Rehber :
   
Dernekler
gulnet
Trabzon Liselerinden Y.K.D.D.V.
Trabzon SİAD
KARGİD
Trabzonspor
Trabzonsporlu Profesyonel FD
Trabzon BİLSEM
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
19.02.2010
Uluslar arası İş Geliştirme Uzmanı John Toner: İnovasyon yapabilirsiniz.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından Zorlu Grand Otel’de düzenlenen; “Üretimde Yeni Fikirler, Yeni Yollar” konulu sempozyum da Uluslar arası İş Geliştirme Uzmanı John Toner “ Avrupa’daki KOBİ’lerin Gelişim Modeli” konusunda sunumda bulundu.

GRİŞİMCİLERİN ÖZELLİKLERİ

Sözlerine “girişimci olmak zordur, üretim sektöründe iseniz bu daha zordur” ile başlayan Uluslar arası İş Geliştirme Uzmanı John Toner girişimcinin ne istediğini bilen ufku açık vizyona sahip olduğunu söyledi. Girişimcisinin işletmesi hakkında istekli olması gerektiğini ifade ederek, Henry Ford’un girişimcinin işini bırakmaması gerektiğini anımsatarak, “girişimci gündüz işinde gecede düşünde olması gerekir” sözünü anımsattı.

İnsanlara girişimciliğin öğretilemeyeceğini belirten Uluslar arası İş Geliştirme Uzmanı John Toner bu başarı kümesinde bulunan insanların fırsat aradığını, fırsatı gerçeğe dönüştürecek olan bilgiyi değerlendirebilenler olduğunu vurguladı.

Toner “Girişimcilik konusunda risk almalısınız yoksa başarılı olamazsınız” şeklinde sözlerine yer vererek, “ verim ve kalite iyi olmalıdır. Olmadığında hiçbir şey iyi değildir.”dedi. Girişimcilerin güç kümesi olduğunu, sistemi kullandıklarını, insanların onlara eşlik etmesi konusunda çalıştıklarını, network sistemini iyi kullandıklarını aktardı.

Dünyanın kendine güvenemeyen insanlar ile dolu olduğunu, “Ben bunu yapamam!..” şeklinde kendilerini gösterdiklerini ifade eden John Toner, girişimcilerin kişilik özelliklerinde bu tür olumsuzlukların olmadığını iletti.

Girişimcinin özelliklerinde planlamanın önemli olduğunu söyleyen John Toner, “  Girişimci bir yılda 10 kişi çalıştıracağını veya altı ayda satışlarında yüzde 30 artış gerçekleştireceğini hedef koyar ve bunu takip eder.”dedi.

John Toner, girişimciliğin şifreleri olduğunu onlara sahipseniz başarılı olabileceğini söyledi.

İŞLETME YÖNETİCELERİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı John Toner işletme yöneticilerinin sahip olması gereken bazı özellikler olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

. İşletmeyi planlayabilmeli
. Trendlerin nereye gittiğini bilmeli
. Organizasyonu bilmeli
. Operasyon kontrolünü yapabilmeli

PARA İŞLETMENİN KANIDIR, NEREDEN KAR EDİLDİĞİ BİLİNMELİDİR

John Toner iyi bir işletme yöneticisinin bir veya üç yıllık iş palanında işletmesinin nereye gittiğini iyi bilmesi gerektiğini ifade ederek,” Finansman bir şirketin kanıdır. Doğru zamanda yeterince para kazanmalıdır. Kar nereden elde ediliyor bunu bilmesi gereklidir.”şeklinde konuştu.

İYİ BİR İŞLETME YÖNETİCİSİNİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

İşletme yöneticilerinin inovasyon ve teknoloji gelişmelerini iyi takip etmesi gerektiğine işaret ederek, “Önümüzdeki on yıl içinde aynı şeyi mi yapacağız yoksa başka şeyler mi ? Piyasa ve satışları, ürün dağıtım kanallarını iyi takip etmelidir. Bunların hepsi çok önemlidir. Ürünler kendisini satamayacağına göre bunları bilmelidir. Ayrıca işletmenin dinamiklerine hakim olmalıdır. İşletmenin fiziksel imkanlarını tanımalı ve bunları aktif olarak kullanabiliyor mu?. E-ticaret yönetimi gibi bütün aşamalara hakim olmak zorundadır. Başarılı bir yönetici buradan çıkar.”diye konuştu.

İNOVASYON ÖNEMSENMELİDİR

İşletmelerin ürünlerini piyasada dört değişken ile birlikte Pazar payı bulduğunu belirten Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı John Toner bu alanda da başarılı olunması gerektiğini ifade etti. Bunların;

. Mevcut ürünlerin mevcut müşteriye satılması,
. Mevcut ürünlerin yeni müşteriye satılması,
. Mevcut müşterilere yeni ürün satılması,
. Yeni ürünlerin yeni müşterilere satılması.

