Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğü ve Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) organizasyonunda gerçekleştirilen ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Doğu Karadeniz İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği (DKİB) Şube Müdürü Ekrem Altun, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Öztürk, ihracatçılar ve iş adamları katıldı. Açılışta konuşan DKİB Şube Müdürü Ekrem Altun Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğü ve Genel Sekreterlik organizasyonunda Dış Ticaret Bilgilendirme seminerin düzenlendiğini söyledi. Seminere katılan Ekonomi Bakanlığı uzmanları, Ekonomi Bakanlığının faaliyetleri, ihracat mevzuatı, dahilde ve hariçte işleme rejimleri, yurtdışında gerçekleştirilen fuar katılımının desteklenmesi, Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve Turquality’nin desteklenmesi, yurtdışı birim, marka ve tanıtım, AR-GE ve tasarım destekleri, uluslararası rekabetçiliğin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği konularında katılımcılara bilgi verdi.
Yasin Uzun; “Cari açığın temel sebebi yüksek dış ticaret açığıdır”
Ekonomik Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’nden Uzman Yasin Uzun, dünya ve Türkiye’deki genel ekonomik durum hakkında bir sunum yaptı. Türkiye’nin cari açığına değinen Uzun, bunun en temel sebebinin dış ticaret açığından kaynaklandığını dile getirdi. Türkiye’nin dış ticaret açığının 70 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çeken Uzun, dış ticaret açığının azaltılması amacıyla yapılan çalışmaların cari işlemler açığını da azaltmaya yönelik olduğunu ifade etti.
Ekonomi Bakanlığı’nın vizyon ve misyonuyla ilgili konuşan Uzun, “Planlı ve proaktif bir dış ticaret politikası temelinde stratejik hedefimiz, dünya mal ticaretinden bugün aldığımız yüzde 0,8’lik payı artırmak, dünya mal ticaretinden 2015 yılında yüzde 1 pay alarak ihracatımızı 170 milyar dolara, 2023 yılında da yüzde 1,5 pay alarak 500 milyar dolara çıkarmaktır. Yüzde 12’lik ihracat büyümesi ile 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek ise ulaşılabilir bir hedeftir” dedi.
İhracata dönük üretim stratejisi hakkında bilgi veren Uzun, ihracat-üretim-yatırım ve istihdamı etkileyen politikaların birbirini destekleyecek şekilde etkileşimli olarak kullanılmasını amaçlayan bu stratejinin kapsamını, imalat sanayi ve hizmet üretim potansiyelinin ihracat odaklı değerlendirilmesi, sürdürülebilir ihracat artışı sağlanması, ihracatta katma değeri yüksek ve teknoloji yoğun sektörlere geçilmesi olarak tanımladı.
Yatırım ve teşvik politikalarını ülke ihtiyaçları paralelinde değerlendirdiklerini ifade eden Yasin Uzun, “Bu sistemle, ülkemize yeni teknoloji transferi sağlayacak, istihdam olanaklarını artıracak, katma değeri yüksek, ekonomimizin rekabet gücünü artıracak, ithalata bağımlılığı ve cari açığı azaltacak stratejik yatırımların teşvik edilmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Onur Tekyıldız; “1996-2010 yılları arasında dahilde işleme rejimi yöntemiyle her 49 dolar ithalat karşılığında 100 dolar ihracat gerçekleştirildi”
İhracat Genel Müdürlüğü’nden Uzman Onur Tekyıldız, dahilde işleme rejimi, hariçte işleme rejimi ve vergi, resim ve harç istisnası ile uygulama usul ve esasları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Dahilde işleme rejiminin dış ticaretimizdeki yerini anlatan Tekyıldız, 2010 yılında ithalat’ın yüzde 13,55’i, ihracatın da yüzde 47,17’sinin dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek 2010 yılı itibariyle döviz kullanım oranının yüzde 46,81 olduğunu söyledi.
1996-2010 yılları arasında yıllık ortalama 4 bin 657 adet Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) düzenlendiğini dile getiren Tekyıldız, 1996-2010 yılları arasında düzenlenen DİİB’lerin ortalama döviz kullanım oranının yüzde 49,1 olduğunu, her 49 dolar ithalat karşılığında 100 dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.
2003-2010 yılları arasında 355 milyar ABD Doları ihracat, 165 milyar ABD Doları da ithalat yapıldığını belirten Tekyıldız, dahilde işleme rejimi kapsamında 165 milyar dolar kayba karşın 190 Milyar dolar net döviz kazanımının gerçekleştirildiğini ifade etti.
Ekonomi Bakanlığı’nın rehberlik ve danışmanlık hizmetleri anlatıldı
İhracat Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Dr. M. Tayfun Gülle ise ‘İş Dünyası İçin Ticari Bilgiye Erişim’ başlıklı sunumunda verilen rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini ve bu hizmetlere ulaşım yöntemlerini anlattı.
Ticari bilgi ve rehberlik hizmetlerinin amacını kaydeden Gülle, “Ticari Bilgi ve Rehberlik Hizmetleri kapsamında ihracatçı firmalarımıza yurtdışındaki ithalatçı/ toptancı/ dağıtıcı/ üretici adresleri, Türkiye’deki ihracatçı firma listeleri, uluslararası dış ticaret istatistikleri, uzman kadro tarafından hazırlanmış sektör ve dış pazar bilgileri, yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen ticari fuarlara yönlendirme ve bilgi temin edilebilecek diğer yerli ve yabancı kuruluşların listesi/ yararlı bağlantılar ve benzeri bilgilerin verildiğini ifade etti.
Fuar katılım destekleri hakkında bilgi verildi
İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanlığı’ndan Uzman Banu Budayoğlu Yılmaz da yurt dışında gerçekleştirilen fuarlara katılım destekleriyle ilgili bilgi verdi.
Yurt içi fuar desteğinin amacının ihtisas fuarlarının dış tanıtımının sağlanması ve uluslararası düzeyde katılımın arttırılması olduğunu dile getiren Yılmaz, yurt dışı fuar desteğinin amacının ise yurt dışında düzenlenen ticari nitelikli fuarlara katılım sağlamak yoluyla ihracatın arttırılması olduğunu söyledi.
Yılmaz daha sonra fuar desteğinden yararlanma koşulları ve desteklerle ilgili bilgiler verdi.
Yurtdışı pazar araştırması ve pazara giriş destekleri anlatıldı
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı’ndan Uzman Yardımcısı Hatice Şafak Ergün ise Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi ve Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği konularında katılımcıları bilgilendirdi.
İhracat Genel Müdürlüğü’nden Uzman Yılmaz Bozkurt ise Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, marka tanıtım, AR-GE ve tanıtım desteklerini içeren bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.