Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da mesleki ve teknik liseleri öğrencilerinin teknolojik proje ve yenilik üretmede oldukça başarılı olduklarını gördüklerini belirterek, bu öğrencilerin mezuniyetinden sonra girişimci olmalarını desteklemek için Trabzon’a ‘Girişimcilik Merkezi’nin kurulmakta olduğunu açıkladı
Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki öğrenci ve kursiyerlerin ilgi ve yetenekleri, mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yöneltilmelerini ve teşvik edilmelerini, proje hazırlama ve uygulama deneyimi kazanmalarını sağlamak amacıyla 2005–2006 eğitim-öğretim yılından itibaren “Proje Tabanlı Beceri Yarışması” sonuçlandı.
Bu yıl 6.sı düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına 106 proje Bilgi ve İletişim Hizmetleri, Üretim ve Teknoloji Hizmetleri, Tasarım ve Uygulama Hizmetleri, Turizm Hizmetleri ve Sağlık Hizmetleri olmak üzere 5 kategoride değerlendirildi.
Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında dereceye giren öğrenci ve kursiyerler, Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Trabzonspor Kulübü, EYOF 2011 Olimpiyat Komitesi ve Trabzon Makine Mühendisleri Odasının katkıları ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen törenle ödüllendirildi.
Ödül törenine geçmeden Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Çakar, desteklerinden ötürü TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’na ve diğer kurumlara teşekkür belgesi takdim etti.
Törende konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, yarışmanın öğrenciler arasında farklı düşüncelerin somut hayata geçirilmesini öngördüğünü, Trabzon’da gerçekleşen yarışmada da ciddi başarılar sağlandığını söyledi. Farklı düşüncelerin gelişen teknoloji ile bütünleştirilmesinin sağlandığını aktaran başkan Hacısalihoğlu,” Bu yarışmada öğrenciler düşüncelerini nasıl uygulayabileceklerini hayata geçirmiş oldular.” dedi.
Bu çalışmaların en önemli yanının öğrencilerin girişimci olarak hayata atılmasına katkı verdiğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bugün burada öğrenci olan arkadaşlarımızın mezuniyetlerinin ardından kendi işletmelerini kurmaları ve başarılı olmalarını beklediklerini vurguladı. Öğrencilerin girişimci olmalarını önemsediklerini, girişimcilerin istihdam da sağladığını aktararak, “ Oda olarak bizlerde Trabzon’da girişimciliğe büyük önem veriyoruz. Şu anda TTSO’nun diğer katlarında dört sınıfta girişimcilik eğitimi verilmektedir. İtalya ile yaptığımız ortaklık sonucunda sürdürülen eğitimlerin tamamlanmasının ardından ‘Girişimcilik Merkezi ‘ kuracağız. ”diye konuştu.
Trabzon Milli eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Çakar’da törende yaptığı konuşmada yarışmaya 56 okul, 298 öğrenci ve 205 danışman öğretmenle katılım sağlandığını söyledi. Çakar, şu açıklamayı yaptı: “ Bilgi ve İletişim Hizmetleri Grubunda 11, Sağlık Hizmetleri Grubunda 10, Tasarım ve Uygulama Hizmetleri Grubunda 37, Turizm Hizmetleri Grubunda 11, Üretim ve Teknoloji Hizmetleri Grubunda 38 proje yer almıştır.”
İŞTE ÖĞRENCİLERİN YARIŞMA ESNASINDA NEFESLERİN TUTUTULDUĞU BÜYÜK HEYECAN YARATAN 5 DALDAKİ SONUÇLAR
BİLGİ VE İLETİŞİM HİZMETLERİ
Bilgi ve İletişim Hizmetleri Grubunda Akçaabat Teknik Lise ve Çok Programlı Lisesi“Dijital Kitap” projesi birinci oldu.Projenin konusu Okullarda kullanılan kitap ve defterlerin dijital ortamlara taşınarak kullanım açısından verimli hale getirilmesi. Amacı ise Okullarda kullanılan kitap ve defterlerin dijital ortamlara taşınarak kullanım açısından verimli hale getirilmesi, böylece kitap ve defterler için kullanılan kâğıt miktarını ortadan kaldırmak, bilgiye erişimi daha hızlı hale getirmek.Proje Danışmanı Ali Altunbaş ile Öğrencileri Yeter Koç ve Sefa Akbulut tarafından gerçekleştirildi
SAĞLIK HİZMETLERİ GURUBUNDA
Sağlık Hizmetleri Grubunda Beşikdüzü Anadolu Sağlık Meslek Lisesi “Entübasyonel Dişlik” konulu proje ile birinciliği kazandı. Proje konusu Entübasyon esnasında hastanın üst dişlerinin kırılmaması ve damak zedelenmesini önlemek amacıyla dişlik üretmek. Projenin amacı solunumu duran veya ameliyat öncesindeki, hastalara uygulanan entübasyon işleminde hastada oluşun üst diş kırıkları ve damak yaralanmalarını önlemek amacıyla silikondan dişlik üretmek. Danışman Nuran BİRİNCİ gözetiminde öğrenciler Büşra Eraslan ve Muhammet Aydın tarafından hazırlandı.
TASARIM VE UYGULAMA HİZMETLERİ GRUBU
Tasarım ve Uygulama Hizmetleri Grubunda Tonya Halk Eğitim Merkezi “TeknoÇenti” adlı proje ile birinciliği göğüsledi. Projenin konusu Yöresel tırmaç dokumanın modernize edilerek notebook çantası olarak kullanılması.Unutulmaya yüz tutmuş yöresel el sanatımız olan dokumanın, teknolojiyle birlikte kullanılmasını sağlamak, tırmacı sadece yük taşıma kullanımından çıkararak yaratıcı, bilimsel, teknolojik aksesuar ve tasarımlarda kullanılabileceğini göstererek yaşatmak amacını taşıyan proje danışmanlığını Şengül Karabulut ve Ayşe Fettahoğlu tarafından gerçekleştirildi.
TURİZM HİZMETLERİ GRUBU
Turizm Hizmetleri Grubunda Merkez Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve Pratik Kız Sanat Okulu “Yör-Kum” adlı projesi birinci oldu. Proje konusu Yöresel yiyeceklerin kullanım amacını genişletme. Amacı ise Yöresel yiyecekleri bir arada kullanıp besin değeri yüksek yeni ürünler oluşturarak, öğrencilerin sağlıklı ve güvenli beslenmelerine katkıda bulunmayı hedefliyor. Proje danışmanı Ayşe Özmen ve öğrenciler Hafize Tokdemir ile Pınar Atmaca tarafından tamamlandı.
ÜRETİM VE TEKNOLOJİ HİZMETLERİ GRUBU
Üretim ve Teknoloji Hizmetleri Gurubunda Yomra Özdil Çok Programlı Lisesi “Kolaysa Kaçır” adlı projesi birinci oldu. Konusu otomobil hırsızlıklarında aracı otomatik kontrol ederek hırsızın yakalanmasını sağlamak olan projenin amacı otomobil hırsızlıklarına karşı önlem almak.Proje danışmanlığını Fahrettin Aygündüz İsmail Alagöz, Harun Çiçek.
Diğer dereceye giren projeler için tıklayınız