Rehber :
   
İnşaat ve Yapı Malzemeleri
Astaş Beton
Ernil Yapı Market
NKY Necdet Kırhan Yazıcı
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
19.05.2010
Avrupa İşletmeler Ağı - Karadeniz Projesi Tanımımı Yapıldı.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’nun proje ortağı olduğu Avrupa İşletmeler Ağı – Karadeniz Projesi’nin tanıtım toplantısı KOSGEB KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü tarafından Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı (CIP) kapsamında Karadeniz Bölgesinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası,  KOSGEB KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü, Zonguldak, Samsun işbirliğinde yürütülüyor.

Proje Karadeniz Bölgesindeki işletmelerin AB Üyesi ülkelerdeki işletmeler ile işbirliğini destekleme çalışmalarını kapsıyor. AB üyesi 27 ülke yanı sıra 16 ülkenin de katılımı ile oluşturulmuş bulunan network üzerinde 600 kuruluşla 40’ı aşkın ülkede faaliyet gösteriyor.

Network üzerinden, ağ kapsamında bulunan ülkelerdeki işletmelerin yeni iş fırsatlarının desteklenmesi, işbirliği ve ortaklıkların kurulması, teknoloji transferi gibi alanlarda etkili hizmet sunuyor. Ayrıca dış pazarlarda güvenilir ortak bulma hizmeti de sunulurken hedef Karadeniz Bölgesindeki işletmelerin AB standardına kavuşturulmasını hedefliyor.

Network sisteminden yararlanmak isteyen işletmeler, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü’ne müracaat etmesi yeterli oluyor.

KOSGEB  KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Mehmet Turhal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada proje kapsamında KOBİ’lere sunulan hizmetleri şöyle özetledi.

. Firmaya özel, pazarlanabilir veya gereksinim duyulan teknolojileri açığa çıkarmak için yapılan teknoloji değerlendirmeleri,

. Teknolojisini yenilemek isteyen firmaların, AB çapında yaygın 400 ortak ofis aracılığı ile en uygun özellik ve maliyette aradıklarını bulmalarına destek,

. AB Pazarına yenilikçi ürün ve fikirlerle giriş fırsatı, bu ürün ve fikirlerle ilgilenebilecek tüm iştiraklerin belirlenmesi,

. Teknolojik işbirliği ve ortaklık imkanları: lisans anlaşmaları, know-how satımı/satın alımı, insan kaynağı değişimi, tasarım ve bilgi teknolojisi sağlamasında destek,

. Yurtiçi-yurtdışı teknoloji pazarları, firma ikili görüşme organizasyonları, kesin sonuç için eşleştirme,

. Son teknolojik eğilim ve haberlere kolayca ulaşımı sağlayabilecek Teknoloji bültenleri,

. Avrupa Birliği Ar-Ge destekleri ve 7. Çerçeve Programı konularında bilgilendirme,

TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI M.SUAT HACISALİHOĞLU: ODA ÜYELERİMİZDEN 1200 İŞLETMENİN YURTDIŞINDA İŞBİRLİĞİ YAPMA İSTEĞİ VAR

Toplantının açılış konuşmasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu,  oda üyelerinin birebir yapılan görüşme ile tarandığını ve bin 200 firmanın yurt dışında iş yapma isteği olduğunu vurguladı.
Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında TTSO Proje Ofisi’nin saha çalışmasına başlayacağını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, hedeflerinin firmaların ihtiyaçlarını doğru tespit ederek, uluslar arası ticarette rekabette geri kalmamalarını sağlamak olduğunu söyledi.

67 ÜLKEYE TRABZON EKONOMİSİNİ AÇMA GİRİŞİMİ  DEVAM EDECEK

Oda üyelerini yeni pazarlar ile buluşturma çalışmalarının sürdüğünü, kriz sürecinde daralan iç piyasanın yerine dış pazarı önemseyen bir çalışmaya adım atıldığını belirterek, “ Avrupa İşletmeler Ağı Projesi 27 üye ülkesi ve diğer 16 ülke ile birlikte ortalama 40 civarında bir ülkeler topluluğunu hitap ediyor. TTSO olarak bu sayıya, kendi coğrafyamızın ve ilişiklerimizin bulunduğu ülkeleri de katarak ülke sayısını 67’ye yükselttik.  TTSO bu ülkelerdeki ticaret ve sanayi odaları ile işbirliği ve geliştirerek iş ortaklıklarını işletmeler arasında geliştirmeyi planlıyor. Üyelerimizin arzu ettiği piyasalarla buluşturmaya çalışıyoruz. Teknoloji transferi, ortaklıklar ve işbirliği şeklinde odamız üyelerinden gelen teklifleri değerlendiriyoruz.”diye konuştu.

