Varlıbaş Holding Ceosu M. Erdinç Varlıbaş “ Girişimciliğin Yol Haritası- Nasıl iyi bir girişimci olunur? İş hayatında yükselmek için yapılması gerekenler” konusunda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda katılımcılara bilgilendirmede bulundu.
13 YAŞINDA TEKEL ATAPARK BİNASINI BABAMA ALMASINI İSTEDİM
“Girişimcilikle Yükselen Trabzon” etkinlikleri kapsamındı TTSO’nun davetli olarak geldiği Trabzon’da 32 yaşındaki Varlıbaş Holding’in Ceosu M.Erdinç Varlıbaş, 13 yaşında Trabzon Tekel binasını ilk kez gördüğünde babası Süleyman Varlıbaş’a binanın alınmasını teklif ettiğini söyledi.
O zamanlar TEKEL’in atıl bir şekilde kent merkezinde bulunduğunu, daha sonra bu projenin yapımı için kendilerine bilgi geldiğinde ise hiçbir fizibilite yaptırmadan projeye atıldıklarını anımsattı.
Kriz öncesi milletin nakitte durmasına rağmen ATAPARK TEKEL projesini VARYAP’ın yüzde 70 kendi öz kaynaklarından finansa ederek hiç durmadan devam ettirdiklerini belirterek, “Proje çok yakında da inşallah bitiyor. Çünkü burayı ilk gördüğüm de çocuktum. Ve ben bir hayalimi gerçekleştiriyorum.”dedi.
TRABZON'A BU İLK YATIRIMLARIMIZDIR ARKASI GELECEKTİR
Trabzon merkezli Doğu Karadeniz insanının mutlu olması için mutlaka bölgenin kalkındırılması gerektiğine işaret eden Varlıbaş Holdinğ Ceosu M. Erdinç Varlıbaş, ATAPARK projesinin ardından Yomra’da inşaat sektörüne yönelik olarak büyük bir fabrika kuruyoruz. Varlıbaş olarak memleketimiz Trabzon’a yatırımlarımız devam edecektir.” diye konuştu.
VARLIBAŞ’IN İLKESİ ZOR VE FARKLI İŞLERDİR
Varlıbaş Holding’in 35 yıllık geçmişinde hep doğru, farklı ve prestijli projeleri hayata geçirmeyi ilke edindiklerini, bundan asla vazgeçmeyeceklerini, bir önceki yaptıkları eserlerin, bir sonraki eserlerinde aşmaya çalıştıklarını, tekrara düşmekten kaçındıklarını söyledi.
GİRİŞİMCİLİK ANLAMLI ŞEYLER YAPMAKTIR, HAYALİ HAYATA GEÇİRMEK, YOKSA BİR İŞLETMEYİ YÖNETMEK DEĞİLDİR
Girişimciliği açıklamak için öncelikle girişimciliğin bizim gözümüzde ne olmadığını tarif ederek sözlerine devam eden M. Erdinç Varlıbaş, girişimciliğin bir yöneticilik, gelir getirici bir işletme veya esnaflık olarak algılamadıklarını vurguladı.
Girişimcinin anlamlı bir şeyi yapma, bir hedefin, bir hayalin hayata geçirilmesi için doğru şeylerin cesaretle başarılması olarak gördüklerini bildirdi.
1980’li yıllardan sonra Turgut Özal ile girişimcilikte insanların önünün açıldığını son hükümetin kamu yatırımları yanında özel sektörün yatırımlarına destek verildiğini, girişimciliğin önünün açıldığını ifade etti.
KOLLEKTİF ÇALIŞMAYA DEĞİL, BİREYSEL ÇALIŞMAYA YATKINIZ
M. Erdinç Varlıbaş kolektif çalışmanın Türkiye’de Batı’ya oranla gelişmediğini, bizde daha çok bireyselliğin gelişmiş olduğunu savundu. Özellikle ABD’de kolektif çalışmanın çok üst düzeyde olduğunu belirterek, “ 10 ABD’li ile 10 Türk’ü karşılaştırırsanız ABD’liler Türkleri kolektif çalışma ile geçer. Ama 10 ABD’linin karşısına bir Türk çıkarsanız 10 ABD’liyi geçmesi tesadüf olmaz.”
