiğinin iyi bir şekilde ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

KÜMELENME ÇOK DAR BİR ALANDA BULUNUR

“Çalıştay Amaçları Süt Ürünleri Seköründe Trendler“ konulu bir konuşma yapan ABİGEM uzmanı Peter Wilson, öncelikle problemlerin neler olduğunun tespit edilerek çözümlere geçilmesi gerektiğine söyledi.

Kümelenmede birçok tanımlama bulunduğunu anımsatan Wilson, bir uygulayıcı olarak kendi bakışlarının da akademisyen tanımlamasından farklı olduğunu iletti. Kümelenmenin bir endüstri ve bir sektör olmadığını ifade ederek, anlam olarak daha dar bir ifade olduğunu belirtti.

KÜMELENMEYE DEVLET TEŞVİK VERMELİ ZİRA EKONOMİ KALKINACAKTIR

1800’lü yıllardan itibaren kümelenmenin Avrupa kültürü içinde yerini aldığını  ileten ABİGEM Uzmanı Peter Wilson, gerek kaynaklar, gerekse işgücünü paylaşıldığını belirterek,”Birçok benzeyen bir araya gelerek ayni eğitimi alıyor. Kümelenmenin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi aslında bir devletin görevleri arasındadır. Çünkü bu ekonominin gelişmesidir. Rekabet edebilmektir.”dedi.

İSTANBUL TEKSTİL KÜMELENMESİ BAŞARILI OLDU

2005 yılında İstanbul’da ilk kümelenme çalışmalarına adım atıldığını, tekstil sektöründe başarılı bir kümelenme ile bugün sektörde çok büyük bir güç oluşturulduğu örneğini verdi.

AB 2010 DA TÜRKİYE DE KÜMELENME İŞBİRLİĞİNE HIZ VERECEK, 10 KILAVUZ YETİŞTİRİLECEK

Avrupa Birliği’nin 2010 yılında Türkiye’de kümelenme konusunda ortak çalışmalarda bulunacağını belirten ABİGEM uzmanı Peter Wilson, öncelikle 10 tane kılavuz yetiştirileceğini bildirdi. Bu konuda işbirliğinin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, öncelikle kümelenmeye katılanlar işbirliğini geliştirecekler bir yandan da kendi aralarında rekabet etmeyi öğreneceklerini söyledi.

HEM İŞBİRLİĞİ HEM DE REKABET OLACAK

“Hem rekabet hem de işbirliği”nin bir arada nasıl olacağının yadırganabileceğini sözlerine ekleyen ABİGEM Uzmanı Peter Wilson,” İşte bu tür çalıştaylar da hangi alanlarda işbirliği yapılabileceği belirlemelidir. Bundan sonra sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edilebilir. Öncelikle ağ oluşturma ve işbirliğini sağlanarak bir bilgi ortaya çıkarılacaktır. Bilgi güçtür. Güç gelişmedir. Küresel rekabet söz konusu olduğunda büyük bir rekabet olabilir.” şeklinde konuştu.

KÜMELENME İLE BAŞARILI OLAN ÜLKELER VAR

Kümelenmenin oluşturulamayacağını ve onların doğal olarak pazara yakın noktalarda meydana geldiğini sözlerine ekleyen ABİGEM uzmanı Peter Wilson, konuşmasının son bölümünde dünyadan ve ülkemizden kümelenmelere örnekler verdi. Sözlerine şöyle devam etti:” Çinliler neden güçlülür?. Çünkü birçok kümelenme faaliyetinde başarılılar. Ayrıca çok ucuz işgücüne sahipler. Kümelenme, bir diğer kümelenmeye güç verir. Ve zamanla gereksinimler doğrultusunda başka kümelenmelere dönüşebilir.”

BÖLGEDEKİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE TALEP ARTTIŞI VAR

ABİGEM Uzmanı Ann Willams’da bir şeylerin sürekli değiştiğini ve taleplerin arttığını belirterek başladığı konuşmasında Trabzon’da süt ürününe talebin çok kısa zamanda yılda 10 milyon tondan 12 milyon tona çıktığına dikkat çekti. Piyasanın talibinin ortada durduğunu, karşılanması için bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti.