ŞİRKETLERİNİ GELİŞTİRMEK İSTEYENLER TTSO’DA AB İŞLETMELER AĞINA BAŞVURSUN

“Bu amaçlar ile odamız bünyesinde kurulan ofisler ile yakın işbirliği içerisinde bulunun.” Şeklinde oda üyelerine çağrıda bulunan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu,”Bizler elimizden elen çalışmaları sizlerin hizmetine açıyoruz. Sizlerden beklediğimiz çalışmalara aktif olarak katılım göstermenizdir. Şirketlerinizi geliştirmek istiyorsanız odamızın imkânlarından yararlanmanızı istiyoruz.”dedi.

TOPLANTIDA KONUŞMACILAR

PROF.DR. ERSAN BOCUTOĞLU: SINIR ÖTESİNİ HEDEF ALAN ÜRETİMLER HEDEFLENMELİDİR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu toplantıda,  “Küresel Ekonomi “konulu bir sunumda bulundu. KOBİ’lerin sadece il bazında üretim planlayamayacağını ifade eden Prof.Dr. Bocutoğlu, il sınırları dışını hatta sınır ötesi pazarların hedef tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Küreselleşmenin kapitalizmin bir ürünü olduğunu arkasında Amerika Birleşik Devletlerinin bulunduğunu dikkat çeken Bocutoğlu,” serbest piyasa, yani kapitalizm İyi midir, kötü müdür? Bunu bilemem bu siyaset biliminin işidir.”dedi.

1989 ‘da Türkiye’nin Berlin duvarının yıkılışı ile dışa açılma sürecine girdiğini ihracat tabanlı bir büyüme ve gelişmeyi benimsemiş olduğunu ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu’nun yeryüzünden çekilirken dünyanın 9. büyük ekonomisi olduğunu anımsattı.

BUGÜN 17. BÜYÜK EKONOMİYİZ

Bugün Türkiye’nin IMF’e göre 2009 yılına göre 17., Dünya Bankası 2008 verilerine göre 17. ve CIA 2009 verilerine göre ise yine 17. dünyanın en büyük ekonomisi arasında, 200 ülke arasında yer aldığını söyledi.

133 ülke arasında da dünyanın 61. rekabetçi ülkesi olan Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ana sorununun boyunu büyütmesi için seri, atık hale gelmesi gerektiği vurgulandı.

TÜRKİYE, AB’NİN AĞZINI SULANDIRIYOR

“Türkiye’nin iç piyasasının genişliği Avrupa’nın ağzını sulandırdığını” ifade ederek sözlerine devam eden Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu,” AB uyanıklık yapıyor. Türkiye’yi tam üye yapmıyor, dışarıda tutarak, diğer yandan ekonomik ilişkisini sürdürüyor.”dedi. “Bu organizasyon bizi sömürüyor” şeklindeki sözlerin kabul edilecek bir durum olmadığının altını çizerek, “ Biz izin verdiğimiz sürece sömürülürüz. Biz farkındayız demek ki. AB konusu, bu sömüren sömürülen ilişkisi olarak ele alınmamalı. Önümüzdeki süreçte masaya daha işbirliği için oturmakta fayda vardır” şeklinde konuştu.

ÖZ SERMAYE DÖNEMİ BİTTİ

Küreselleşmenin, özel sektörün öz sermaye ile iş yapma geleneğini yıktığını, üretimin küreselleştiğini aktararak, “ Hututları kapayalım, sakin yaşayalım, artık o dönem bitti. Eskiden Anadol bir arabam vardı. Hala görüyorum onu piyasada. Rahat değildi. Şimdi konforlu ve rahat arabalar var. Ama bizim değil. Buna bakılmıyor.”dedi.

DEĞİŞİM DEVAM EDECEK, KONTROL ETMEYE ÇALIŞALIM

“Değişimin önünde duramıyorsak, değişime kontrol edebildiğimiz ölçüde müdahale edelim.” sözlerine yer veren KTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersan Bocutoğlu, “ Değişimden en çok etkilenen Çin. Ama biz Çin gibi olamayız. Değişimin önü hiçbir zaman da durdurulamadı. Bundan sonra da devam edecek. O halde bu toplantıda, işletmelerimiz değişime konuşarak başlamalılar.”

1980 yılında 2 milyar dolar oihracatı, 10 bin dolar dış ticaret hacmi bulunan Türkiye’nin bugün 150 milyor dolar ihracat, 200 milyar doları aşan dış ticaret hacmine ulaştığına vurgu yapan Bocutoğlu, “ Küreselleşmeye, her kazancın kayıpları olduğu gibi bakılması gerekmektedir.” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

PROF.DR. C. RUHİ KAYKAYOĞLU: KALİTE DEPARTMANLARINI KAPATIN , MARKA DEPARTMANLARINI AÇIN

Global Educotion ve Technoinvent kurusu Prof.Dr. C.Ruhi Kaykayoğlu, iş dünyasının rekabet şartlarının değiştiğini belirterek başladığı konuşmasında işletme sahiplerine, “ Kalite departmanlarınızı kapatın. Marka departmanlarını ortaya koyun” çağrısında bulundu.