1989 yılında Üniversite üçüncü sınıf öğrencisi iken babası Süleyman Varlıbaş’ın TEKEL’e yapacağı bir viski fabrikası öncesinde çok stresli gördüğünü ve durumdan üzüldüğünü ve kendisine yardım etme teklifi getirdiğini, böylece iş hayatına başladığını aktardı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ İKEN İŞE BAŞLADIM
GİRİŞİMCİNİN ÖNÜ AÇILMALIDIR, DESTEK VERİLMELİDİR
Viski fabrikası konusunda farklı mühendislik detayları gerektiğini bu bilgilere ulaşmada o dönemde Türkiye’de yeteri kaynak bulunamadığını ifade eden M. Erdinç Varlıbaş devamını şöyle anlattı:
“Çözüm için çare aramaya başladım. Düşündüm ki İskoçlar viski konusunda deneyimli. İngiltere Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği başvurdum. Oradan da yeterli sonuç alamadım. Sonra Türkiye’nin yeni adım attığı pekte bilinmeyen internet bağlantısını gerçekleştirdim.Araştırmaya başladım. İnternet üzerinden viski ile ilgili gördüğüm yabancı şirketlere mail attım. Yardım istedim, sonunda birinde destek geldi. O dönemde gelen mühendis ile bir ayda projeye hazırlandık. Tek teklif veren Varlıbaş oldu ve ihaleyi başarıyla aldık ve tamamladık. Tabi o süreçte ben üniversitedeki arkadaşlarımdan ayrı olarak bu projeyi hayata geçirdim. Hayatım değişti. A’sından Z’sine kadar projenin içinde bulundum. Bu dönem içinde babam hep önümü açtı, kısıtlamadı. Ailemden büyük destek gördüm. Ne oldu ? Bu bana büyük bir özgüven gücü verdi. Hayatımın bütün aşamalarına katkı verdi. Girişimciye destek olmak lazımdır. Önünü açmak lazımdır.”
TÜRKİYENİN LOKOMOTİV SEKTÖRÜ İNŞAAT
Eylül 2009 ayında “ Birileri gelir dünyayı değiştirir” çok iddialı bir reklâmla gündeme getirdikleri İstanbul’da yapılan Varlıbaş Mediterranean üzerine konuşan M. Erdinç Varlıbaş, “Bu konuyu neden anlatacağım. Çünkü Türkiye ekonomisinde loomotiv sektör inşaattır. Türkiye ekonomisi yüzde 10 büyüdüğünde bu sektör yüzde 40 büyür. Küçüldüğün de ise bizim sektörümüz yüzde 30-20 küçülür.”dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK YEŞİL BİNASI ÖDÜLLERİ KAZANDI
2009 YILININ SATIŞ REKORUNU KIRDI
Dünya’da başlayan yeşil kavramının giderek yaygınlaştığını ve bu trendin geliştiğini belirten M. Erdinç Varlıbaş, özellikle kaynakların çevreyle barışık kullanılmasının önem kazandığını iletti. Dünyadaki enerji sarfiyatının yüzde 35’inin sadece binaların uygunsuz yapılmasından ötürü heba edildiğini, bunun önüne geçilmesi için yeşil trendin inşaat sektöründe belirleyici bir konuma geldiğini aktardı.
Varlıbaş Mediterranean’in Türkiye’nin ilk yeşil binası olduğunu, bunu da Merkezi ABD’de bulunan Yeşil Binalar Derneği’nin bir üyesi olarak belirlenmiş kriterlere uyularak sağlandığını söyledi. Binalarda yeşil kriterlerin altı değişik başlıkta testlerden geçilerek oluştuğunu enerji tasarrufu, su ve atık suyun geri dönüşümü, tasarım ve yenilikçilik alanlarında getirilen farklılıklar ile kazanıldığını bildirdi.
