Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık TTSO meclisinde işadamlarına gelecek vizyonu çizdi. Dünyanın Türkiye’yi algılaması başta olmak üzere bugünkü pozisyonun getirdiği avantajlar ve gelecekteki değişimler, beklentiler ve öngörüler doğrultusunda bilgilendirmede bulundu. Vali Kızılcık’a konuşmasının sonunda TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik günün anısına oda plaketini sundu.
BAŞKENT ANKARA TRABZON’A DANIŞIR
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un, gelişen ve değişen dünyamızda çok önemli gelişmeler sağlayan ülkemizin her zaman Ankara’da çok yakından takip edilen bir il olduğunu söyledi. Bunun bir göstergesi olarak, ülkemizin geleceği ile ilgili konularda muhakkak Trabzon’a danışıldığını vurguladı. Ülkemizin dünyada daha rekabetçi olabilmesi için gelirlerinin artırılması, refahın yükseltilmesi, dünya siyasetinde daha güçlü olunabilmesi gibi konularda kendilerinden bilgi alındığını, danışıldığını aktardı. Oluşan irade ve başarıda ulus olarak istifade etmek istendiğini bildirdi.
Vali Dr. Recep Kızılcık, ülkemizin dünyaya ekonomik açılımını 1980’li yıllara dayandırdığımızda itici gücü, motorunda ihracat olarak ortaya çıktığını söyledi.1980’li yıllarda ihracat 2 milyar dolarken, bugün 100 milyar doların üzerine çıkarılmış olduğunu ifade etti. Artık dünyanın 16. büyük ekonomilerinden biri haline gelindiğini belirtti.
G-8 ÜLKELERİ OUT, G-20 ÜLKELERİ İN
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, G-8 ülkelerinin yerini günümüzde G-20 ülkelerinin almış olduğunu bildirdi. İnsanlığın barışı ve refahı için G-20 ülkeleri arasında 16. büyük ekonomi olarak Türkiye’nin yerini almış olduğunu ve küresel bir oyuncu haline geldiğine dikkat çekti. Vali Kızılcık, “ Bu durum yeterlimi dir?. Hayır, değildir. 2023 Türkiye vizyonuna baktığımızda G-20’de ilk 10’a girmememiz için hiçbir neden yok.”dedi.
DÜNYANIN BİZE BAKIŞI NEDİR?
“Atmış olduğumuz ve atacağımız adımlarda bizlere dünyanın bakış açısının nedir?” şeklinde sözlerine devam eden Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, “Buna bakarsak gelecekle ilgili kararlarımızı daha iyi alırız.”diye konuştu.
4 bin yıllık bir şehir olan Trabzon’un bir liman kenti olması, tarihte Marsilya ile ticaret yapan, bu anlamda sosyal yapı olarak açık ve dünya ile rekabet edebilen bir yanı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Çok tekrarladığımız Fatih’in İstanbul’un fethini tamamlamak için Trabzon’u Osmanlı topraklarına katmasının bu kentin önemini ortaya koyduğunu ifade etti.
Ülkemizin muhasır medeniyetler seviyesine ulaşması ve küresel güç olması konusunda bizim ne yapacağımızın önemli olduğuna değinen Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, “Portekiz Atlas Okyanusu’nun başladığı noktadadır.. Orada bulunan bir ada için ‘Burası karanın bittiği yerdir’, denir. İnsanlar okyanusun arkasında ne var, diye merak ettiler. Ve Amerika keşfedildi. Portekiz deniz güçleri sayesinde çok önemli bir emperyal güç oldu. Bizde acaba, Karadeniz’in diğer ucunda ne var, diye merak etmemiz, aynı zamanda ‘fırsatlar olabilir mi?” diye düşünmemizi hatırlatmaktadır.”
TRABZON CERASETİ EKONOMİDE BENZERİ OLMAYAN BAŞARILARI GETİRİYOR
“Ülkemizin 1980’lerden buyana gelişmesinde ve değişmesinde itici güç özel sektördür” dişe sözlerine devam eden Kızılcık, “ Bugün bir milyara dolara yakın ihracat sadece buradan sağlanmaktadır. Belki de üretim ve perakende satışı içiren başka bir zincir örneği yoktur. Ayrıca yaş meyve ve sebze yoksulluğuna rağmen bu zenginleşmeyi başarmıştır. Yoksulluğu fırsata çevirmiştir. Eğe ve Akdeniz’de tarlaları işleyip, Sibirya’nın en uç noktalarına kadar pazarlama cesaretine Trabzon sahiptir. Bu gerçekten ülke olarak, ‘doğal kaynaklara sahip değiliz ve bu nedenle fakiriz’ sözünü çürütmektedir.” şeklinde konuştu.
