Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk’ün ziyaretinde gündeme gelen “Yargı Merkezi Trabzon” konulu çalıştaya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu destek verdi.
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Barosu’nun “Yargı merkezi Trabzon” çalışmasına oda olarak destekte bulunacaklarını belirterek, “ Baro olarak atacağınız adımların arkasında olacağız.”dedi.
Konuya ilişkin kentte kamuoyu oluşturulması gerektiğini savunan Başkan Hacısalihoğlu, “Bölge olarak birlik ve beraberlik “ sergilenmesi gerektiğini vurguladı.
“ 5084 sayılı yatırımların ve İstihdamın Teşviki” konusunda Trabzon’un yürüttüğü kampanyada, 49 oda ile nasıl irtibat kurularak başarıya gidildiğini anımsatan Başkan Hacısilahoğlu, “Bütünlük ve ortak akıl sağlandığında başarı kendiliğinden gelecektir.”diye konuştu..
Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk, “Yargı Merkezi Trabzon” konusunda ilki 5 Şubat 2010 tarihinde saat 17’.00’ de İl Genel Meclisinde yapılacak toplantıya TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu davet ederek, “katkı sağlamanızı önemsiyor, katılım ve katkınıza şimdiden teşekkür ediyorum.”dedi.
Baro Başkanı Mehmet Şentürk, çalışmanın başlatılmasındaki temel amaçın, Doğu Karadeniz'in merkezi konumunda olan Trabzon ilindeki yargı faaliyetlerinin "fiziki koşullar ve olması gerekenler" noktasında yeterli ve konumu ile bağdaşır düzeyde olmadığı, yargısal faaliyetler noktasında da "Bölgesel Merkez" ve "Marka Kent" olması gerektiği inanç ve düşüncesi olduğunu söyledi.
Şentürk konuşmasında daha sonra şöyle açıklamada bulundu:
“İlimizde 5271 sayı. CMK. M. 250 uyarınca yetkili ve görevli olan “Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi” bulunmamakta. 5235 sy. Uyarınca kurulacak "Bölge Adliye Mahkemeleri’nin de kurulması şu anda düşünülmemektedir. Kısacası ilimiz ve çevre il insanları özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi içiriş Erzurum iline, İstinaf kanun yolu içinde Samsun iline gitmek zorundadır.
Kaldı ki mevcut yapı itibari ile de Adli teşkilatın zor koşullar altında çalıştığı da bilinen gerçektir. İhale sürecindeki yeni Adliye binasının alan itibari ile konumu dahi tartışılmaktadır.
Tarihsel süreci, coğrafi konumu, siyasal, sosyal, eğitim ve ekonomik etkinliği ile lider insan yetiştiren Trabzon ili ve çevresinin bunu hak etmediğini çok iyi bilmekteyiz.
Trabzon ilinin "Yargı Merkezi - marka kent" olmasında karşılaşılan temel sorunlar ise fiziki altyapı yetersizliği, alternatif çözüm üretilememesi, gerekli hassasiyetin gösterilmeyişi ve kolektif çözüm arayışının benimsenmeyişidir.
Trabzon Barosu olarak, Trabzon ilinin bölgesel yargı merkezi olmasının ne denli önemli olduğu, bunun bir ayrıcalık olmayıp hakkın teslimi olacağı, ve ilimizi marka kent yapacağı inancıyla "Adalet Devletin Temelidir" inancına bağlı olarak şehrimizin dinamiklerini harekete geçirerek "Kolektif anlayış" ile çözüme kavuşacağımıza inanmaktayız.”