Rehber :
   
Hediyelik Eşya ve Oyuncak
Yuma Oyuncak
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
14.02.2011
ÇAYKUR'dan Yeni Ürünler Pazara Geliyor. Tablet Çay Müthiş Bir ARGE


Kısa adı ÇAYKUR olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Ar-Ge ve yenilik ürünleri ile çay pazarının tüketim alışkanlıklarını değiştirecek.   Yeni ürünlerin şifreleri doğal, katkısız, insan sağlığına daha fazla yararlı, kolay ve hızlı tüketim olanakları sunuyor.  Geleneksel siyah çayın ardından yeşil çayın giderek yaygınlaştığı sektöre şimdide beyaz çay geliyor.  Tablet ve şurup çay da son aşamaya gelindi.


Deneme ürünlerini Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ve beraberindeki heyete tattıran ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, “ Ar-Ge çalışmalarımızda elde ettiğimiz ürünlerimizin tümü çayın özüdür. Doğal, katkısız, sağlıklı, kolay ürünler ile piyasaya geliyoruz.” dedi.


ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ EKREM YÜCE: BİR KİLO ÇAY BİR GRAM HALİNE GETİRİLMİŞTİR, TAMAMEN ÇAYIN ÖZÜNÜ KULLANDIK, SELÜLOZİK KATKI MADDESİ YOK


ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce,  AR-GE çalışmalarından üretilen tablet çay hakkında ise şu açıklamayı yaptı.
“Henüz tablet büyük oldu. Deneme olduğu için bu fazla geldi. Bunun yarısı tam denk geliyor. Tamamen dolgu maddeleri alınmıştır. Bir kilo çay bir gram haline getirilmiştir. İşin özü bu.  Diğeri dolgu maddesi, selülozik maddedir. Zaten çaydan istifade edeceğimiz şey etkili maddedir.  Tamamen özünden ürettik, hiçbir yaprak yok. Çayı damardan almaya başlayacağız. Hem siyahi, hem yeşil çayı tableti ürettik.”


Genel Müdür Ekrem Yüce, Çay şurubunun deneme üretimlerinde başarılı sonuçlar elde edildiğini açıkladı. Kendisinin birkaç aydan beri üretilen çay şurubunu her sabah bir çay kaşığı kullandığını aktararak, “ Çay şurubunu kullanıyorum. Kendimi zımba gibi hissediyorum. Tamamen sağlıklı bir ürün elde ettik.. Deneme üretimlerinin ardından seri üretimlere başlayacağız. Çay şurubu bütün eczanelerde sağlık ürünü olarak satılacak.” diye konuştu.


Diğer bir ar-ge çalışmasının ise “Beyaz Çay” olduğunu açıklayan Genel Müdür Yüce, beyaz çayı tüketicilerin çok beğeneceğini ifade etti. Tadının eşsiz olduğunu vurguladı.


Yüce, ÇAYKUR’un özellikle organik çay üretimine ağırlık verdiğini bölgelerin karakteristik özelliklerini yansıtan doğal çayların üretildiği bölgenin adı verildiğini anımsattı.


ÇAYKUR’un turizm sektörüne de hizmet ettiğini, bu kapsamda paketlemede yöre ve belde ve illerin adını alan çayların da önemli bir Pazar payı yakaladığını söyledi.


TTSO’DAN ÇAYKUR’A ZİYARET: BAŞKAN M.SUAT HACISALİHOĞLU, ÇAYKUR’UN YENİLİK VE İNAVOSYAN ÇALIŞMALARININ ÖRNEK OLARAK ANLATILMALIDIR


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, ÇAYKUR, verimlilik ve yenilik çalışmaları ile benzeri kuruluşlar tarafından örnek alınması gerektiğini söyledi.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu,  “ÇAYKUR geçmiş tecrübelerinden ve oturmuş sisteminden yararlanarak bugün verimliliği en üst noktaya götürmesi, ülke menfaatleri açısından ve ülke katma değeri yaratması açısından da Türkiye’de ön sıralarda olması, dolayısıyla bölgenin tarımda ön plana çıkması temsilinde bir başarı hikâyesi olarak anlatılabilir. “dedi.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu beraberindeki heyet Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Öztürk, Tolga Avcı, Mustafa Albayrak ve Genel Sekreter Hakan Gürhan,  ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce’yi makamında ziyaret ederek çay üzerine bir toplantı yaptı.


