Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık Zorlu Grand Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile 2010 yılının değerlendirmesini yaparak, 2011 yılında yapılacak çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Kızılcık, 2010 yılında önemli değişimler yaşayan Trabzon’un 2011 yılında da bu değişimlerin artarak devam edeceğini belirtti.
Eğitime Önem Veriyoruz
Vali Kızılcık, eğitimde hedeflerinin devam ettiğini ve bu amaçla orta vadeli programlar yaptıklarını ifade ederek, “Trabzon’da eğitimin başarı düzeyini daha üst noktalara taşıyabilmek ve 81 il arasında ilk ona girmeyi bir hedef olarak koymuştuk. Ve 2009 yılındaki çalışmalarımız ile 2010 eğitim-öğretim döneminde Trabzon 81 il arasında 21. konuma gelmişti. Ancak biz özellikle eğitimde başarının hemen kısa vadede yakalanması mümkün olmadığı için orta vadeli program yaparak 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde bu başarıyı yakalayabilmek için toplantı ve eylem planını gerçekleştirdik. Bu sınavda birinci olan içinde yapacağımız anaokuluna ismini vereceğimizi vaat etmiştik. Hedef ilk on il arasına girmede bizleri daha yukarıya taşıyabilmesi, öğrenicilerimizi daha motive edebilmesi anlamında birinci olan öğrencimizin ismini bu okula vermeyi hedefledik. 2010 yılı içinde Sosyal Bilimler Lisesi’ni Trabzon’a kazandırdık. İki Fen Lisesi, bir Anadolu Lisesi ile iki anaokulunu da Trabzon’a kazandırdık” şeklinde konuştu.
Yol Ve Su Sorunu Yok
Vali Kızılcık, Trabzon’da genel anlamda su ve yol sorunun olmadığını ancak su ve yolun kalitelisinin artırılması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Zaman zaman bazı köylerimizde köylülerimizin karşı karşıya kaldığı su sorunu hala var. Bu su sorunu daha çok yaz aylarında bir anda nüfus bine çıkmasından kaynaklanmaktadır. Yoksa tüm köylerimizin yol ve su anlamındaki ihtiyaçları karşılanmıştır. Ancak genel anlamda yolsuz ve susuz köyümüz olmadığı gibi bunların daha kaliteli içilebilir suya kavuşturulmaları ve yolların asfalt veya beton kaplanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2010 yılı içinde KÖYDES’de köylerimizin yol ve su ihtiyaçlarının karşılanması için 37 milyar TL’lik bir ödenek gelmişti. 28 Aralık tarihinde ek bir kaynak daha gelerek yaklaşık 15 milyon TL’lik ek bir ödenek gelerek bizim kaynağımızın 50 milyon TL’nin üzerine çıkmasını sağladı. Bu gerçekten ülke geneline baktığımızda il bazında ya en yüksek ya da ikinci sıradadır. Bu kaynakların Trabzon’umuza gönderilmesinde başta Sayın Başbakanımız olmak üzere hükümetimize ve yetkili siyasilere teşekkür ediyorum. Asfalt konusunda, şehir merkezinde hangi kalitede asfalt var ise kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın da aynı standart ve kalitede asfalta sahip olmalarının eşitlik anlamında önemli olduğunu düşünüyoruz. Kırsal ile şehir arasındaki hizmet kalitesinin sağlanması anlamında son derece önemli olduğunu düşündüğümüz için İl Özel İdaresi olarak sunduğumuz asfalt hizmetlerinde beton asfalt hizmetini getirdik ve kaplama asfalt uygulamasını uygulamadan kaldırdık. Asfalt kaplama yapacak kadar zengin bir il ve ülke değiliz” ifadelerine yer verdi.
İl Özel İdaresi’nden Turizme Destek
Vali Kızılcık, İl Özel İdaresi kaynaklarından tarihi binaların restorasyonlarının yapılarak turizme destek yapıldığını dile getirerek, “İl Özel İdarelerinin sadece köy hizmetlerinden ibaret olmadığını, artık kırsal ile şehir arasındaki yaşam standardını yaklaştırma anlamında il özel idarelerinin sosyal, kültürel ve gelir getirici faaliyetleri de desteklemesinin önemli bir görev olduğu düşüncesinden hareket etmekteyiz. Özellikle bölgemizde 4 bin yıllık geçmişimizin göstergesi olan tarihi ve kültüre değerlerimizin gün yüzüne çıkarılarak turizmin hizmetine sunulması alanında da aktif olarak yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim bildiğiniz gibi Sürmene’de Memiş Ağa Konağımız var. Tarihi bir binanın satın alınıp restore edilip turizmin hizmetine sunulduğu gibi hemen onun karşısında bulunan Yakup Ağa konağı da il özel idaresi tarafından kamulaştırılmış olup, oranın restorasyonunun da bu yıl içinde yapılması için il özel idaresi bütçesine belirli oranda ödenek koyduk. Şehrin merkezinde yer alan ve 17. yüzyıldan kalma bir konağımız var. Buranın restore edilmesi için de gerekli ödeneği il özel idaresi bütçesine koyduk. Bu bütçe ile 2010 yılı içerisinde buranın restorasyonunu gerçekleştirilmesini düşünmekteyiz. Bu restorasyonlar sadece il özel idaresinin bütçesiyle karşılanmayacak. Bu sadece başlangıç için konulmuş ödeneklerdir. Valiliğimizin koordinasyonunda KTÜ ve STÖ’ler ile Trabzon Belediyemizin işbirliğinde yürüttüğümüz Ortahisar Projemiz var. Bunun uygulamaya konulması için koruma amaçlı imar planının yapılması gerekiyordu onun da kararını verdik, üç ay içinde gerçekleştirildiğinde artık bizim kazmayı vurma vaktimiz gelmiş olacak” şeklinde konuştu.
