Trabzon’un tarihi Ortahisar Mahallesinde rölöve çalışmalarına yaklaşık 20 kişilik bir uzman ekiple başlatıldı.
Rölöve çalışması kapsamında Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız beraberlerindeki KTÜ Peyzaj Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Acar ve ekibi, İstanbul’dan gelen Doç. Dr. Gül Gürcan Büyüksalih ve ekibiyle birlikte Ortahisar Mahallesi’nde incelemede bulundular.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve beraberindekiler, 20 kişilik uzman ekiple Ortahisar Mahallesi’nde eski binaları gezerek eski valilik binasında projeleri incelediler.
Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan Vali Kızılcık, Trabzon’u hem ülkemiz, hem de dünya insanına tanıtabilmek için Ortahisar’da belediye ve üniversite ile ortaklaşa bir proje tasarladıklarını belirterek, “Şehrin tüm dinamiklerinin katıldığı bu projeyi orta vadede 5 yıllık süre içersinde tamamlamayı hedefliyoruz. Niçin Ortahisar dediğimizde bizde diyoruz ki Trabzon burada doğmuştur, buradan etrafa yayılmıştır. Osmanlı’nın ilk eserleri buradadır. Ortahisar Fatih Camisi’nin konumunu, özellikle Cumhuriyet’in ilk binalarından olan valilik binasının burada olduğunu düşündüğümüzde buranın önemi bir kere daha ortaya çıkıyor. Yine Kanuni Sultan Süleyman’ın burada doğması ve 17 yaşına kadar burada yaşaması yani bizim marka şehri oluşturmamız için dünya çapında ‘Muhteşem Süleyman’ olarak da nam salan kanun insanının burada karakterinin oluşması çok önemli” dedi.
Kendilerine bu projede destek veren TOKİ’ye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Vali Kızılcık “Ortahisar Projesi çerçevesinde hem Kanuni’nin doğduğu ev, hem valilik binası, hem butik oteller, lokantalar, yerel sanatlarımızın sergilendiği ve üretildiği işyerleri kısacası hem tarih hem üretim yani insanlığın şu anda aradığı turistik anlamda her şeyi burada bulabilirsiniz. Ancak aynı anda tarihe saygımızın bir sonucu olarak da onları ifa etmek ve insanlık ile paylaşmak için bu hareketi burada başlatmış oluyoruz” diye konuştu.
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “4 bin yıllık kentin tam ortasındayız. Tarihi şehrimizin merkezi Ortahisar ve biz bu merkezi Türkiye’ye ve dünyaya yeni yüzü ile lanse edeceğiz” şeklinde konuştu.
Projenin koordinatörlerinden Nergis Başkaya ise proje ile Trabzon’un tarihi evlerinin yeniden canlandırma yolunda önemli bir adım atıldığını ifade ederek ”Amacımız, kentin tarihi kimliğinin ön plana çıkartılması, kentsel tarihi dokunun yenilenerek kültür ve turizme kazandırılması. Özellikle kentin bu bölgesinde dönüşüm projeleriyle olan ilişkisi ve alanın üsleneceği işlev ile daha okunabilir olmasının sağlanması da önemli. Ayrıca ticari ve turizm canlılığının sağlanabilmesi için yeni fonksiyon alanlarının oluşturulmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Projede kullanılacak bir elektronik cihaz da tanıtılırken, proje planlanmasında kullanılacak olan bu cihazın yerleşim yerinin 3 boyutlu görüntüsünü çizip yapılacak olan çalışmalarında daha kolay görülebilmesinin sağlayacağı öğrenildi.
Öte yandan rölöve çalışmaları bittiğinde Ortahisar Mahallesi’nde butik oteller, lokantalar, yerel el sanatlarının sergilendiği ve üretildiği iş yerleri bulunacak.