TTSO’nun ÇAYKUR’a ziyaret programının gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan M.Suat Hacısalihoğlu,  Uzun yıllardan beri ÇAYKUR ve odamız iç içe ve dostça bir tavır içerisinde bugüne kadar geldiğini vurguladı. “Genel müdürümüz sağ olsun sürekli bizleri ziyaretinde, kurumu tanıtmada bizleri fazlasıyla memnun etmiştir. Bizde bugün ancak ziyaretimizi gerçekleştirebildik. Kabullerinden dolayı da Genel müdürümüze teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Özellikle son yıllarda, Bütün Türkiye’nin üzerinde durduğu verimlilik konusunda

 

ÇAYKUR’un yapmış olduğu çalışmalarda verimliliği ne derece ön plana çıkardığını da rakamsal olarak ifade edildiğini belirterek şöyle konuştu:


“Türkiye’nin asıl ihtiyacı olan verimlilikle mevcut kaynakları daha fazla kullanarak katma değer yaratmaktır. İşte bunu belirli kurumlar bunu yapabiliyor. Birçok kurumumuz bunun üstesinden gelememiştir. Ama ÇAYKUR’umuz geçmiş tecrübelerinden ve oturmuş sisteminden yararlanarak bugün verimliliği en üst noktaya götürmesi, ülke menfaatleri açısından ve ülke katma değeri yaratması açısından da Türkiye’de ön sıralarda olması, dolayısıyla bölgenin tarımda ön plana çıkması temsilinde bir başarı hikayesi olarak anlatılabilir. Anlatılması da gerekir. Bundan dolayı da tekrar Genel Müdürümüzü kutluyoruz ve tatbiki tüm ekibini de. Sadece bir orkestra şefi olarak genel müdürümüz işin başında. Orkestra şefi ne kadar işi detayı ile bilirse ekibi sanatçıları ona göre idare eder. Bunu da burada görmüş oluyoruz. Kutluyoruz.”


BAŞKAN M.SUAT HACISALİHOĞLU: ARGE ÇALIŞMALARINDA ÇAYKUR BAŞARILI, ÖZELLİKLE TABLET ÇAYI ÇOK BEĞENDİM, MÜTHİŞ ARGE


 ARGE konusunda ÇAYKUR’un asıl yaptıkları bizleri daha fazla memnun ettiğini kaydeden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “Bu kadar çeşitli ve kullanımı kolay olan çayların piyasaya sürülmesi, tanıtımı çok çok önem arz ediyor. ”dedi.


“ÇAYKUR’un yenilik ürünleri,  inanıyorum ki önümüzdeki kısa zamanda da, çok büyük bir Pazar payı elde edebilir. Çünkü önemli olan uluslararası piyasalara, bunları kolaylık olarak sunmak olacak. “ şeklinde sözlerine devam ederek şu değerlendirmede bulundu.


“Otellere gittiğimiz zaman çay alıyoruz, önümüze ne konursa onu kullanıyoruz. Önemli olan bunlarında özellikle yeni çıkan, özellikle tablet çay benim daha çok hoşuma gitti. Kâğıtlarla uğraşmaktansa, müthiş bir ar-ge aslında. Kâğıtla uğraşmıyorsun; kâğıdı alıyorsun, poşet olanları batırıyorsun, süzdüreceksin, posası kalıyor bir sürü uğraş.  Ama bundan bir tablet attığın zaman hepsini bir anda çıkarabiliyorsun. Bu çok önemli bir buluş aslında tebrik ediyorum.”


ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ EKREM YÜCE: TRABZON İLE DAHA SIK BİRARAYA GELİNMELİDİR


ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, hem komşu hem kardeş ilimiz Trabzon’un, sanayi odası başkanı, yönetim kurulu üyeleri, borsa başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri, bugün kurumumuzu işletmemizi ÇAYKUR u ziyaret ederek, bütün ÇAYKUR çalışanlarını ve müstahsili ve bizleri ziyadesiyle mutlu etiklerini belirterek, “ Bu ziyaret ile bizi onurlandırmışlar. Ben bu ziyaretlerinin karşılığında, bütün ekip arkadaşlarım adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu ziyaretlerin daha sık olmasını temenni ediyorum.” dedi.


YÜCE: ÇAYKUR 8 FABRİKASI İLE TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASINA ÜYEDİR


Rize bölgesinde 34 fabrika ile ticaret ve sanayi odasına  ÇAYKUR’un üye olduğunu belirten  Genel Müdür Ekrem Yüce, “ Aynı şekilde borsa ya da üyeyiz. Trabzon’da sekiz fabrikamızla üyeyiz. Yani biz Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın da üyesiyiz. Dolayısıyla sizler bizim için çok önemlisiniz. Ve sizlerin ziyaretleri bize moral vermekte, güç vermekte ve gerçekten de şevk vermektedir. Dolayısıyla ben bu tür ziyaretlerin sık sık olmasını temenni ediyorum. Ve bizler ÇAYKUR olarak, sizin gibi ülkemizin güzide kuruluşlarına ne tür katkı verebilirsek bunun içinde her zaman hazır olduğumuzu da belirtmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.


