Bu yıl 5. si düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması’nın Trabzon ödül töreninde konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, proje hazırlama kapasitesini geliştiren gençlerin kendilerini geleceğin girişimcisi olarak görmeyi arzuladıklarını söyledi. Girişimcilik ruhlarını öne çıkarın gençlerin çalışmalarını piyasa koşullarına adapte etmelerine çalışmalarını istedi. Böylece gençlerin topluma ve ülkenin geleceğine ışık tutabileceğini vurguladı.
Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Zihni Serdar ile törene katılan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, gençler arasında üretilen projelerin ön elemelerden geçtikten sonra değerlendirilmesi ve projelerin geliştirilmesi gerektiğini savundu. Yarışmada dereceye giren moda tararımı dalında ilk üç okul proje ekiplerinde yer alan okul, öğretmen ve öğrencilere başarı plaketlerini sundu.
PROJELERİ PİYASAYA SÜREBİLECEĞİMİZ HALE GETİRMELİYİZ
TTSO BU PROJELERE PATENT ALMA DESTEĞİ VEREBİLİR
Öne çıkan projelere TTSO olarak destek verebileceklerini anımsatan Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, “ Odamızda Türk patent Enstitüsü temsilciliği bulunmaktadır. Burada ortaya çıkan projelerin geliştirilmesi önemlidir. Bu projelerin patent haklarının alınıp sizlere devredilmesine destek verebiliriz. Ürettiğimiz bu projelerin piyasaya sürebileceğimiz hale getirmemiz gereklidir.”dedi.
Gelişmiş ülkelerin, gelişme ve kalkınma hamlelerine gençlerin ve büyüklerin bir arada bulundukları bu tür proje çalışma ortamları ile adım attığını anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, TTSO’nunda “Bir Fikrim Var “ projesini hayata geçirmekte olduğunu aktardı. Bu kapsamda TÜBİTAK ile yapılan ortak çalışmada, gençlerin fikirlerin dinleneceğini ve İngiltere den bir araştırma merkezinin önderliğinde projelerin yazıma döküleceğini ve AB fonlarından istifade edilebileceğini aktırdı.
3D KATI MODELLEME LAB.ARATUVARINDA ORTAK ÇALIŞMA ÖNERİSİ
Törende ödül alan öğrenci ve öğretmenlerden oluşan proje ekiplerine seslenen Başkan Hacısalihoğlu, proje üretmenin artık ülkemizde kolay ve hayata geçirebilmek için finansman kaynaklarına erişmenin rahat olduğunu belirtti. TTSO bünyesinde 3D Katı Modelleme laboratuarı bulunduğunu, talep edilmesi halinde belirli günlerde sistematik olarak bu merkezden yararlanılabileceğini söyledi.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TRABZON’DA YÜZDE 52 ORAENINA ERİŞTİ
Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, Trabzon’da ilköğretimde mesleki ve teknik öğretim oranının yüzde 52 seviyesine ulaştığını, bunun önemsenmesi gerektiğini ancak hedefin yüzde 65 olan AB standardı olduğunu vurguladı.
Mesleki ve teknik liselerden yetişen öğrencilerin özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmasına çaba harcandığını belirten Sandıkçı, “Ancak özel sektör teknoloji takibinde önde. Eğitim olarak geri kalıyoruz. Bu farkı kapayacak çalışmalara yöneliyoruz. Proje tabanlı beceri yarışması da bu yönde gelişen bir eğitimdir.”dedi.
ÇOCUKLARI İCAT YAPMAYA CESARETLENDİRMELİYİZ
Trabzon Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, hayal ettiğimiz şeyin gerçekleştirme yöntemleri açısından proje kültürünün önemli olduğuna işaret etti. Çocukların içat çıkarmasının desteklenmesi, teşvik edilmesi ve cesaretlendirilmesi gerektiğini belirterek,” Bu tür çalışmaları hiçbir zaman küçümsememeliyiz.”diye konuştu.
PROJE TABANLI BECERİ YARIŞMASI
Bu yıl 5. si düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması Bakanlığımız Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir.
Amacı; öğrenci ve kursiyerlerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda edindikleri mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yöneltilmeleri ve teşvik edilmeleri, proje hazırlama ve uygulama deneyimi kazanmalarını sağlamaktır.
Yarışmaya; Bakanlığımız Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne, Sağlık İşleri Daire Başkanlığına ve Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı İlimizde faaliyet gösteren 65 örgün ve yaygın, meslekî ve teknik eğitim kurumundan 52 meslekî ve teknik okul/kurum, 381 öğrenci ve kursiyer, 176 danışman öğretmen ile katılmıştır.
10 DALDA 121 PROJE
Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Elektrik Elektronik ve Otomasyon, Kişisel ve Sosyal Hizmetler, Moda Tasarımı, Sağlık Hizmetleri, Ticaret ve İş Yönetimi, Turizm Hizmetleri, Üretim ve Mühendislik Teknolojisi I, Üretim ve Mühendislik Teknolojisi II ve Yaratıcı Sanatlar olmak üzere 10 farklı alanda toplam 121 proje katılmıştır.
TRABZON BİRİNCİLERİ SAMSUN DA BÖLGE BİRİNCİLİĞİ İÇİN YARIŞACAK
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı, Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı, Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanlığı ve Karadeniz İş Adamları Derneği Başkanlığı temsilcilerinden oluşan alan uzmanı 24 kişilik proje değerlendirme komisyonu tarafından yapılan 2 günlük çalışma sonucu, 10 alandaki 10 farklı projenin 01-05 Mart 2010 tarihleri arasında Samsun'da yapılacak olan Bölge Yarışmasına katılması uygun görülmüştür.
TÜRKİYE FİNALI ANKARA’DA
Bölge İlleri arasında yapılacak değerlendirme sonunda her alanın birincisi Türkiye Finali için 21-23 Mart 2010 tarihleri arasında Ankara'da yarışacaktır.
Ayrıca; Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katılan projelerin tamamı Mayıs ayı içerisinde düzenlenecek olan Meslekî Teknik Eğitim Fuarı ve Bilim Şenliklerinde sergilenmesi sağlanacaktır.