Rehber :
   
Özel Eğitim Merkezleri, Anaokulu, Kreşler
Coach English
Özel Nesrin Cirav Anaokulu
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
04.03.2010
Bir yılda 1 trilyon dolar hacme ulaşan e-ticaret...


Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Talat Postacı her yüz günde bir internet trafiğinin dünyada ikiye katlandığını söyledi. İnternet üzerinden yapılan ticaretinde bir yılda bir trilyon dolar hacmine ulaştığını kaydetti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)  tarafından 1-5 Mart 2010 tarihleri arasında düzenlenmekte olan “Girişimcilikle Yükselen Trabzon” etkinlikleri kapsamında Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Talat Postacı “Girişimcilik ve E-Ticaret” konusunda KTÜ’de konferans verdi.

 E-Ticaretin Boyutları konusunda bilgi veren Talat Postacı, 1990’lı yıllarda yüzde 80 Amerika kıtasında gerçekleşmesine rağmen bugün bütün dünyayı sarmış olduğu ifade etti.

Postacı, konferansı dinleyenlere seslenerek yaptığı çağrıda, OECD ve IDC verilerine göre 2004 – 2007 yılında yıllık 1 Trilyon dolar hacmine ulaştığı ifade edilmekte olan e-ticaretten sizde bunda pay almak istemez misiniz şeklinde soru yöneltti.

Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Talat Postacı “Neden E-Ticaret ?” sorusuna yanıtlarken, önce gerçekleştirenin Pazar payını artıracağını söyledi.
Düşük sermaye ile bütün işletmelerin küçük bir yatırımla E-ticaret’e geçebileceğini bildirdi. Global pazara girmek, tüm dünyaya satış yapabilir hale gelebilmek ve
Satış maliyetlerini azaltabileceğini vurguladı.

Postacı, “ E- ticaret, Birebir görüşme gerektirmez. Süreçleri otomatikleştirir.
Saat farkı, bölge, iklim, yöre ile sınırlı değildir.  24 saat satış. Rakipleriniz yaparsa, öne geçerler.”diye konuştu.

E-TİCARET İLE GİRİŞİMCİLİK İLİŞKİSİ

İnternet ile birlikte yeni bir girişimcilik fırsatı doğduğunu aktaran Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Talat Postacı, “Yeterli sermayesi olmayan kişilerin orijinal fikirlerini hayata geçirebileceği alan, internetin sağlamış olduğu olanaklardır.  İnternet bir çok fırsatı (düşük maliyetle, tüm dünyadaki müşterilere ulaşabilme imkanı) fazla çaba sarf etmeden girişimciye sunmaktadır.  E-ticaret biçimlerinde girişimci hem işletmeden işletmeye hem de işletmeden müşteriye kendisine yer bulabilir.”dedi.

E-TİCARETE HAZIR MISINIZ?

Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Talat Postacı,E- ticaret için hazırlıklı olmak gerektiğini bunun için gerekli olan kriterleri ise şöyle sıraladı.

. Firmanızın sattığı ürünleri rakip firmalardan farklı ve cazip hale getirebilir misiniz?
. Rakip firmaların e-ticaret sektöründeki pozisyonu nedir? Rekabete hazır mısınız?
. Hedef müşteri kitlenizi belirleyin
. E-ticaret işine giriş amaçlarınızı belirleyin
. İnternet üzerinden satmayı düşündüğünüz ürünleri belirleyin
. Satış personeliniz bu sektöre girmeye hazır mı?
. Satın almayı veya kiralamayı düşündüğünüz mağaza yazılımı hakkında yeterli araştırma yaptınız mı?

E-TİCARETİN GİRİŞİMCİYE KATKILARI NELERDİR?

Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Talat Postacı, E- ticaretin girişimciye pozitif ve negatif katkıları olacağını belirterek şöyle bir açıklama getirdi.

POZİTİF KATKI

Girişimcilerin kurdukları işletmelerin genel maliyetlerini düşürür.

Müşteri istediği bir yerden günün her saatinde alışverişini gerçekleştirir.