FARKLI VE ZOR PROJELER İLE BAŞARI KAZANIYORUZ
Varlıbaş Mediterranean ile büyük bir başarıya imza atıldığını kaydeden M. Erdinç Varlıbaş, “ Uluslararası Gayrı Menkul Ödüllerinde Avrupa’nın en yeşil binası, konut alanında en iyisi ve en iyi yüksek bina ödüllerinin alındı. Ayrıca bu proje ticari olarak da büyük bir başarı sağladı 2009 yılının en çok satış yapan projesi oldu. Bu başarı tamamen farklı bir proje ortaya çıkarmakla sağlanmıştır. Kriz var diyebilirdik. Daha makul bir proje hayata koyabilirdik Ama yapmadık, fark sağlayarak başarının kazanılmasına yol açtık. Fark için fikrin olacak. Biz bunu inşaat alanında yaptık. Biz zor ve farklı olmayan projeleri almıyoruz. Şu anda Varlıbaş olarak yürüttüğümüz tüm projeler bu niteliklerdedir. Yani çor ve farklıdır.” diye konuştu.
ÖNGÖRÜLMEYENİ ÖNGÖREN OLMALIYIZ. SİYAH KUĞU KİTABINI ÖNERDİ
M. Erdinç Varlıbaş, kendi başarılarının altında Nassim Nicholastaleb’in “Siyah Kuğu” adlı “olanaksız görünenin etkisi” kitabının sürükleyici olduğunu söyledi. Bu kitabı edinmek isteyenlere mail adreslerini bırakmaları halinde göndereceğini belirterek, “ Öngörülmeyeni öngören insanlara destek verilmesi lazımdır. 11 Eylül saldırıları öncesinde uçakların kabinlerinin kurşun geçirmeyen kabinlere dönüştürülmesini kimse öngöremezdi. 11 Eylül saldırıları sonra yapıldı. Öngörmek bu yüzden çok önemlidir.”dedi.
YENİ JENERASYON TÜRKİYE DE GİRİŞİMCİ OLMAK ZORUNDADIR
“Bizim jenerasyon farklı şeyler ortaya koyacak olduğuna inanıyorum” şeklinde sözlerine devam eden M. Erdinç Varlıbaş, “Bizden önceki jenerasyonlar alışmış olduklarını yapıyorlar. Bugün ülkemizde genç nüfus çoktur. Devlet hep baba olarak algılandı. Yeni jenerasyon girişimci olmak zorundadır.”şeklinde konuştu.
AKYAZI PROJESİNİ BU KOŞULLARDA ÖZEL SEKTÖR YAPAMAZ
Varlıbaş Holding Ceosu M. Erdinç Varlıbaş’a konuşmasının ardından TTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Adnan Sağlam ve yönetim kurulu üyeleri birlikte oda plaketini sundu.
Ardından, dinleyicilerin sorularını yanıtlayan M. Erdinç Varlıbaş, Akyazı Projesi hakkında gelen soruya şu yanıtı verdi:
“Ortada olmayan bir arazi var. Deniz doldurularak bir arazi kazanılacak. Bunun üzerine stadyum ve gayrimenkul yatırımlar yapılacak. Bunun karşılığında şehirdeki bazı araziler yapımcı firmaya verilecek. Öncelikle 2010, 2011 ve 2012 yılları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye içinde zor yıllar olacak. Çünkü finans kaynakları zorlaşıyor. Türkiye hazinesi bu projeye kaynak ayırarak gerçekleşmesi mümkün olur. Özel sektörün bu şartlarda bu projenin altından kalkması çok zordur.”