ÇAYKUR BÖLGE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİDİR


Genel Müdür Ekrem Yüce,  ÇAYKUR’un uzun yılar bölgemize hizmet ettiğini belirterek, “ Hem ekonomide lokomotif bir güç olarak, hem de sosyal aktivitede, bütün aktivitelerin içinde yer alarak hem spor camiasında, değişik sosyal aktivitelerde ÇAYKUR yerini almaktadır. Ve bölgemizin en büyük ekonomik büyük işletmelerinden birini teşkil etmektedir. “ifadelerini kullandı.


Yüce, ÇAYKUR dediğimiz zaman hitap ettiği sahayı ise şöyle tarif etti:

“Rize merkez olmak üzere,  Gürcistan Sarp Sınır Kapısı’ndan,  Ordu’nun Perşembe ilçesine kadar uzanan, 400 kilometrelik bir kıyı şeridinde, aynı zamanda 30 kilometre iç derinliklerde ve Kaçkar dağlarının, 500 metre yüksekliklerine kadar, 767 bin ve 758 bin dekar arazi üzerinde çay tarımı yapılmaktadır. Bunların yüzde 21’i Trabzon ve havalisinde yapılmaktadır. Yüzde 11’i Artvin ve havalisinde yapılmaktadır. Yüzde 3’ü Giresun ve havalisinde yapılmakta, yüzde 65 seviyesinde de Rize merkezde yapılmaktadır. Trabzon çay sektörü olarak ve ÇAYKUR olarak bizim için çok önemli. Hem üretim merkezimiz olarak önemli. Hem de tüketim olarak çok çok önemli. “


BİR MİLYAR DOLAR İŞLEM HACMİ BULUNAN ÇAYKUR’A KAYITLI 202 BİN KAYITLI MÜHTAHSİL VAR


Bölgede 202 bin müstahsil aile bulunmakta ve ÇAYKUR a kayıtlı olduğunu aktaran Genel Müdür Ekrem Yüce,  müstahsilimizin bakmakla yüklü olduğu ailede işin içine katıldığında bir milyon  kişiye karşılık geldiğine dikkat çekti.
“Yani bir milyon insanımız çay ile iştigal etmektedir. Dolayısıyla da ekonomide lokomotif güç olarak karşımıza çıkmaktadır.” Şeklinde sözlerine devam ederek şu açıklamayı yaptı:


“ Çünkü biz ÇAYKUR olarak işlem hacmimiz bir milyar dolarlar seviyesindedir.  Dolayısıyla bu para bu bölgede kalmaktadır ve bölgenin çeşitli sektörlerine transfer olmaktadır. Nakliye gibi, iaşe gibi, ibate gibi,  tamirdir, bakımdır, işçiliktir, hammaddedir bütün hepsi bunun içindedir. Bunun takribi yüzde 50’si hammadde olarak karşılanmakta diğer yüzde 50’si değişik işlemler olarak bölgemizde kalmaktadır. Dolayısıyla, böyle bir lokomotif gücün, böyle bir varlığın, artarak milletimize, bölgemize hizmet vermesini ve katma değerinin her gecen gün artmasını temenni ediyoruz. Çay, bölgedeki göçün önlenmesi adına bölgeye gelen yeşil altındır. Fakat bu altın dünya piyasalarını mukayese ettiğiniz zaman bizi zorlamakta.”


TÜRKİYE YAŞ ÇAY ÜRETİMİ 2010 YILINDA 200 BİN TON ORTALAMININ ÜSTÜNE ÇIKTI, FARK NEREDEN GELDİ ?


ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, özel sektör ile birlikte toplam Türkiye’nin yaş çay üretimi, değişken olmakla beraber yılda bir milyon ile bir milyon 100 bin ton arasında seyrettiğini anımsattı. Bu ortalamanın 2010 yılında sapma gösterdiğine dikkat çeken Yüce,” Fakat ne hikmetse 2010 yılında bir milyon 305 bin tona çıktı. 200 bin tonun nereden geldiğini biz hala çözebilmiş değiliz. 200 bin ton verim mi arttı, çay tarımımı arttı, bu 200 bin tonluk yaş çay artışı belirsiz.” açıklamasında bulundu.

 

ÇAYKUR’UN 2002 -2010 YILI KARNESİ


ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, 2002 yılınde devraldıkları kurumu 2010 yılı arasındaki 8 yılın değerlendirmesini yaptı. Yüce, “Biz 2002 yılında 2010 yılına nasıl geldik. Biz aldı ÇAYKUR’u aldığımızda arabayı inişe mi geçirdik, çıkışa mı geçirdik. Nereye getirdik. Bunun hesabını vermek lazım. ”dedi.


GENEL MÜDÜR EKREM YÜCE ÇAYKUR’UN SEKİZ YILLIK KARNESİNI AÇIKLADI


2002 yılında 5053 bin ton yaş çay alımı yapıldığını anımsatan ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce,  2010 yılında ise 590 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirildiğini aktardı.