İnovasyonun yeni bir şey yapmak olduğu tanımlamasında bulunan Toner, bundan da yarar sağlanacağını iletti. İnavasyon ile var olan bir şeyi var olmayan bir şey ile birleştirilebileceğini aktardı. Toner, Nokia’nın cep telefonunu bulmadığını, fotoğraf makinesini de üretmediğine işaret ederek, “  Ama bunları birleştirdi. Büyük başarı elde etti” dedi.

Bugün her işletme için inovasyonun anahtar sözcük olduğunu belirten Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı John Toner “ İnovasyon ile icat etmeyi birbirine karıştırmamalıyız. Mucitler iyi girişimci değildir. Mucitler çok zekidirler ama bunu üretime dönüştüremezler. Sadece icat ederler. İnovasyonun küçük bir parçasıdır.”diye konuştu.

Toner, hayatımızda var olanların yüzde 5’inin icat olduğunu anımsatarak, “ hayatımızda bulunan her şey daha önce bulunmuş olanların geliştirilmesidir. Çok azı icattır. Etrafımızda olan şeylerin yüzde 25’i inovasyondur. Daha önce var olan şeylerin geliştirilmiş halidir. Etrafımızdaki var olanların yüzde 70’ide var olanların değiştirilmiş halidir. Bilinmelidir ki, bir ürünü ilk kez icat eden den, o ürünü sürekli inove eden daha çok karlıdır. Henry Ford arabayı bulmadı. Ama o arabayı ve sektörü sürekli geliştirdi. İş dünyasında çok az işletme teknoloji öncüsüdür. KOBİ’lerin sadece yüzde ikisi yeni bir şey icat ediyor. Yüzde 6-8’i teknoloji kullanımına öncülük ediyor. Var olan teknolojileri geliştiriyor. Yüzde 70-75’i ise uyan konumdadır. Herkes tabi ki kendi işletmesine uyan şeyleri yaparlar.”

İŞLETMELERİ ULUSLARARASILAŞTIRMA BAŞARILI KILAR

Uluslararısılaştırma işletmeleri başarıya götürecek diğer bir alan olduğunu ifade eden Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı John Toner, ihracatın bir beceri olduğunu bunu geliştirmenin yöntemleri bulunduğunu söyledi.

Küçük işletmelerin, KOBİ’lerin ilk kez ihracat dünyasına girişinden bahsettiğini belirten Toner, burada ürün standartları konusu ile ilgilenilmesi gerektiğini söyledi. Standartların tanımlandığını ve çok önemli olduğunu belirterek, “ Standartlara kavuşturulmuş ürünler var ki Trabzon ve Türkiye bunu düşünmelidir. Bu standartlarda üretim gerçekleştirip dünya pazarlarına açılmaya adım atılabilinir. İkinci olarak firma imajının oluşturulması gerekmektedir. İyi bir web sitesi oluşturulmalıdır. Uluslar arası iş yapacaksanız, bu arenaya girecekseniz, bunu İngilizce yapmanız gerekmektedir. Burada bu konularda işletmelere destek veren ABİGEM bulunmaktadır. ABİGEM şehirdeki firmaların rekabetçi gücünü artırmak, onlara ihracat konusunda yol göstermek, büyük resmi görmelerine yardımcı olmaktadır. Bu işletmeler hem Trabzon’un hem de Türkiye’nin sosyal gelişimine katkıda bulunacaktır. “diye konuştu.

TÜRKİYE’YE EKONOMİK ÇIKIŞ RECETESİ
200 MİLYAR DOLAR İTHALATIN YÜZDE 10’UNU
ÜRETİN, 21 MİLYAR DOLAR KAR EDİN, 40 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYIN

Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı John Toner, Türkiye’nin yurt dışından yılda 200 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini, ithalatı yapılan ürünlerin yüzde 10’unun yurt içinde üretilmesi halinde 21 milyar dolarlık bir hacim ve ortalama 40 bin kişilik bir istihdam söz konusu olduğuna işaret etti.

Toner, bu kadar paranın yurt dışına çıkmasının Türkiye ekonomisi açısından önem taşıdığına değinerek, şöyle konuştu: “KOGGEB gibi bazı kurumlar Türkiye’nin ekonomik gelişimine destek veriyor. Ben Türk olsaydım Türkiye’de istihdam yaratılmasını teşvik ederdim. İthalat yapılmasını teşvik etmezdim. Bu bir toplumsal bakış gerektirir. Satın aldığınız tüm ürünlere bakın. Ben alış veriş yaparken buna bakardım. Ben ve eşim her zaman aldığımız tüm ürünlerin kendi ülkem olan İrlanda da üretilmiş olmasına özen gösteririz. Bu aslında bir tür korumacılık sayılabilir. İrlanda da üretilen ürünlerin tümü aynı raflarda sergilenir ki kolay bulunulsun ve alınsın. Bu konularda Trabzon halkına farkındalık yaratabiliriz. Ürünlerin etiketine bakabiliriz. Bunu ulusal bir politika haline getirebilirsiniz.”

 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2749

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com