Trabzon Limanı’nın işletme hakkının 2003 yılında özelleştirme yoluyla Alport AŞ.’ye devredildiğini anımsatan İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, yedi yılda yedi milyon dolarlık modernizasyon gerçekleştirildiğini, yıllık kapasitenin 3.5 milyon tondan, 5 milyon tona çıkarıldığını söyledi.
Bu kapasitenin mevcut şartlar dahilinde yılda 10 milyon tona çıkarılabileceğinde vurguladı. Ermiş, limanda işletmenin özelleştirilmesi ile beraber çalışanların kişi başına performansının da yüzde 308 artış kaydedildiğini vurguladı.
1996 yılında Trabzon Limanı’nın özelleştirilme kapsamına alınmasının ardından devlet tarafından 2003 yılına kadar herhangi bir yatırımın yapılmamış olmasının, limanını işlevini düşürmüş olduğunu belirten Ermiş, 2003’de işletme hakkını devralan Alport Aş.’nın bu açığı yaptığı modernizasyon yatırımları ile kapadığını söyledi.
Limanın İşletme hakkının devredildiği 2003 yılında yılda 963 bin tonda bulunan işlem hacminin bugün 2 milyon 230 bin tonlara ulaştırılmış olduğunu sözlerine ekleyen Ermiş, “ 2009 yılında global ekonomik krizden yüzde 12 dolayında etkilendik. 2009 yılı için işlem hacmi hedefimiz 2 milyon tondu. Gerçekleşen bir milyon 887 bin ton oldu. 2010’da bu hedefimiz 2.5 milyon ton işlem hacmi olarak öngörüyoruz. Bu da yaklaşık limanın kapasitesinin yüzde 50 aranın da kullanılması demektir. Aşama aşama performansı artırıyoruz.”diye konuştu.
ERMİŞ: KONTEYNIR TRAFİĞİ TRABZON’A KAYIYOR
İşletmenin Alport AŞ. tarafından yürütüldüğü süreçte, Trabzon limanı’nın yurt dışı bağlantılarının da güçlendirilmesine yönelik adımlar atıldığını bu kapsamda sektör tanıtım fuarlarına katıldıklarını, Karadeniz’deki yük trafiğinin Trabzon’a başarıyla kazandırıldığına işaret etti. 2003 yılında 2 bin -3 bin arasında seyreden konteynır trafiğinin yedi yılda 22 bin konteynıra çıkartıldığını, önümüzdeki dönemde, bölgesel gelişmelere orantılı olarak hedeflerinin 60 bin konteynır olduğuna dikkat çekti.
Asya ve Avrupa ülkeleri arasında Karadeniz üzerinden taşımalık trafiğinin artmakta olduğunu, uluslar arası bir ticaret olan konteynır için liman içersinde ciddi bir hizmet terminali sağlandığını bildirdi.
TRABZON LİMANI YENİ HEDEFLERLU BULUŞUYOR: 2014 SOCHİ OLİMPİYATLARI LİMANA VE ÖZEL SEKTÖRE CANLILIK VERECEK
Trabzon Limanı’nı yeni hedeflerle buluşturmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Muzaffer Ermiş, özellikle Rusya Federasyonu’nun Soçhi kentinde yapılacak olan 2014 kış olimpiyatları öncesinde bir hareketlilik beklediklerine işaret etti. Moskova ve Soçhi’de görüşmelerde bulunduklarını aktaran Ermiş:
“ Moskova’da yapılan 2014 olimpiyatları hazırlık toplantısına katıldık. Soçhi’de yapılacak olan altyapı hizmet binalarının tamamlanması için Trabzon yüksek bir lojistik destek verebilecek konumdadır. İnşaat malzemelerinden tutunda, mıcır, çimento, dolgu taş Vb. malların aktarımı söz konudur. Bu fırsat, Trabzon limanı yanında, bölgemizdeki firmalara da yeni iş olanakları ve bağlantıları sağlamaktadır.”dedi.
Ermiş, Soçhi’nin 2014 olimpiyatlar öncesinde bölgeye aktarılacak yüklerin karşılanması için 43 milyon dolara Adler bölgesinde bir yük taliye limanı oluşturduğunu ve bu limanın işletilmesinin Alport Aş’ye teklif edilmiş olduğunu aktardı.
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi durumunda oluşacak ticarete hazırlıklı olduklarını belirten Alport Aş. İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, diğer taraftan ise İran İslam Cumhuriyeti’nin tekrar Trabzon üzerinden dış ticaretini yürütmesine çaba harcandığını anımsattı.
YENİ RIHTIMLAR YANINDA 39 BİN TONLUK KATI MADDE DEPOLAMA ALANI
Bu gelişmeleri, dikkate alarak, Trabzon limanı içersinde, 3 bin 200 metrelik yeni ambarlar oluşturulduğunu, toplamda 39 bin tonluk katı depolama kapasitesi yaratılmakta olduğunu aktardı. Doğu Karadeniz’de 25 bin topluk tek özellikle konteynır da kullanılan vinci hizmete soktuklarını söyledi. Liman içersinde yeni rıhtım alanları oluşturulmakta olduğunu sözlerine ekledi. Bu kapsamda küçük limanın temizlendiğini özellikle nehir gemileri için yeni bir rıhtım yaratıldığın aktardı.
YÜK, KONTEYNIR VE KRAVOZÖR GEMİLERİNİN UĞRAK NOKTASI OLUNDU, BİR YILDA TOPLAM BİN 242 GEMİ GELDİ
2003 yılından beri takip edilen tüm bu gelişmelerin ve 7 milyon dolarlık modernizasyon çalışmalarının ardından Karadeniz’de Trabzon Limanı’nın işlev ve kapasite açısından tercih edilir bir konuma yükseltildiğini vurguladı. 240 metre uzunluğunda en büyük konteynır gemilerinden birinin Trabzon’a geldiğini, aynı zamanda zengin turistleri taşıyan kravozör gemileri içinde uğrak noktası haline gelindiğini bildirdi.
Muzaffer Ermiş`Trabzon Limanı Deniz Hudut Kapısı`nda 40 bin 577 yolcu giriş çıkışı yapılmış olup, 19 adet yolcu gemisi ile 8 bin 362 yolcu giriş-çıkışı yapılmıştır. Yine 2009 yılında Trabzon Limanı`nda bin 242 gemiye hizmet verilmiştir` dedi.