İzmir'de 5-8 Mayıs 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kurultay ve Sergisi ön toplantısı Trabzon’da yapıldı. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, oda olarak Karadeniz’in kalkınması için çalışmalarına devam ettiklerini belirterek hemşerilerimizin bölgemizin kalkınmasına katkı koymasına teşekkür ederek çalışmalarına destek vereceklerini söyledi.
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Karadeniz'in tanıtımının önemli olduğunu, şimdiye kadar yapılanların yeterli olup olmadığının tartışılabileceğini belirterek, buna rağmen tanıtım çalışmalarının aralıksız devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu (KADEKON) Genel Başkanı Hızır Murtezaoğlu da Karadeniz’de bulunan 18 ilin ekonomik, üretim ve potansiyel fırsatlarını batı pazarlarına ile sermayesine sunulmasında önemli bir gönüllü adım attıklarını aktardı. Bölgenin zenginleşmesine daha da destek vermek için İzmir’de ki etkinliğe iyi hazırlanılması gerektiğini önerdi.
KADEKON Genel Başkanı Hızır Murtezaoğlu, Karadenizlilerin, Ege'de Karadeniz fırsatlarını en güzel şekilde batı sermayesi ile paylaşacağına inandığını söyledi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında (TSO) düzenlenen ön hazırlık toplantısına KADEKON Başkanı Murtezaoğlu'nun yanı sıra Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın, Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Murtezaoğlu, burada yaptığı konuşmada, dünyada global sermayenin ne yok edilebileceğini ne de yok sayılabileceğini belirterek, ''Siyaseten dünyanın bir tarafında olabiliriz, ama bu gerçekle yaşamak zorundayız. O zaman birlikte yaşayacağımız bu dünya gerçeğinin içinde kendi ülke değerlerimizi nasıl koruyup, geliştireceğimiz önemlidir. Bu konuda herkese, hepimize görevler düşmektedir'' dedi.
KADEKON olarak yapılmayanı yapmak gibi bir iddiayla ortaya çıkmadıklarını ifade eden Murtezaoğlu, ''Ama batıda yaşayan Karadenizlilerin memleketlerine olan özlemlerini dile getirerek, batıdaki Karadenizlilerin ve onların batıdaki iş ortaklarının ya da batıya ilgi duyan batıdaki sermayenin bu bölgeye daha fazla ilgisini çekmek için sorumlu olduğumuzu düşündük ve bu projeye başladık. Biz gönüllü kuruluşuz, projeye gönlümüzü, emeğimizi, hizmetimizi koyuyoruz'' diye konuştu.
Murtezaoğlu, projenin, 18 Karadeniz ilinin kendi ekonomik ve üretim potansiyellerini, fırsatlarını batı pazarlarında ve batı sermayesine yakın noktalarda ilgisini çekecek şekilde batı pazarına sunulmasının bir anlamda pazarlanması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Belki de Doğu Karadeniz'in amiral gemisi olan Trabzon'un buna en az ihtiyacı olabilir, ama zenginleşmenin ve ihtiyaçların sınırı olmadığına göre gerekli katkıyı koyacak, gerekli temsili sağlayacaktır. Bugün yatırımlar sadece yapıldığı yer değil, çevresi ve bir çok faktör gözününe alınarak yapılıyor. Proje bizim taşıdığımız projeydi, ama gelinen noktada herkesten kabul gördü. Projenin başarısı, hepimizin başarısı. Bunu ya başaracağız ya da başaramayıp üzülecek, hatta utanacağız. Karadeniz'in utanmaya hakkı yoktur. Karadeniz'in standartları, hedefleri yüksektir. Bu anlamda da tüm hemşehrilerimizin çıtayı daha yükseğe taşıyarak, Ege'de Karadeniz fırsatlarını en güzel şekilde batı sermayesi ile paylaşacağına inanıyorum.''
Toplantıda kurultayın amacı ve faaliyetleri hakkındaki sinevizyon gösterisinde şu bilgiler paylaşıldı:
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kurultay ve Sergisi
Uluslararası İzmir Fuar Alanı 3 ve 4 No'lu Holler
KADEKON
KARADENİZ DERNEKLERİ KONFEDERASYONU
Ege de bulunan dört Karadeniz Federasyonu Türkiye de bir ilki gerçekleştirerek Konfederasyon kurdular.
İzmir Karadeniz Dernekleri Federasyonu, Kıyı Karadeniz Dernekleri Federasyonu, Karadeniz Dernekleri Federasyonu ve Aydın, Muğla, Denizli Dernekleri Federasyonundan oluşan konfederasyon Karadeniz kültürünü Ege Bölgesinde yaşatmak ve Karadenizlilerin ekonomik ve sosyal hayatta başarılarını arttırmak amacıyla, çalışmalarına başladılar.
KARADENİZ BÖLGESİ
Karadeniz Bölgesi, tarım ticaret sektörlerinde yaptığı atılımlarla bugün kimlik arayışından çıkıp, markalaşma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Bu bağlamda; mevcut iş bağlantılarının artarak sürmesi ve yeni atılımlar yapılması için, bölgeyi yönetenlerle işadamları ve sanayicilerin Karadeniz için birliktelik sağlamaları ve bu birlikteliğin bölgede yaşayanlarla bütünleşmesi, gelecek için Karadeniz Bölgesinin yıldızın parlamasına vesile olacaktır. Bir anlamda geleceğini arayan bölge olan Karadeniz, mevcut üretim koşulları ile uzun soluklu maratona hazırlanırken, mevcut çıkışına düzenleyeceği Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kurultay & Sergisi ile ivme kazandıracaktır."
