TTSO Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mayıs ayı meclis toplantısı Ali Osman Ulusoy Başkanlığı’nda yapıldı. Açılışta konuşan Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO meclisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gezisini değerlendirdi.
ULUSOY: KIBRIS’A MORAL VERDİK
Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılan ziyarettin yavru vatana büyük bir moral verdiğini ifade etti. Üç günlük ziyaretin ilk iki günü oda meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulundan oluşan 15 kişilik heyetin başta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş , Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Milletvekilleri Şerife Ünverdi ve hemşerimiz Ahmet Zengin, Türkiye’nin KKTC Lefkoşe Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile bir araya gelindiğini anımsattı.
Yeni Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun uzun yıllardan beri iyi bir dostu olduğunu belirten Ulusoy, “Kıbrıs’a moral verdik. İnanıyorum ki Kıbrıs görüşmelerinde yeni yönetim daha başarılı olacaktır. Ticaret ve Sanayi odaları ile yapılan görüşmelerde çok iyi geçti.”diye konuştu. Kıbrıs ziyaretinin TTSO meclis üyelerinin seçimlerin ardından ilk kez eşli olarak bir arada bulunmasının meclis üyelerinin birbirini iyi tanıması ve kaynaşması açısından da önemli gördüğünü aktardı.
BAŞKAN HACISALİHOĞLU: KOSGEB YENİ DESTEK PROGRAMINI DEGERLENDİRDİ
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, KOSGEB’in açıklamış olduğu yeni destek programı hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. KOSGEB’in 20.kuruluş yıldönümü nedeniyle desteklerini özel sektöre artırdığını ifade eden başkan Hacısalihoğlu, “ Hepimizin ilğilenmesi gereken bir destek dalı var. Bunun için KOSGEB’in desteklerini bölgemize artırmak için daha aktif olmalıyız. TTSO olarak bu konuda bizlerin çalışmalarının yanında sizlerinde talepte bulunması önemlidir.”diye konuştu.
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, destekler 1. ve 2. bölgede yüzde 50, 3. ve 4. bölgede yüzde 60 olacağını vurguladı. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kaynaklarından karşılanmak üzere 6 yeni destek programı açıkladığını anımsattı.
Hacısalihoğlu, destekler kapsamında KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, İşbirliği-Güç Birliği Destek Programı ve Genel Destek Programı yer aldığını bildirdi.
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ), KOBİ Proje Destek Programı kapsamında 150 bin lira üst limitli kredi, Tematik Proje Destek Programı içerisinde yer alan Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı kapsamında da KOBİ'lere yine 150 bin lira üst limitli kredi kullandırılacağını söyledi. Desteğin oranının 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3. ve 4. bölgelerde ise yüzde 60 olacağını belirterek Proje süresinin 6 ile 24 ay arasında olabileceğini iletti.
Ar-Ge ve İnovasyon destekleri
Bu programın Ar-Ge ve İnovasyon ile Endüstriyel Uygulama Programı olmak üzere 2 alt programdan oluştuğuna işaret eden Hacısalihoğlu Ar-Ge ve İnovasyon alt programı kapsamında 5 bin lira eğitim desteğinden 100 bin Lira makine teçhizat donanım desteğine kadar değişik limitlerde geri ödemesiz ve 200 bin lira geri ödemeli, Endüstriyel Uygulama alt programı kapsamında ise 18 bin liradan 150 bin liraya kadar geri ödemesiz ve 200 bin lira geri ödemeli destek sağlayacaklarını anlattı. Bu destek programında destek oranının tüm bölgelerde yüzde 75 olarak uygulanacağını bildirdi.
Tematik Proje Destek Programı
Hacısalihoğlu, Meslek Kuruluşu Destek Programıyla verilecek olan desteğin üst limiti 150 bin Lira olup, Tematik Proje Destek Programıyla verilecek desteğin üst limitine ise ilgili teklif çağrılarında belirleneceğini aktardı. Program destek oranını 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3. ve 4. bölgelerde ise yüzde 60 olarak uygulanacağını iletti. Bu programın proje süresi 24 ay olacak ve 12 aya kadar ise uzatılabilecek.
İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı
Küçük ve dağınık işletmelerden kaynaklanan sorunlara çözüm üretilecek bu program kapsamında, 250 bin lira geri ödemesiz ve 500 bin lira geri ödemeli destek sağlanıyor. Destek oranını 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3. ve 4. Bölgelerde ise yüzde 60 olarak uygulanacağını vurguladı.
Girişimcilik destekleri
Hacısalihoğlu, Yeni Girişimci Desteği kapsamında 27 bin lira geri ödemesiz ve 70 bin Lira geri ödemeli destek kullandıracaklarını bildirdi.
İş Geliştirme Merkezi Desteği
İş Geliştirme Merkezi Desteği kapsamında ise 25 bin liradan 600 bin liraya kadar geri ödemesiz İŞGEM Kuruluş Desteği, 100 bin lira geri ödemesiz İŞGEM İşletme Desteği vereceklerini kaydeden Ergün, destek oranını, 1. ve 2. bölgelerde yüzde 60, 3. ve 4. bölgelerde yüzde 70, girişimcinin kadın veya özürlü olması durumunda ise bu oranları 1. ve 2. bölgelerde yüzde 70, 3. ve 4. bölgelerde ise yüzde 80 olarak uygulayacaklarını bildirdi.
Genel destek programı
KOSGEB'in kullandıracağı "Genel Destek Programı" hakkında da bilgi veren Hacısalihoğlu nitelikli eleman istihdamı desteğinde 20 bin liraya kadar, fuar desteklerinde 30 bin liraya kadar, tasarım desteğinde 15 bin liraya kadar destekler sağlanacağını aktardı.
Başkan Hacısalihoğlu KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan firmaların kayıt olmalarını, kayıtlı firmaların ise bilgilerini güncellemelerini istedi.
AVRUPA İŞLETMELER AĞI MECLİS ÜYELERİNE TANITILDI
TTSO bünyesinde faaliyetlerini yürüten Avrupa İşletmeler Ağı –Karadeniz Projesi’nin tanıtımı meclis üyelerine yapıldı. Uzman Zeki Mert tarafından yapılan sunumun ardından dilek ve teminiler bölümünde söz alan meclis Üyesi Suat Bayraktar da, TTSO desteğinde mobilyacılar sektörünün Trabzon’da kümelenmeye adım attığını bildirdi. Herkesin desteği ile Trabzon7un bir marka çıkaracağını ifade etti.