Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Belediyesi , ABank ve Bogaziçi Üniversitesi işbirliğinde "İşletmenizi Başarıyla Yönetmenin Keyfini Sürün" başlığı altında ve "Benim KOBİM Geleceğin Yıldızı" sloganıyla KOBl'ler için Kurumsal Yönetim Eğitimleri TTSO’da yaklaşık 100 kişinin katılımı ile başladı. Eğitim programına daha çok KTÜ’lü öğrenciler ilgi gösterdi.
Sosyal Sorumluluk Projesi olarak ABank sponsorluğunda 3 yıl içerisinde 15 farklı ilde ücretsiz olarak gerçekleştirilmesi düşünülen proje için 2010 yılında Eskişehir, Trabzon, Denizli, Samsun ve Kayseri illeri seçildi.
İlk adımı Eskişehir' de atılan, yoğun ilgi gören ve başarıya ulaşan projenin ikinci adımı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon Belediyesi' nin destekleriyle 12 Mayıs' ta Trabzon'da başladı.
“KOBİ Yönetim Sertifika Programı” nın açılışında konuşan ABank Genel Müdür Yardımcısı Haluk Güven, orta ve küçük ölçekli işletmelerin ekonominin temelini oluşturduğunu söyledi. Firmaların ihtiyaçlarını bire bir tespit ederek kurumsal olarak sosyal sorumluluk projesi kapsamında eğitim vermeyi amaçladıklarını aktaran Güven,” Yarınlara daha iyi bakmak ve güvenle yola devam etmek için eğitim çok önemli.”dedi.
ABank Genel Müdür Yardımcısı Haluk Güven, bir KOBİ bankası olduklarını, hizmet portföylerinin yüzde 75’inin KOBİ’lerin oluşturduğunu vurguladı. Finansmanın yüzde 35 KOBİ’lere yönelik olduğunu, bu değerin oldukça yüksek bir oran olduğunu ifade etti.
BİR KOBİ’Yİ YÖNETME YETKİNLİK BELGESİ KAZANILACAK
Bogaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nden Proje Koordinatörü Soner Şahan, 180 saatlik eğitim programı sonucunda yapılacak sınavda başarı elde eden katılımcılara sertifika yeterlilik sertifikası verileceğini söyledi. Şahan, bu sertifikanın anlamını ise, “ Artık bir KOBİ’yi güvenle yönetebilirsiniz.” olarak katılımcılara açıkladı.
TTSO YÖNETİM KURULU ÜYESİ İSMAİL ÖZTÜRK: TÜRK KOBİ’LERİN DÜNYA DEĞİŞİMİNİ YAKALAMASI GEREKMEKTEDİR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Öztürk, eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, oluşan yeni dünya düzenine uyum ve bütünleşme doğrultusunda, istikrarın teminatı durumunda olan KOBİ’lerin, faaliyetlerine etkinlik kazandırılması, ekonomik kalkınmanın temel dinamiğini oluşturması bakımından son derece önemli olduğunu ifade etti.
Dünya ekonomisindeki bütünleşme ve artan uluslararası rekabetin, çalışma hayatını derinden etkilemekte olduğuna dikkat çeken İsmail Öztürk,”Bu nedenle, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırma çabası içinde olan Türkiye’nin ve işletmelerimizin dünyada ki değişimi iyi izlemesi, doğru teşhis etmesi ve bunların ötesinde uyum sağlaması zorunludur.
Ekonomik yeri ve önemi giderek artan KOBİ’ler, yaklaşık olarak ülkemizdeki toplam firma sayısının % 99’unu, istihdamın % 77’sini ve toplam katma değerin % 27’sini oluşturmaktadır.”dedi.
TTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Öztürk, konuşmasına daha sonra şöyle devam etti:
“Ancak, Türkiye’de tarım, sanayi, hizmet ve madencilik gibi ekonominin temel sektörlerinde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki firmaların istihdam ve üretim açılarından ekonomideki önemli yerlerine karşılık, dış ticaretimiz içindeki rolleri kısıtlı kalmıştır. KOBİ’lerimizin dış ticaretimizdeki payı; % 10’dur. Gelişmiş ülke KOBİ’lerinin ihracattaki paylarına bakıldığında ise ortalama % 30 civarlarında olduğu görülmektedir.
Dolayısıyla ülkemizdeki KOBİ’lerimizin ihracatının ve döviz kazandırıcı hizmetlerinin desteklenmesine ihtiyaç vardır.
BÖLGEDEKİ KOBİLERİN ZAYIF YÖNLERİ
Ülkemizde ve bölgemizdeki KOBİ’lerin sorunlarının başında, yararlanabilecekleri finansman imkanlarının sınırlı olması, üretim ve yönetim açısından bilgi eksikliği, nitelikli işgücü yetersizliği gelmektedir…
Ülkemizde küçük işletmelerde, tüm işletme fonksiyonları bir veya birkaç kişi tarafından yürütülmekte, olup, bu fonksiyonları organizasyon içinde yürütecek yeterli kadro maalesef oluşturulamamaktadır.
Diğer taraftan, KOBİ’lerin gerek rekabet güçlerinin yüksek olmaması gerekse dış pazarlar ve dış ticaret mevzuatı hakkında bilgi yetersizlikleri nedeniyle dışa açılma imkanları sınırlıdır.
Burada en önemli rol, şüphesiz piyasanın oyuncuları olan KOBİ’lerin bizzat kendilerine düşmektedir.
Günümüz koşullarında KOBİ’ler, kısa vadeli hedefler yerine, uzun vadeli stratejik işbirliği alternatifleri üzerinde durmak suretiyle, ürün ve pazarlamada ulusal sınırların dışına taşmak zorundadırlar.
Sürekli değişen pazar koşulları ve küreselleşme süreci içinde; bilgi akışını sağlıklı, doğru ve kapsamlı bir şekilde alabilen, bu bilgiyi doğru ve zamanında kullanabilen işletmeler rekabette üstünlük sağlamaktadır.
Bugün başlayan eğitim programının Trabzon’da ki KOBİ’lerin bu yönde eğitimi açısından önemli faydalar sağlayacağına inanıyoruz.
Bu anlamda, programın Bölgemiz ve İlimizde faaliyet gösteren KOBİ’lere yararlı olmasını diliyor, bugün aramızda olan Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcılarına ve Boğaziçi Üniversitesi’nin değerli hocalarına teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
PROGRAM NEYİ KAPSIYOR?
Bogaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nden Proje Koordinatörü Soner Şahan, program hakkında şu ayrıntıları aktardı:
Finansal Yönetime Genel Bakış, Pazarlama İletişimi, KOBİ' lerde İthalat ve İhracat İşlemleri gibi konuların yer aldığı, 16 günde 80 saat süren eğitimler aynı zamanda, dünyada ve ülkemizde hızla gelişen KOBİ' lere ihtiyaç duydukları eğitimli ve nitelikli işgücünü kazandırmayı da hedeflemekte. ABank için büyük önem taşıyan bu proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından verilecek olan eğitimler KOBİ' lerin geleceklerini alışkanlıklarıyla değil, analizler yaparak ve bu analizler ışığında planlamalarını ve yönetmelerini sağlayacak.
KOBİ' lerin yarınlara daha fazla birikimle ve güvenle bakmasını sağlayacak eğitim programı ardından yapılacak sınav sonucu verilen Boğaziçi Üniversitesi Sertifikası ile katılımcılar faaliyet göstermiş oldukları sektörde Uzun Ömürlü Şirket olabilme adına bilgi ve beceriye sahip olabilecek.