Sürdürülebilir kalkınmanın önemine vurgu yapıldı
30 Kasım- 2 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan ‘Orta Asya ve Kafkaslar Balıkçılık ve Akuakültür Komisyonu’ 3. Hazırlık Toplantısı 10 ülkeden (Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Ukrayna) temsilcilerinin katılımı ile dün başladı.
Açılışı Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık tarafından yapılan toplantıya Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ramazan Kadak ve FAO Bölge Ofisi Koordinatörü Mustapha Sınaceur başta olmak üzere üst düzey temsilci ve delegeler ile FAO Ofisinden uzmanlar katıldı. Vali Dr. Recep Kızılcık yaptığı konuşmada Orta Asya ve Kafkas bölge ülkeleri için sürdürülebilir kalkınmanın önemini vurgulayarak işbirliği imkânlarının her alanda geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kızılcık şöyle konuştu:
“Artık küresel ısınma dediğimiz bir olgu hepimizin hayatının bir gerçeği ve parçası haline gelmiş. Aralık ayına girdiğimiz Kasım’ın son günü olan bugün de gördüğünüz gibi mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık ile karşı karşıyayız. Buna bağlantılı olarak bir sürü olayın da beraberinde olumsuz yönde geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bu iklim değişikliğinin sonucu olarak 2008 yılında dünyada gıda fiyatında anormal artışla karşı karşıla kalınmıştır. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere konunun uzmanı organizasyonlar ve uzmanlar her zaman tarımsal ürünlerin, insanın yaşamı toplumun huzuru için son derece önemli olduğunu ifade ederken, özellikle sanayileşme ve daha sonra bilgi toplumu hizmet enformasyon ve teknoloji çağı dediğimiz çağı da teknolojinin daha fazla öncüleşmesi ile beraber belki de en azından zihin dünyamızda gıdanın tarımsal ürünlerin ikinci planda bırakıldığını görmekteyiz. Ancak bir anda dünya da insanlığı tekrar gerçeği daha iyi görmeye ve bu alanda daha hassas davranmaya ve bu alana daha fazla yatırım yapma gerekliliğine inanmaya başladı.”
Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinde olan bir olumsuzluğun veya olumlu bir gelişmenin doğrudan bütün bölgeyi ilgilendirdiğine dikkat çeken Vali Kızılcık, söz konusu global etkilerin olumsuz etkilerini minimize edebilmek, iklim değişikliğinin bir gerçek olduğu dönemde bununla nasıl yaşanabileceği ya da bu krizi en iyi ne şekilde yönetilebileceğinin arayışı içerisinde olunması gerektiğini belirtti. Kızılcık konuşmasına şöyle devam etti.“El birliği, güç birliği ve blok birliğinin son derece önemli olduğundan hareketle bu alanda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere ve kırsal kalkınma su ürünleri alanında üretimi arttırabilme ve böylece insanlığın daha sürdürülebilir yaşamını ve kalkınmasını gerçekleştirebilmesi için çok önemli kararlara imza attık. Neticede alt yapısını hazırlamak için bir araya geldiğimiz hükümetler arası komisyonun kurulmasına da zemin hazırlamak için bir araya geldiğimiz hükümetler arası komisyonun kurulmasına da zemin hazırlamış olacaksınız.”
Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen toplantının başkanlığına Azerbaycan ve İran delegelerinin teklifleri ile Enstitü Müdürü Dr. Atilla Özdemir seçildi. Kuruluş dokümanlarının hazırlanması sonrasında hazırlanacak anlaşma metni, üye ülkelerin Hükümet temsilcileri ve ilgili bakanların katılımı ile imza altına alınacak.