Dr. Recep Kızılcık, modern dünyada zenginliğin yeraltında değil, yer üstünde, insanda bulunduğuna dikkat çekti. “Ondan daha değerli kaynak yoktur” diyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “ uluslar arası stratejisiler 2050 projeksiyonunda ülkeleri üç gurupta topluyorlar. Birinci grupta demokratik gelişmiş ülkeler, ikinci grupta demokratik gelişmekte olan ülkeler ve üçüncü gurupta gelişememiş ülkeler. Birinci guruptaki ülkeler dünya üretiminin yüzde 68’ i gerçekleştiriliyor. Bunlar Avrupa, ABD ve Kanada gibi ülkeler. İkinci guruptaki ülkeler ise ancak yüzde 20’yi üretiyor.
STRATEJİSTLER TÜRKİYE’NİN AB’YE ADAYLIĞINI DESTEKLİYOR
Birinci gurupta yer alan ülkelerde hem üretim ve nüfus yapısı açısından çok ciddi sorunlarla baş başa kalacağı belirtiliyor. Bu yaşlanma ve nüfus artış hızının eksi olması verimliliklerinin yüzde 70 oranında düşmesine neden olacak. 2050 yılında bu guruptaki ülkeler 18. yüzyılın başında sahip olduğu üretim gücünün arkasına düşeceğine işaret gösteriliyor. Bu durumun batı toplumları için son teşkil etmektedir. Yapılan öngörüler çerçevesinde alınacak tedbirlerde Türkiye, Meksika, Brezilya, Hindistan ile ilişkilerin artırılması var. Bu nedenle stratejisiler Türkiye’nin AB’ye üyeliğini desteklemektedirler. Çünkü Türkiye hem dünyanın 16. büyük ekonomisine hem de dünyanın en büyük insan gücüne sahip. Aynı şekilde batılılar, dünyanın karşı karşıya kaldığı terörizm konusunda da yine Türkiye’nin katkısının azımsanmaması gerektiği ileri sürülüyor.”
2050 YILINDA TÜRKİYE 100 MİLYON NÜFUSU İLE ÇOK ÖNEMLİ HALE GELECEK
Kızılcık, 2050 yılında Türkiye nüfusunun 100 milyon olacağı ifade edilirken bunun eğitimli bir nüfus haline getirilmesi, iş adamlarının verililiği ve girişimciliği sayesinde dünya dış politikasında önde gelmesinin sağlanabileceğini söyledi. Kızılcık, “ karar verenler tüm bu öngörüleri göz önünde bulundurmaktadır. Bu öngörüler, bizde yatırımlara karar verirken, bizlere dışarıdan nasıl bakıldığını, ortaya koymaktadır. “dedi.
SAHİP OLDUĞUMUZ COĞRAFYANIN BİZLERE NELER BAHŞETTİĞİNİ GÖRMELİYİZ
Trabzon olarak, dünyanın ülkemize bakış açısına, yani global düşünerek yatırım kararı almamızı ve uygulamamızın doğru olacağını ifade eden Vali Dr. Recep Kızılcık, “Dünya artık global bir köy. Dünyanın her köşesinde inovasyon çalışmalarını takip edip üzerine katkımızı koymalıyız.” önerisinde bulundu.
“Sahip olduğumuz coğrafyanın bizlere neler bahşettiğini görmeliyiz” şeklinde sözlerine devam eden Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Küresel iklim değişikliğinin popüler olduğu günümüzde bu krizi avantaja çevrilmesi gerektiğini düşünmek gerektiğini vurguladı. Bazı firmaların kriz zamanlarında çoğunluğun yaptığı gibi daralmayı değil, genişlemeyi tercih ettiğini, sonucunda, krizin akıllıca yönetildiğinde bir fırsata dönüşebileceğinin görülmesi gerektiğini aktardı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARADENİZ DE FIRSATA DÖNÜŞÜYOR
Dr. Kızılcık, iklim değişikliğini bir kriz olarak algılayıp, bundan nasıl büyüyerek çıkabileceğimizi öngörmek gerektiğine işaret etti. Önümüze çıkan büyük krizleri pes etmek için değil daha agresif olarak değerlendirmeye, fırsata dönüştürmeye gerek olduğunu söyledi.
“Bizde madem ciddi tehditler ile karşı karşıya kalacağız. Turizmde bizlerde bunu fırsata çevirmeliyiz. Yakın zamanda Antalya da toplanan Dünya Meteoroloji üyeleri toplantısında, küresel ısınma nedeniyle 2-3 derece ülkemizin güney sahillerinde ciddi problemler yaşanacağını öngörüyorlar. Antalya Valisi, bu öngörünün Karadeniz’in çok cazip hale geleceğini ifadesinde bulundu. Bu sorunun bölge olarak avantajını yaşayacağız.”dedi.
TURİZM MASTIR PLANI
Yakın dönemde Doğu Karadeniz Mastır Planı’nın açıklandığını, TTSO’ nunda bu plana yönelik olarak düzenleyeceği katkı çalıştayının yerinde bir karar olarak gördüğünü söyledi. Kendisinin de davetli olduğu bu toplantıda yerel planda çalışmaların belirlenmesinin önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Üç şeyin telafisi olmadığını belirten Kızılcık, bunların zaman, bilgi ve enerji olduğunu aktardı. Burada enerjinin insan enerjisi olarak algılanması gerektiğini bildirdi.
