Rehber :
   
Medikal
Numune Medikal
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
26.12.2009
Başkan Hacısalihoğlu: 2010 Türkiye bütçesindeki 50 milyar Tl açık...


Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik başkanlığında toplanan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclisi Aralık ayı meclis toplantısını tamamladı.

Meclis toplantısına geçilmeden önce Meclis Başkanlık Divanı üyeleri, Yönetim Kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri birlikte geleneksel hale gelen yeni yıl pastasını kesti.

TTSO Meclis Başkan Yardımcıları Mehmet Çelik ve İbrahim Nalbant Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2010 yılının hayırlı olmasını dileyerek pastayı kesti. Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant ilk dilimi Başkan Hacısalihoğlu’na ardından Muhasip Üye Adnan sağlam’a ikram etti.
 
Daha sonra meclis toplantısını açan Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, bir yılın geride kaldığını yeni yıl 2010’un iş dünyasına ve oda meclisine hayırlı olması diledi.

TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI TARİHİ

Meclis toplantısı başlangıcında, “Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Tarihi 1884-1950” adlı oda tarihi araştırmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Hikmet Öksüz
(KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Kenan İnan (KTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı) ve Veysel Usta (KTÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü)
Öğretim Görevlisi)’ya çalışmalarından ötürü oda plaketi sunuldu.

 KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz, kürsüden oda tarihi hakkında meclis üyelerine kısa bir bilgilendirmede bulundu.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI M. SUAT HACISALİHOĞLU:
2010 İYİ OLUR DİLEĞİMİZ İNŞALLAH KABUL OLUR, AMA ZOR BİR YIL BİZİ BEKLİYOR

Ardından Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2010 yılı Türkiye ekonomisi ve oda bütçesi üzerine bir konuşma yaptı.

Konuşmasının girişinde 2009 yılının son toplantısında bir arada bulunan meclisin 2010 yılının herkese hayırlı olması temennisinde bulunarak, “inşallah bu dileklerimiz kabul olur. Ama zor bir yıl bizi bekliyor” dedi.

TÜRKİYE BÜTÇESİNDEKİ 50 MİLYAR TL AÇIK EKONOMİ İÇİN RİSK: MAKRO HESAPLAR TUTMUYOR

Türkiye bütçesinde  286 milyar TL gelir, 236 milyar TL gider bulunduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, 50 milyar Tl açık bulunduğunu, bunun ekonomi ve iş adamları üzerinde olumsuz etkilerinin düşündürücü olduğunu anımsattı.

2010 DA BÜTÇE AÇIĞI YENİ VERGİLER DOĞURMASIN

Başkan Hacısalihoğlu, Geçtiğimiz yıl, 2009 yılında öngörülen bütçe açığının 10 milyar TL öngörüldüğünü, ama yıl bitiminde gerçekleşen açığın 46 milyar Tl’ye ulaşmasının, hesapların tutmadığını göstergesi olarak dikkat çektiğini aktardı.

“Perşembenin gelişi Çarbamba dan belli olur” sözünü atıfta bulunan Başkan Hacısalihoğlu, “2010 yılı için planlanan hesaplarımız da tutmayacak. 2010 yılı bütçe açığı nasıl kapatılacak? Bunun yanıtı, Vergiler ve özelleştirme gelirleridir.” diye konuştu.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GELİRLERİ DE TUTMUYOR

Bütçeye özel tüketim vergileri 2009 yılında 49 milyar Tl olarak konmasına rağmen gerçekleşmesinin 10 Milyar Tl aşağıda olduğuna vurgu yaparak, 2010 yılı için bu kaleme konan 54 Milyar Tl’nin de gerçekleşmeme ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.

2010 DA VERGİLERİN ARTMASI AĞIR BASIYOR, TEMKİNLİ OLMALIYIZ

Toplanacak vergilerin birinci derecede özel sektörü ilgilendirdiğini, 2010’da vergilerin artması ihtimalinin ağır bastığını vurguladı.

Başkan Hacısalihoğlu,”bu kriz ortamında 2010'da vergiler artarsa özel sektör olarak ciddi zorluklar yaşarız. Bu durum ekonomik olarak hepimizin temkinli olmasını gerektiriyor. Burada her sektörden arkadaşımız var ve kendi sektörlerindeki durumu takip ediyor. Dikkati olmamız gerekiyor.”dedi.

TTSO BÜTÇESİ 3 MİLYON 626 TL

Başkan hacısalihoğlu, Plan ve Bütçe komisyonu tarafından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 210 yılı tahmini bütçesinin 3 milyon 626 bin Tl olarak hazırlanmış olduğunu belirterek, kanuni zorunluluklar dışında hiçbir artışın yapılmamış olduğunu söyledi. Bütçe’nin ekonomik sıkıntılar göz önünde bulundurularak üyelere hizmetlerin asgari düzeyde yansıtıldığını duyurdu.

TTSO BÜTÇESİNİ MUHASİP ÜYE ADNAN SAĞLAM MECLİSE SUNDU

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan 2010 yılı tahmini bütçesi Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Adnan Sağlam tarafından meclis üyelerine kürsüden okundu.

Muhasip Üye Adnan Sağlam, her yıl Aralık ayı meclisinde yeni yılın tahmini bütçesini hazırlayıp ve bilgi ve onaya sunulduğunu, bunun yasa gereği olduğunu anımsattı.