BU BÖLGENİN ÇIKIŞI HİZMET SEKTÖRÜNDEDİR. VE TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDEN DAHA ÜSTÜN SEVİYEDE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR
Bir başka soruya verdiği yanıtta ise M. Erdinç Varlıbaş, Coğrafya olarak Trabzon7un zor bir bölgede bulunduğunu belirterek, “ Trabzon bir liman şehri ama bu yakın çevresine hizmet verebilecek durumdadır. 2000–2500 kişinin çalışacağı bir ytong fabrikası yatırımı için çok yer aradık. Bulamadık. Sonunda Yomra Belediye Başkanının katkıları ile yatırım alanı bulabildik. Bu bölgenin çıkış yolunun sanayi olarak görmüyorum. Ancak kendini dönüştürebilen, bölge ihtiyaçlarının karşılanacağı sanayi olabilir. Çıkış ise hizmet sektörünün geliştirilmesindedir. Özellikle niş bir alan geliştirmeliyiz. Bir alana yoğunlaşmalıyız. Buradaki gençler, az önce zemin katta sergide gezdik gördük. Gençler de bu alanda yoğunlaşmışlar, hizmet sektörüne yönelmiş çalışmaları gördük. Özellikle Web ve internet hizmetleri alanı gibi bu bölgedeki gençlerin gelişmesi Türkiye’nin her alanından daha iyi yapılıyor hale getirilmesi ile sağlanabilir.”
ATAPARK TRABZONLA UYUMLU OLACAK
M. Erdinç Varlıbaş, Atapark AVM’nın çok karlı olacağını ve kazandıracağını, Trabzon ile bütünleşeceğini belirterek, “ Biz bu projeye başladığımızda Avrupa’da ilk üçte olan bir AVM zinciri bize teklifte bulundu. Hayır, yanıtını verdik. Çünkü bu projeyi biz Trabzon’a yaptık. Trabzon için inşa ettik..Bir bölümü kamu binası olarak eski kimliğinde yapıldı. Fiyatlandırmalarda uçmadık ve makul davrandı. Kente katkısını daha çok düşündük. Sadece kazanmayı değil, kazandırmayı da düşünerek adımlarımızı atıyoruz. Ulusal markaları ve onlarla yarışabilecek markalaşmış yerel ürünlere kapımızı açtık. Trabzon’da bulunan markaları tercih ettik.”dedi.
25 BİN KİŞİ ÇALIŞANIMIZ İLE DOST AMA ŞİRKET İÇİN ÇALIŞAN, EMEK HARCAYAN, BAŞARMAK İSTEYEN İNSANLARLA DOLU
M. Erdinç Varlıbaş, bünyelerinde 25 bin kişinin çalıştığını, genç insanlara çok değer verdiklerini belirterek, “ Özellikle stajyer insanlara çok değer veriyoruz. Başarılı stajyerlerin önünü açıyoruz. Yeniliğe açık, farklı bakış açıları sergileyen, çalışkan ve ideallerini hayata geçirmek isteyenlere imkan veriyoruz. Dinamik bir çalışma enerjisine sahip insanlarla dostlukla çalışıyoruz. Gençlerle yeni şeyler de öğreniyoruz.”
YEŞİL BİNA ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE İNSANGÜCÜ AÇIĞI VAR
Yeşil bina yapımı süreçlerinde çalışacak insan gücü açığının Türkiye’de olduğunu belirten M. Erdinç Varlıbaş, bu alanda gençlerin yoğunlaşması gerektiğini açığı kapamaları gerektiğini söyledi.
M. ERDİNÇ VARLIBAŞ, MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE GİRİŞİMCİLİK PROJELERİNİ GEZDİ VE ÖĞRENCİLERE KATILIMCI BELGELERİNİ VERDİ
TTSO’nun organizasyonunda devam eden girişimcilik haftasında, oda giriş katında Trabzon’daki Meslek Okullarının tanıtımı ve girişimcilik stantlarının sergisisin gezen Varlıbaş Holding Ceosu M.Erdinç Varlıbaş, beraberinde Varlıbaş Kurumsal İletişim Müdürü Yelda Altürk ve Atapark AVM Proje müdürü Turgay Çebi ile TTSO yöneticileri eşliğinde stantları özenle gezdi. Öğrencilere etkinliğe katılım belgelerini sundu.