"Sevgili Karadenizliler;
Karadeniz'e gönül bağı ile bağlı olanların, hemşerilerimizin yüksek aidiyetle bağlı oldukları Karadeniz Bölgesinin kalkınması için KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ KURULTAY ve SERGİSİNİ tarihi bir fırsat olarak değerlendirecekleri umuyor, kendilerinin desteklerini talep ediyoruz.
Özellikle kurultayımız Karadeniz'in kalkınması için özel önem arz etmektedir. Kurultayda sunulacak il üst yönetim bildirileri ile illerdeki ekonomik fırsatlar ve destekler açıklanacaktır. Bölgesel iş birliği olanakları incelenecek ve somut hedeflere ulaşmak için yapılacaklar ve stratejik hedefler belirlenecektir.
Kurultayın amacı sürdürülebilir kalkınma için öz kaynakların verimli kullanılması ve iller ve bölgeler arası iş birliği zeminlerinin araştırılarak, Global ekonomik aktörler karşısında bölgesel sermaye birikimlerinin önündeki sosyal engellerin aşılarak güç birliği ve yeni pazarlar yaratılması için stratejilerinin belirlenmesidir. Kalkınma ekonomik olması yanında sosyal bir olgudur. Kültürel taban sermaye birlikteliklerine destek verecek yapıyı güçlendirmedikçe ekonomik birlikler uzun süreli olmayacaktır. Bugün dünyada profesyonel sermaye birikimlerinin en az olduğu ülkelerden biriyiz. Hala övünebildiğimiz şirketlerin temelde aile kontrolündeki şirketler ya da ortaklıklar olması anlaşılabilir değildir. Global sermayeyi ne yok sayabilir ne de yok edebilirsiniz. Bu realite yaşamak durumunda iseniz sizde kendi ülkenizin değerlerini birleştirerek ülkemizi içinde yaşadığımız ya da gönül ve toprak bağlılığımız olan bölgelerden başlayarak kalkındırabiliriz.
Karadeniz Bölge kalkınmasında çok sorun yaşanabilir. Ancak birçok ekonomik değerin yok edildiğini kullanılmadığını biliyoruz. Sorumluluğu dışarıda, başkalarında, ya da kendi kurumlarımız dışındaki kurumlarda aramak yerine bizzat kendimizde aramalıyız. Biz ne yaptık, ne yapabilirdik diye değerlendirmeliyiz.
KADEKON Karadeniz Konfederasyonu olarak bu soruyu soruyor ve kendi mesuliyetini yerine getirme kararlılığı içerisinde hareket ediyor. KADEKON, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kurultay ve Sergisini bu nedenle önemsiyor.
İçinde yaşadığımız yüzyılda akıl, bilgi ve maddi sermayeleri dağıtmak değil birleştirmek esastır. Bugün dünyada devletler bile yalnız yaşamaya cesaret edememekte, varlıklarını koruyarak birleşme çözümleri üzerinde çalışmakta ve yalnızca bunu başaranlar güçlenebilmektedir. Bunu başaran ülkeler vatandaşlarını kalkındırabilmekte şirketler yada kurumlar mensuplarının daha iyi koşullara sahip olmasına olanak sağlayabilmektedir.
KARADENİZ de var olan gücü, göz önüne getirin.
Bunun birleşip sorunları aşma mücadelesi verdiğini düşünün o hırçın ve kararlı gücün aşamayacağı engel olmadığını görecek ve harekete geçmek için bir an bile beklemeyeceksiniz. Bu duygu sizin KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ KURULTAY VE SERGİSİ ne niçin katılacağınızın içinizde var olan cevabıdır.
Sizi bu duygularla ağırlamaktan onur duyacağız. "
KADEKON
KATILIMCI PROFİLİ
• Bakanlıklar ve taşra teşkilatları
• Karadeniz Bölgesinde yer alan illerin Valilik, Belediye, ticaret ve sanayi odaları. Üniversiteler ve/veya İl Turizm Müdürlükleri,
• Karadeniz Bölgesinde ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren Karadenizli tüm özel ve tüzel kişiler, firmalar, şirketler
• Karadeniz deki kurum-kuruluş ve firmalarca tavsiye edilen, sergiye girmesinde fayda görülen işletmeler, potansiyel Karadeniz Bölge yatırımcıları
• Karadeniz de ve Ege Bölgesinde tarım ve ticaret alanlarında faaliyet göstermekte olan firmalara mal ve hizmet tedarik edebilecek Karadenizli işletmeler
• Otomotiv sektöründen özellikle ticari araç hizmeti veren markalar
• Karadeniz de üretilen turistik el sanatları ve otantik eşya üretici ve satıcıları
• Hediyelik eşya, kitap, zücaciye, konfeksiyon, ev tekstili, gümüş ve bijuteri takı, kozmetik ürünleri, mobilya firmaları
• Ekolojik gıda üreticileri ve satıcıları
• Hayvancılık sektöründe hizmet veren firmalar
• Eğedeki STK lar ve işveren örgütleri
• Dernek ve eğitim kuruluşları
• İzmir halkı ve iş çevresi,
• Eğedeki Karadenizliler
• Finans kuruluşları
• Medya ve basın yayın
• Seyahat acenteleri
KATILIM ÜCRETİ 90 TL + KDV/m2
Fiyata stand kurulması, aydınlatma, firma alınlık yazısının yazılması, her standa elektrik prizi bağlanması ve her standa bir adet masa ile iki adet sandalye verilmesi dahildir.
ETKİNLİK TANITIM ORGANİZASYONLARI
• Gazete ilan ve reklamlar
• El ilanları
• Afiş
• Outdoor çalışmaları
• Televizyon ve radyo reklamları
• Basın toplantıları
• Haber ve programlar
• Kadekon dergi haber ve reklamlar yolu ile yapılacaktır.