Vali Kızılcık, İl Özel İdaresi’ne ait araziye Hilton otellerinden birinin yapılması için bir şirketle anlaşıldığını ancak çıkan problem nedeniyle hotel yapılması için tekrar ihaleye çıkmak zorunda kaldıklarını belirtti. Vali Kızılcık, ayrıca başka bir otel yapımı içinde yurt dışında yaşayan Trabzonlu bir iş adamı ile görüşme içerisinde olduklarını belirtti.
OSB’lerde Önemli Gelişmeler Var
Vali Kızılcık, Beşikdüzü OSB’de parsellerin tamamının tahsis edildiği Vakfıkebir OSB’de ise arazi sorununda önemli gelişmeler olduğunu kaydederek, “ Beşikdüzü OSB’de şu anda parsellerin tamamı tahsis edilmiş durumda. Buraya talip olan veya tahsis edilen şirketler KOBİ niteliğinde. Onların minimum on-onbeş kişi arasında vatandaşımızı istihdam ettiğini düşündüğümüzde bölgemizdeki istihdam açığının giderilmesinde önemli bir kaynak olduğunu ifade etmek isterim. Aynı şekilde yıllardır Vakfıkebir İlçemizde bir OSB yapmak üzere alınan arazide ödeme problemiyle karşı karşıyaydık. Hatta ilgililer paralarını alamadıkları iddiasıyla AİHM’ye kadar gitmişlerdi. Biz de devlet ile vatandaş arasında bu tür anlaşmazlıkların bize yakışmadığını bu sorunun ortadan kaldırılması için vatandaşların alacaklarının ödenmesi düşüncesinden hareketle gerekli girişimlerde bulunduk. Sanayi ve Ticaret Bakanımız sağ olsun gerekli parayı gönderdi. Üç kişi hariç anlaşmayı herkes kabul etti. Diğerleri de umarız kabul ederler, böylece arsa sorunun kökten halledip orada bir OSB kurulması çalışmasını en kısa zamanda başlatırız. Akçaabat Şinik beldesinde bir OSB kurma çalışmamız devam ediyor. Onun yolu ve altyapısının yapılması için gerekli ihaleler yapıldı, gerekli çalışmalar başladı. Her ne kadar altyapı çalışmaları devam etse de buraya şimdiden 60 yatırımcımız bizlere yönetime başvurdu. Bu da yöremizde sanayi olmaz diyenlere de bu anlamda bir cevap niteliğinde. Arsin OSB ile hemen hemen limana aynı mesafede olan Şinik OSB’nin de bölgedeki yatırımcı için çok cazip yerlerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Özellikle bu tür OSB’lerdeki parselleri tahsis ederken, katma değeri yüksek olan yatırımların yapılmasına dikkat ediyoruz. Son dönemde Beşikdüzü de Türkiye’de de ilk defa üretimi gerçekleştirilecek diş yapımında kullanılan implant üretimi için Güney Koreli bir firma ile ortaklaşa üretim yapacak İstanbullu bir yatırımcıya tahsis ettik” dedi.
Hemşerimizden Önemli Bir Yatırım Geliyor
Vali Kızılcık, Trabzonlu bir iş adamının hammaddesi fındık kabuğu olan önemli bir mamülü Trabzon’da üretmek için yer aradığını belirterek, “Dün bir yatırımcımız, bir hemşerimiz beni memnun eden bir yatırım için arsa talep etmeye geldi. Bu yatırım ilk etapta 50 kişiyi istihdam edecek ama 500 kişiye kadar çıkabilecek. Benim burada iki yıldan beri düşündüğüm fındığın içi bu kadar değerli de dışını yakmanın dışında neden etkin olarak bir sektörde kullanamadığımızı hayıflandığım bir sektörde yatırım yapacak. Fındık kabuğunun önemli bir mamulün üretiminde kullanıldığını gördüm. Fındık kabuğunun yüzde 80’inin bu bölgeden çıktığını düşündüğümüzde fındık kabuğunu etkin olarak kullanılacak bir yatırımın bir hemşerimiz tarafından kurulacak olmasını çok önemli olarak değerlendiriyorum. Biz de kendisine arsayı tahsis edebilmek için gerekli çalışmaları başlattık” şeklinde konuştu.