Sağlam, 2010 yılı bütçesine geçmeden önce, 2009 yılı kesinleşmemiş bütçe rakamları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Sağlam 2009 yılı bütçesi hakkında şu bilgiyi sundu: “2009 tahmini bütçemiz 3.111.004,00 TL idi. Şuanda gelirlerde 2.964.790,09.-TL ve giderlerde 2.640.056,77.-TL olmuştur. Ve 2009 yılı bütçemizde 324.733,32 TL tasarruf yapmış bulunmaktayız. Gerçekleşmiş 2009 yılı bütçemizin kesin rakamlarını bir dahaki mecliste sizlere sunacağım.”

2010 BÜTÇESİ 3 MİLYON 626 BİN TL

Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Adnan Sağlam, TTSO Plan ve Bütçe Komisyonu’nca hazırlanan 2010 yılı bütçesinin ise 3 milyon 626 bin Tl olarak öngörüldüğünü açıkladı.

Daha sonra bütçe kalemlerini ayrıntılı olarak veren Sağlam, bütçe hazırlık aşaması,gelirler ve giderleri kapsayan ayrıntılı bilgilendirmede şu bilgileri meclise sundu.

“Muhterem arkadaşlar bildiğiniz üzere tahmini bütçe ismi üzerinde tahminlere dayanarak yapılan gelir ve gider tablolarının yasal oluşturulmasıdır. Biz bu tabloyu oluştururken kanuni zorunlulukları, yönetmelikleri ve bir önceki seneleri göz önüne alarak çalışmalarımızı yapar odamızı en iyi şekilde nasıl yöneteceğimizi ve temsil edeceğimizi, gelirlerimizi azami ölçüde arttırıp tahsil edeceğimizi, giderlerimizi de asgari ölçüde tutarak bütçemizi bundan önce olduğu gibi bundan sonrada en iyi şekilde kullanarak kurumumuzu en iyi şekilde temsil etmektir.

Sayın Meclis Üyeleri sizlere şimdi 2010 yılı tahmini bütçemizi ana hatlarıyla sunacağım. Kısaca bütçenin hazırlanış şeklini sunmak istiyorum. Tahmini bütçenin gelir gider kısmı kanun ve yönetmelikler doğrultusunda ilgili birim ve ilgililerce ana hatlarıyla hazırlanır. Yönetime gelir ve yönetimde incelenir. Ya aynı ve yahutta bazı değişiklikler yapılarak son şeklini alır. Hazırlanan bu bütçe taslağı meclis başkanlığına gönderilir. Meclis Başkanı da hesapları inceleme Komisyonuna havale eder. Bu işlemler kanuna uygun şekilde yapılmış, hesapları inceleme komisyonu ile tekrar bütçe incelenmiş ve komisyon tarafından uygun görülerek bir tutanakla imza altına alınmış ve Meclis Başkanlığına gönderilmiştir.

Şimdi sizlere gelir bütçemiz hakkında bilgi vereceğim. İlk önce gelir dilimlerini inceleyerek gelirlerimizi tespit ettik. Bu gelirler tahmini olup bir önceki yıllara bakarak piyasa koşullarını dikkate alarak tespit edilmiştir. En büyük gelir dilimi olan yıllık aidatlara da piyasadaki sıkışıklıkları göz önüne alarak geçen sene olduğu gibi bu senede zam yapmadık. Tavan ve taban yasa gereği asgari ücrete göre ayarlanmıştır. Hizmet karşılığı alınacak ücretleri ilgili birimlerin bilgilerine başvurarak çoğunu hiç arttırmadık. Bir kısmında 5-10 lira arttırdık.

Muhterem Arkadaşlar; bu işin bir de gider kısmı var. Onu da yine kanun ve yönetmelik gereği, memur ve işçi giderleri bütçenin yüzde 40'ını, gezi, huzur hakkı, temsil, konaklama, seyahat, yol, yevmiye giderleri bütçenin yüzde 20'sini aşmayacak şekilde düzenlenmiştir. Birliğe, eğitime ve yasal olarak zorunlu olan giderleri yerli yerine koyarak bütçenin gelir ve giderleri tespit edilip hazırlanmıştır”

MECLİS ÜYESİ ÇAPKINOĞLU VE BİNLER

TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu ve Cemal Binler, kürsüden yaptıkları açıklamalarda, bütçede tasarrufa gidilmesi yönünde önerilerde bulundular.

MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI 2010 BÜTÇESİNİ OYLADI

TTSO meclisi 2010 bütçesini görüştükten sonra Meclis Başkan Yardımcısı bütçeyi oylamaya sundu. Salonda bulunan meclis üyelerinin oyları ile yeni bütçe kabul edildi.

BAŞKAN HACISALİHOĞLUNDAN MECLİSE BÜTÇE TEŞEKKÜRÜ

2010 yılı bütcesinin kabul edilmesinin ardından kürsüye yeniden gelen TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu bütün meclis üyelerine teşekkür etti.

Meclis üyelerinin görüş ve önerilerine her zaman açık olduklarını belirten Hacısalihoğlu, " Meclis üyelerimizin yapmış olduğu önerileri her zaman dikkate alıyoruz. Yeni dönemde de önerileri bekliyoruz." dedi.

MESLEK KOMİTELERİ SUNUMLARI

Aralık ayı toplantısında, 17. Grup- Dayanıklı Tüketim Malları Ve Diğer Ev Eşyaları Ticareti Meslek Komitesi Adına Meclis Üyesi İsmail Gençcalap ile 32. Grup- Mesleki, Bilimsel, Sanatsal, Kültürel Ve Destek Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Vesyal Zekai Bak, sektörlerine yönelik sunumlarda bulundular.
Meclis üyesi Mustafa Yılmaz Kar’da yeni çek yasasının bankalar tarafından uygulanması esasları üzerine aydınlatıcı bilgi verdi.

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2189

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com