Rehber :
   
Uzungöl Tesisleri Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
19.02.2010
Üretimde Yeni Fikirler Yeni Yollar Trb. Yenilikler Merkezi Neden Olmasın


18-19 Şubat 2010 tarihleri arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen; “Üretimde Yeni Fikirler, Yeni Yollar” konulu sempozyum, Zorlu Grand Otel’de bugün başladı.

Toplantının açılış konuşmalarında Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, yeni fikirlerin az kişiler tarafından ortaya konulabildiğini, bu toplantıdan da toplumun tümüne üretim sisteminde ki yeniliklere yönlendirmeye adım atılacağını söyledi.

VALİ DR. RECEP KIZILCIK:
DÜNYADAKİ AYNILAŞMAYA KARŞI
ANCAK FARKLILAŞMA İLE REKABET EDEBİLİRİZ

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna globalleşme etkisi sonucu “aynılaşma” yaşandığını, bunun aşılması için farklılık yaratmanın, yani inovasyonun önem kazandığına dikkat çekti. “Anılaşmaya” karşı “farklılaşmanın” nasıl sağlanacağı konusunda fikir üretilmesi ve paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Bu ay içinde Kanada kış olimpiyatları katıldığını, bu organizasyonda, gönüllü çalışanların görev aldığını,  gönüllülerin Kanada’nın başarısı için çalıştığını, bununda hizmet sektörü içinde bir farklılık veya inovasyon olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

ABSURD FİKİRLER PİYASA İLE İLİŞKİLENDİRİLDİĞİNDE
EKONOMİK DEGER KAZANABİLİR

Her alanda farklılığı aramak gerektiğine inandığını belirten Vali Dr. Recep Kızılcık, bu arayışlar esnasında bazen bizlere absurd olarak tanımlanabilecek fikirlerin ortaya çıkabileceğini, ama böyle bir tanımlamayı kabul etmediğini vurguladı. Absurd olan fikirlerin piyasa ile iyi ilişkilendirildiği zaman gayet başarılı sonuçlar elde edilebileceğini aktardı.

Farklılığa ulaşmak için eğitim sürecinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Recep Kızılcık, 1980 sonrasında zihni açık ve her fikri ifade edebilen bir eğitim dönemi içine girilmesinin toplumun değişiminde ve geleceğinde önemli roller oynadığını kaydetti.

TRABZON YENİLİKLER MERKEZİ NEDEN OLMASIN

Türkiye’nin dışa açık bir büyüme yapısını benimsediği için farklılık yaratmayı çok önemsediğini aktararak, “ Trabzon yüzün üzerinde ülkeye ihracat yapan bir kent. Deniz, kara ve havayolu bağlantıları uluslar arası düzeydedir. Farklılık yaratma konusunda ısrarlı olursan Trabzon bir yenilikler merkezi neden olmasın. Dünya ile bir rekabet yürüten bir kent sürdürülebilir bir başarı sağlayabilir.”diye konuştu.

REKTÖR YARDIMCISI AYDIN:
ÇIKIŞ TEKNOLOJİ SATIN ALMAKTA DEĞİL,
TEKNOLOJİ ÜRETMEKTEDİR

Sempozyumda konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Aydın dünya üzerinde acımasız bir rekabet yaşandığına işaret ederek üretimde Trabzon’da yeni yollar araştırmak gerektiğini vurguladı. Küresel ekonomi içinde küresel aktörler bulunduğunu anımsatarak sürekli teknoloji satın alarak ayakta kalınamayacağını bunun için teknoloji üretmeye geçilmesi gerektiğini önerdi.

Prof.Dr. Orhan Aydın işletmelerin teknoloji üretimi için nitelikli işgücüne önem vermesi gerektiğini ifade ederek “Çalışanlarımız nitelikli olursa teknoloji üretme şansımız artacaktır.”dedi.

VERİMLİLİK VE KALİTE KAVRAMLARINA
ŞİMDİ DE FARK YARATMAK EKLEMLENMİŞTİR

Bugüne kadar ekonomide verimlilik ve kalite gibi kavramların etkili olduğu bir sürecin yaşandığına artık her ülkenin her bölgenin üretim yapabildiğini belirtti. Çıkış yolunun inovasyon bağlantılı yani farklılık yaratan üretimden geçtiğini işaret ederek, “ Artık tüketici ve pazarında doymuş olduğunu göz önüne almalıyız. Belli alanlarda seçici ve odaklanma yaparak ön plana çıkabiliriz. Fark yaratarak öncü olabiliriz.”şeklinde konuştu.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU:
SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK
YENİLİKLİKLER YARATMALIYIZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu girişimciliğin geliştirilerek genç kesimin ekonomik piyasaların içine çekilmesi gerektiğini söyledi. Girişimcilerinde piyasada kalabilmesi için mutlaka sürdürülebilir ve ekonomik yenilikler ürütmesi gerektiğini vurguladı.

BİR YIL SONRA ÜRETİMLERİMİZDEKİ HENGİ YENİLİĞİ PİYASAYA SÜRECEĞİMİZİ PALANLAMIŞ OLMAMIZ GEREKMEKTEDİR

Piyasada geçerli olabilecek yenilik çalışmalarına yönlenilmesi gerektiğini ifade eder Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “ Artık ben bir proje yaptım demekle iş tamamlanmıyor. Her zaman ileriye yönelik iş kesimi bir yıl sonra hangi yeniliği ön plana çıkaracağını planlamalıdır. Her konuda bu mantıkla hareket edersek işletmelerimizi ayakta tutmayı başarabileceğiz.”dedi.

Sempozyumun sabah ki oturumunda açılış konuşmalarının ardından Uluslar arası İş Geliştirme Uzmanı John Toner “ Avrupa’daki KOBİ’lerin Gelişim Modeli” konusunda sunumda bulundu.

 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1920

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com