ORTAHİSAR PLANI, DA VİNCİNİN ŞİFRESİ ETKİSİ YAPABİLİR
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un bir medeniyetler şehri olduğunu ifade ederek bu kapsamda ortahisar projesinin hayata geçirilmesine, bağlantı kurduğu tüm iş adamlarından destek verildiğini söyledi. Da Vinci Şifresi romanı ve filmi ile Paris’in Louvre Müzesi’nin turist akınına uğradığını, kendisinin de ziyarette bulunduğunu ifade eden Kızılcık, “ İnsanlar o atmosferi yaşamak için Louvre müzesini geziyor. Bizde Ortahisar projesini Karadeniz insanları olarak ortaya çıkarmalıyız. Romanlar ve film çekimlerinin yapılmasının ardından güçlü bir destinasyonlardan birisi haline getirebiliriz.”şeklinde gelişmeleri aktardı.
ALMAN YATIRIMCI GELİYOR
Uzun zamandır peşinde koşmuş oldukları Alman yatırımcının önümüzdeki Pazar günü geleceğini belirten Trabzon valisi Dr. Recep Kızılcık, 5 kişi ile başlayıp 1000 kişinin istifade edeceği bir yatırıma dönüşeceğini aktardı. Bu yatırımın krizden çıkmamızın çıkış işaretleri olarak ağılanması gerektiğini ifade etti.
Akçaabat ilçesinde 350 kişilik tekstil yatırımının da çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Devletin koymuş olduğu teşvik politikasının çok önemli olduğuna işaret etti.
RAGBY KAZANDIRDI, YENİ KARŞILAŞMALAR ARAŞTIRIYORUZ
Özellikle son dönemde Gürcistan-Rusya arasında oynanan ragby karşılaşması ev sahipliği yapıldığını anımsatan Vali Dr. Recep Kızılcık, Savaşan iki ülkenin vatandaşları bu maçı izledi. Bir kişinin dahi burnunun kanamaması ev sahipliğimiz açısından önemli. Gürcistan Belediye başkanı ve Trabzon Başkonsolosundan takdir mektupları aldık. Ben bu maçın kent ekonomisine ne kazandırdığını incelettim. Maç için 8 bin kişi Gürcistan dan geldi. Ortalama bir misafir yeme, içme ve konaklama olmak üzere 500 dolar harcadığını kabul edersek toplamda 4 milyon dolarlık bir ticaret gerçekleşti. Artık karımızı düşünmek zorundayız. Bu kararı verdiğimiz zaman şehrimize kazandıracağız. Şehrin kazandığı parayı düşünmeliyiz. Bundan sonra gerek uluslar arası spor karşılaşmaları gerekse, ilimizdeki futbol karşılaşmalarında daha çok misafir izleyiciye kapılarımızı açmak gerekiyor. Kent ekonomisi kazanırsa, her sezon başında daha fazla kombine bileti alma şansımızda artar.”dedi.
SORU-CEVAP
Vali Dr. Recep Kızılcık, daha sonra meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı. İl Özel idareye ait 15 dönem arazi ve içindeki binanın Yüksek Öğretim Amaçlı bir üniversitenin Trabzon’a kazandırılması amacıyla aylık 51 bin 200 TL’ye kiralandığını söyledi. Kiralayan Aydın Üniversitesi yöneticilerinin önümüzdeki hafta bir ekiple Trabzon’a geleceğini bildirdi. Trabzon’a bir değil dört özel üniversite kazandırılmasını desteklediklerini aktardı.
Araç trafiğinde yeni uygulamaların devam ettiğini ancak, araç sahiplerine park imkânı sağlayacak çözümler üretilmesi gerektiğini bildirdi. Bu kapsamda valilik tören alanı altının garaj olarak düşünülmesi projesinin de yeniden ele alınabileceğini anımsattı.
KALKINMA AJANSI ORTAHİSAR'A
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri’nin atandığını, bir kaymakam olan bu kişinin de iç işleri bakanlığı ile ilişiğini kesmeye çalıştığını vurguladı. Kalkınma Ajansı için ortahisar da tarihi bir binanın restorasyonu ile çözüm arandığını, ortahisar projesine de destek verildiğini aktardı.
YATIRIM HAYALİNE ARAZİ BAKIYORUZ
Trabzon’da teşvik sisteminde yararlanmak isteyen yatırımcılara arazi desteği konusunda organize sanayi bölgelerindeki envanterinin hazır olduğunu, bunun dışında başvurular sonrasında yatırımcılara arazi arayışının sürdüğünü söyledi. Yatırım taleplerine milli emlak ile çözüm sağlandığını belirterek, “ Şu anda bir envanter elimde yok. Yatırımcı yatırım hayaline bize açtığında çalışmalarımızı başlatıyoruz.”diye konuştu.
HAVAALANI 2. PİSTTE SORUN YOK
Trabzon Havaalanı 2. Pistinde son durumun değişmediğini belirten Vali Kızılcık, 2010 yılında 2 milyon Tl ödenek çıkarılan projenin fizibilite çalışmasının yapılacağını söyledi.