Genel Müdür Yüce, İstatistik verilere şöyle devam etti:


. 2002 yılında 94 bin tonlar seviyesindeydik. 2010 yılında bu rakam 125 bin ton olarak gerçekleşti. Bu ne demektir 35 bin tona yakın bir ilave bir satış yapılmıştır.


. ÇAYKUR 2002 yılında 18 bin 900, 19 bin takriben 20 bine yakın personelle 530 bin yaş çay işleme işini gerçekleştirmiştir. Ama 2010 yılında 12 bin 500 kişi ile  yani 7 bin 500 kişi daha düşük işçi rakamı ile , 590 bin ton yaş çay yaprağı işledi.


2002 yılında 500 sanayi kuruluşu arasında 45. Sırada idi. ÇAYKUR’u biz 32. Sıraya yükselttik. Yani biz 13 tane kuruluşun önüne geçtik. Sadece yıllık işlem hacmimiz bir katrilyon 200 trilyon’ dur.


. ÇAYKUR 105 ila 110 bin ton arasında kuru çay yapıyoruz. Satışta hemen hemen 110 bin tonu aşağı düşmüyor. 2010 yılında 125 bin ton satış gerçekleştirdi.


TÜRKİYE’DE ÇAY TARIMI  NASIL BAŞLADI ? ARAŞTIRMALARLA 5 BİN ÜRÜN ARASINDAN  5 ÜRÜN BÖLGE İÇİN SEÇİLDİ


ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Türkiye’de  Çay tarımının başlangıç serüvenini şöyle anımsattı:


“Çay buraya ekonomik ürün olarak girmemiş. Kimse bunu ekonomik olarak yapmamış. Ne yapılmış, tarım bakanlığından uzmanlar gelmiş, inceleme yapmışlar, diyorlar ki, erozyonu engellemek için çayı yapmışlar. Demişler sanayi buralar için uygun değil. Ne mümkün? Tarım!. Bunun içinde inceleme yapılmış 5 bin ürün incelenmiş. Bizim bölgemiz dünyada nadir bölgelerden biri. Yazın tropikal iklim şartlarını yaşıyoruz. Kışında kış şartlarını. Dünyanın her yerinde bu yok. Kivinin, çayın, portakalın olduğu yerde kar yok. Çok önemli; kışın kar yok. O nedenle tamamen tropikal iklim bölgesi ürünlerini yetiştirme şansımız yok. O zaman ne yapmamız lazım, hem tropikal hem de kış iklimi şartlarına uyum sağlayacak üretimde bulunmamız lazım. Bunlardan 5 tane ürün seçilmiş. Bir çay, iki fındık, üç kivi, dört narenciye ( portakal – bambu), beş bambu.  Beş ürün bölge iklimine uyuyor. “


1924 ÇAY TARIMI İÇİN SERBESTLİK VERİLDİ AMA SONUÇ ALINAMAMIŞTI


“1924 yılında mecliste yetki verilmiş ki bu 5 ürün bölgede yetiştirilmesi için serbestlik verilmiş. Kimse ilgilenmemiş. Tekrar bir heyet gelmiş, Zihni Derin hoca bunların içinden en popüler olanı seçmiş, bu bölgeye en çok popüler olabilecek ve katma değeri yüksek ürün çay. Diğer dört ürünün başka bölgelerde yetişme şansı var ama çayın başka bölgelerde yetişme şansı yok. Kimse ekmedi yine.”


1940 YILINDA DEVLET KREDİ DESTEĞİ SAĞLAYINCA ÇAY TARIMI GELİŞMEYE BAŞLADI


“1940 yılında bir yasa çıkmış, çay ekenlere karşılıksız destek kredisi var. Çay ekenlere, çay tarımı yapanlara kredi 5 yıl ödemesiz, daha sonra ödemeli. Çeşitli alternatifli destekler olmuş. Desteklerden dolayı, vatandaş ekmeğe başlamış. Denmiş ki, bunu üret çayı biz alacağız. Her şeyin tekel olduğu için vatandaşın satma problemi yok. Satma probleminin olmaması da bir teşvik. Ve o zamanlar yüksek fiyatlar verilmiş. Vatandaş karşılığını görmesi lazım, mukayese ediyor, bunu bu arazide yaparsam mı, yoksa dışarı gedersem mi daha fazla kazanırım. Burada üretmenin karını görünce dışarı gitmeyi kısmen kesiyor. Yani yüzde yüz değil. Onun için biz Karadenizlilerin dünyanın her yerine gitmesini keyiften değil, diyoruz.  Şartlar onu dünyaya yayılmaya mecbur kılmış. İzmir, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, her yerde Karadenizliler derneği var. Türkiye’nin her yerinde Karadenizliler var.!”

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2103

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com