E-ticarette, sipariş alma, alındı makbuzu vb. işlemlerde yapılacak  hatalar ve zaman kaybı olmamaktadır. 

İşletme, e-ticaret ile hangi malların hangi müşteri kitlesi tarafından tüketildiğini, müşterinin ilgi alanları gibi bilgilere daha kolay ulaşmaktadır. Bu bilgiler ışığında da reklam stratejisini belirleyebilir. 

E-ticaret ile aynı zamanda depodaki malların hızlı takibi, yeni sipariş, yeni ürün çeşidine geçiş gibi konularda zamanında karar alınması sağlanır.

Ödemelerin internet ortamında yapılması, işletmelerin lojistik alt yapı masraflarından kurtulmasına neden olur.

E-işletmeler web sitelerinde ses ve görüntü unsurları kullanarak müşterilerini kolaylıkla etkilediği görülmektedir.

İşletmenin müşteri sayısı artacaktır. Çünkü klasik anlamda olduğu gibi tüketici sadece mağazadan alışveriş yapma gibi bir sınırlamayla karşı karşıya değildir.

E-TİCARET YAPACAK GİRİŞİMCİ NELERLE KARŞILAŞABİLİR ?

NEGATİF KATKI

E-ticaret ortamında faaliyet göstermeyen bir işletmenin belli bir süre sonra Pazar payı düşmesinin yanı sıra, işlerini geliştirme, kar etme ve yeni iş bağlantıları oluşturmakta çok zorlanacaktır.

E-Ticaret reklâmcılık ve pazarlamaya olumsuz etkileri de olduğunu söylemek mümkündür. 
 
E-Ticaret pazarlığa olanak sağlamaz

İşletmelerin değişen pazar koşullarına uyum sağlamasının zorlaşması,

Ürünün hasarlı bir ürün olması sonucunda bu ürünün değiştirilmesinde  lojistik güçlüklerle karşılaşılması, işletmenin müşteri kaybetmesine neden olması,

İşletmelerin, ürün geliştirmede bazen yetersiz kalabilmesi,

Taşıma işlemleri neticesinde ürünün, doğru zaman ve doğru yerde olmamasından dolayı sorunlar yaşanabilir.

MPM KARADENİZ BÖLGE MÜDÜRÜ NURAY KANSIZ:
İKİ TİP GİRİŞİMCİ VARDIR

Toplantının açılış konuşmasında ise Milli Prodüktivite Merkezi Karadeniz Bölge Müdürü Nuray Kansız, iki grup girişimci olduğu söylene geldiğini birinci guruptaki girişimciler dinamik girişimciler olduğunu ifade ederek, “Bunlar yeni fikirlerle, maliyetleri düşürerek karlarına büyük boyutlar kazandıran kimselerdir. İkinci guruptaki girişimciler ise dinamik girişimcilerin gerçekleştirdiği fikirlerle yetinen girişimcilerdir. Yanı bunlar aynılaşanlar yanı aynı işleri yapanlardır.”diye konuştu.

Nuray Kansız, konuşmasının devamında girişimcilik hakkında yaptığı bilgilendirmede, girişimcilerin risk alma, fırsatları kovalama, hayata geçirme ve yenilik yapma süreçlerinin tümüne verilen ad olarak nitelendirdi.. Girişimci, başlattığı faaliyetin bitiminde doğabilecek sonuçları önceden hesaplayan ve sonuçta doğacak riski üstlenmekten çekinmeyen kimse olarak tanımladı.. Bu nitelikteki kişinin sadece ekonomik alanda faaliyette bulunması gerekmeyeceğini vurguladı.. Kişi sanatta, bilimde ya da herhangi bir mesleksel faaliyetin dışına çıkıp risk taşıyan işlere de girişebileceğini sözlerine ekledi.

TTSO GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU ÜYESİ EMRAH ÖMER ÇAM

Girişimcilik Haftası Koordinatörü TTSO Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Emrah Ömer Çam “Girişimcilikle Yükselen Trabzon” etkinlikleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. KTÜ İİBF’de düzenlenen etkinliğe fakülte öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2767

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com