REKABET ARTIYOR, AKILLI VE BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ GELİYOR

Sektörde rekabetin arttığını, market ve süpermarket gibi yabancı oyuncularında çeşitli paketleme yenilikleri ile tüketiciye ulaştığını iletti. Rekabetin sürekli artan bir ortamda diğer yandan teknolojinin de hızla gelişim gösterdiğini belirten ABİGEM Uzmanı Ann Willams, artık müşterilerde daha akıllı hale geliyor ve gerek fiyatlar gerekse ürün içeriği hakkında geniş bilgi sahibi olduğunu ifade etti.

TÜKETİCİ BİRİNCİ SINIF PAKETLİ ÜRÜN TERCİH EDİYOR, STANDART ÜRÜNLER KAYBEDECEK

Türkiye’de tüketici gelirlerinin artmasına paralel olarak tükettiği ürünlerde standart paketlemeye bakmadığını anımsattı. Birinci sınıf ürünlere yöneldiğini vurguladı. İnsanların hazır tüketim ihtiyaçlarının da karşılanmasına çözüm getirilmesi gerektiğini belirterek burada paketleme ve servisin önem kazandığına dikkat çekti. Mc Donalds birinci sınıf paketleme yaparak piyasada büyük bir yer edindiğini ama ürününün hiç beğenmediğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN HER YÖRESİNDE KALİTELİ YÖRESEL ÜRÜNLER VAR AMA PAZARLANMASINDA EKSİKLİK VAR, TÜKETİCİYE RAHAT ULAŞMIYOR

Türkiye’nin birçok yöresine özgü ürünlerin kent insanları tarafından ilgi gördüğünü ve kaynağından tedarik etme yoluna gittiğini belirten Ann Willams “ Özellikle Trabzon tereyağı veya Kayseri Sucuğu gibi ürünleri her şeye katlanarak tedarik etmeye çalışan bir tüketici profili var. Sütlacı Migros mağazasında bulabilirsiniz ama burada yaratılan Hamsiköy sütlacının lezzetini onda bulamazsınız. Hamsiköy sütlacı gibi bir katma değer oluşturdunuz, bu neden pazarlanmıyor?”diye konuştu.

AB YASALARINA ADAPTE OLAN SEKTÖRDEKİ FİRMALAR AYAKTA KALIR, ADAPTE OLAMAYANLAR KAPANIR

Avrupa Birliği mevzuatları kapsamında kendimizi değiştirmemiz gerektiğini vurgulayan ABİGEM Uzmanı Ann Willams, özellikle süt ve süt ürünleri sektöründe de uyumlaşma çalışmaları gelecekte olacağını iletti.

Burada AB mevzuatlarına uyumlaşmaya adapte olanların ayakta kalacağını, faaliyetlerine devam edebileceklerini belirten Willams, adapte olamayanların ise 3-5 yıl içinde zorlanacağını ve kapanma noktasına geleceği uyarısında bulundu.

DEĞİŞİME AYAK UYDURAN AYAKTA KALIR

Bu nedenle ABİGEM’in sektörde bulunanların fikirleri ile sektördeki değişime yön verebileceğini belirten uzman Ann Willams, Darvin’in en güçlü ya da en çok olanın değil en çok değişime ayak uyduranın ayakta kalabileceği sözünü anımsatarak süt ve süt ürünlerinin geleceğe ve rekabete hazırlıklı olmaları konusunda fikirlerini paylaştı.

İKİNCİ OLARAK TRABZON DA KÜMELENME MODELİ MOBİLYA SEKTÖRÜNDE OLMASI İSTENDİ

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılkcık, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ABİGEM Uzmanı Peter Wilson ve ABİGEM Trabzon Müdürü Yunus Emre Katrancı ile “Kümelenme” üzerine sohbet ettiler. Vali Dr. Kızılcık ile ABİGEM Uzmanı Wilson’un uzun süre İngilizce sohbet etmesi dikkat çekti.

Süt ve Süt ürünlerinin ardından ikinci olarak mobilya sektöründe kümelenmenin ele alınmasının bölgede istihdam ve ekonomik katma değer yaratması açısından faydalı olacağı görüşünü paylaştılar. 

 
 
 
 
 
 
Toplam Okunma Sayısı : 2118

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com