Ayin konuklarının ramazan sofrasında Türk misafirperverliği ile ağırlanacağını belirten Başkan Hacısalihoğlu: Trabzon, Türkiye’nin medeniyetler ittifakına destek verecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi izni ile bu yıl ilk kez Sümela Müzesi’nde yapılacak olan ayin için Trabzon’da yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi. Bu hafta sonu dinler arası hoşgörüye sahne olacak olan Trabzon’da konuk din adamları ramazan sofrasında ağırlanacak.
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile Sümela Müzesi’ndeki ayine katılmak için komşu ülkelerden gelen konukların Türk misafirperverliği ile ağırlanacağını bildirdi.
Başkan Hacısalihoğlu Hıristiyan alemi ile Müslüman alemini hoşgörü ayı olan ramazan da bir araya getirerek, dostluk, iyi niyet ve hoşgörü anlayışını yerleştirmek üzere iftar yemeğinde bir araya getirileceğini söyledi. Böylece, Türkiye’nin yapmaya çalıştığı medeniyetler ittifakına destek verilmeye çalışılacağını bildirdi.
Bu meyanda, Trabzon Müftüsü ile Fener Rum Patriği’ni bir araya getirilmek suretiyle hoşgörünün en üst düzeye getirileceği bir ortam yaratılacağını aktardı.
Ayinin, ramazan ayına denk geldiğini anımsatan Hacısalihoğlu, “ Trabzon dinler arası hoşgörüye ev sahipliği yapacak. Ayine katılan konuk din adamlarını tüm dünyada Müslümanların kutladığı ramazan sofrasında ağırlayacağız.”dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, yazılı olarak yaptığı açıklamada, Trabzon’un komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurduğunu, ekonomik, kültürel ve sosyal diyaloglarının yakın zaman çok hızlı geliştiğini vurguladı.. Bu ilişkilere din diyalogunun da eklemlendiğini belirterek, “ Bundan yirmi yıl önce komşu ülkeler ile birbirimize yabancı idik. Aramızda bir tek sınırlar ortak değerimizdi. Ama bugün, ekonomide, ticarette, kültürel ve sosyal birçok alanda ilişkilerimiz gelişti. Birbirimizle çok yönlü ilişkilerimiz oluştu.”diye konuştu.
Komşu ülkeler ile yeni nesil arasında evliliklerin de arttığını bir anlamda hısımlıkların toplumlar arasında kurulduğunu aktaran Başkan Hacısalihoğlu, “ Artık komşu ülkeler olarak bizlerin ortak torunları var.”dedi.
Bu gelişmelerin, toplumları bir araya getirdiğini, birbirine yakınlaştırdığını ve karşılıklı empatiyi artırdığını ifade ederek, “ Hepimizin yakın dan takip ettiği gibi Sümela Müzesi’nde yılda bir kez izinli ayın yapılmasına karşılık, Atina’da bir cami yapılması hükümetler arasında kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, bu yıl Sümela’da yapılacak ayin için komşu ülkelerden ilimize gelecek olan yabancı heyetlerin Türk misafirperverliği içinde ağırlanmasına özen gösteriyoruz. Tüm dünya genelinde Müslümanların kutladığı kutsal ramazan ayındayız. Trabzon’a ayin için gelecek konuklarımızla ramazan sofrasında bir arada olacağız. “şeklinde konuştu.
Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı toplumlarda dinlerin özgürce yaşandığını ve bu başarının bütün dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde de din özgürlüğü en üst düzeyde yaşanmaktadır. Ve bütün dünyaya da örnek gösterilmektedir.”değerlendirmesinde bulundu..