Dünyanın Pan Amerikan sistemi ile çok hızlı bir değişime girdiğini, 2000’lı yıllardan sonra farklılık ve inovasyonun önem kazandığına dikkat çekti. Dünyanın ilk 100 markasının farklılık taşıdığını, bu özelliğini kaybettiği anda aşağı düştüğünü aktardı.

Bu anlamda Samsung firmasının çok ciddi bir farklılık ve inovasyon sağlayarak geliştiğini ve 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Güney Kore’nin başarısının altında bunun yattığını ifa eden Prof.Dr. Kaykayoğlu, “ Biz TÜBİTA ile 45 yılda 45 patent aldık. Güney Kore ise bir yılda 5 bin patent ortaya koydu. Aramızdaki fark bu.”dedi.

BATI YATIRIM VE ÜRETİM ÜSLERİNİ DOĞU ÜLKELERİNE KAYDIRDI

2000’li yıllardan itibaren Batılı üreticilerin, yatırımlarını ve üretim üslerini Doğu’ya kaydırdığına işaret ederek, “Pazarda, kontrol edilemeyen bir yaşam ve yaratıcılık var. Bilinmeyen gelecek ve rakipler var. KOBİ’ler ve işletmeler olarak başarılı olma olasılıkların artırılması gerekiyor. Her sabah kalktığımızda farklı olmalıyız. Bugün karar vermek olağanüstü zor. Çok etkileyen faktör var.”şeklinde konuştu.

SADECE YARATICILIK YETMEZ, KARA DÖNÜŞTÜRÜLMELEDİR

“Bunun için yenilikçilik başarınızı artırmanız gerekmektedir.” Sözlerini ile katılımcılara hedef gösteren Prof.Dr. C. Ruhi Kaykayoğlu, “Türkiye çok yaratıcı bir ülke. Ama yaratıcılığı ticari hayata dönüştürebilirse başarılı olur. Yani inovatif olunmalıdır. Fikirden kara geçilmelidir. Bu işe başlanılırken fikri mülkiyete çok önem verilmelidir. Fikri mülkiyet korunmalıdır. Bugün bu alanda uluslar arası alanda çok yaptırım var. Türkiye en çok inavosyona talep olan ülkeler arasındadır. Ama inavasyon talebi düşük. Ama tüm bunlara rağmen kuzey ülkelerinden iyiyiz. Güney ülkelerinden ise daha da iyiyiz.”

TÜRKİYE AR-GE DESTEKLERİNDE ABNİN EN CÖMERT ÜLKESİ

Türkiye’nin AB’nin en cömert, açik, ve net AR_GE desteklerinin bulunduğu bir ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Kaykayoğlu,”Bölgesel inavaslon için bu bölge önemli ve değerlendirilmelidir. Herkes birbirine muhtaç. Birlikte kazanacaksınız.”diye konuştu.

FELECEĞE YÖNELİK 7C FORMÜLÜ

Geleceğe yönelik olarak 7C formülü olarak tanımlanan maddeleri de sıralayan  Prof.Dr. Kaykayoğlu, bunları meydan okuma (Ben bunu yaparım iddiasında bulunma), müşteri odaklı çalışma ( bütün müşterilerin isteklerine göre çalışma), Yaratıcılık (Fikir üretme süreçlerine herkesi dahil etme), İletişim (enformasyon ve deneyimlerin sürekli aktarılması), işbirliği ( inavasyon , herkes birbirine muhtaç biresyelikten uzak, yeni neslin ekip çalışmasına yönlendirilmelidir), Proje Yönetimi ( bir projeyi tanımlamadan , kapasite, insan kaynakları, zaman yönetimi, riskler gibi bütün unsurlara hakım  olabilmelidir), paylaşım (paylaşım aşaması çok önemli. AB için Türkiye büyük bir pazardır. Türkiye 2 milyon KOBİ ile yaratıcı bir beyin gücüne sahip) şeklinde özetledi.

GELECEK VAAT EDEN SEKTÖRLER

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada son 10 yılda bir meydan okuduğunu, belirten Prof.Dr. C.Ruhi Kaykayoğlu, “Bu mahallede bizden başka abi yok. İran var ama onunda negatif yanları var. Önümüzdeki dönemde öne çıkacak olan sektörler yaşam, bilim, teknoloji, lojistik, kimya, çevre, yapı malzemeleri, tekstil, tarım ve gıda,  elektronik ve yazılım.” olarak gösterdi Türkiye’nin ve Karadeniz bölgesinde bu sektörlerin alt sektörlerinde yapılacak yatırımların özellikle kuzey ve güney komşu ülkeler açısında ciddi pazarlar oluştururken, AB’ninde önemli bir Pazar olarak yerini sürdüreceğini ifade etti.

 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2182

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com