Giresun Ziraat Odası tarafından hazırlanan fındık raporunda, Türkiye'nin, gelmiş geçmiş zamanların en stoksuz yılını bu yıl yaşayacağı belirtildi.
Giresun Ziraat Odası tarafından hazırlanan fındık raporunda, Türkiye'nin, gelmiş geçmiş zamanların en stoksuz yılını bu yıl yaşayacağı belirtildi. Raporda, "Her yıl bir miktar devreden stoklar, bu yıl maalesef sıfır stokla sezonu kapatacaktır. Bu tespitlerimizi, fındık yetiştiriciliğinin bizlere verdiği tecrübelere dayanarak gözlemliyor ve tespit ediyoruz." denildi.
Oda tarafından hazırlanan raporda, 2011 fındık ihracat sezonunun, 30 Kasım tarihi itibariyle geçen 3 aylık döneminde 82 bin ton iç fındık ihracat işlemi gerçekleştirdiği belirtilerek, bu rakamın 165 bin ton kabuklu fındığa denk geldiği kaydedildi.
Raporda, 30 bin ton iç piyasada fındık tüketildiği düşünüldüğünde, toplam 195 bin ton kabuklu fındık tüketildiğini vurgulanan açıklamada, "Yukarıdaki tabloda da açıkça görüldüğü gibi, ihracat rakamlarımızı son üç yılın ortalaması olarak aldığımızda, 2009-2012 sezonu Eylül-Ekim-Kasım 91 bin 839 ton 595 milyon 101 bin 490 Dolar gelir. Özellikle son bir aydır kamuoyunda sıkça dile getirilen fındık ihracatı düştü, öyle böyle oldu gibi ifadelerin çok da doğru olmadığı, tablolardaki verilerle ortaya çıkmaktadır." denildi.
Raporda, 15 Eylül tarihinde fındığın FOB'unun (100 kg) 843 Dolar fiyatla Dolar bazında sezonun rekorunu kırdığına işaret edilirken, euro bazlı rekorun ise 30 Kasım tarihinde 632 euro ile sağlandığı aktarıldı.
"Kasım ayı genel itibariyle TL, USD ve Euro bazlı fiyatlarda artış eğilimiyle geçti" denen raporda, şunlar ifade edildi: "TL bazlı fiyatlar 14 lira (kg) aşarak kendine yeni bir taban oluşturdu. Aralık ayı içinde TL fiyatların 14,50 lira altına inme olasılığını hiçbir koşulda görmüyoruz. Bize göre, Aralık ayı 14,50-15 lira aralığında işlem görebilir. Bu fiyatlarının USD ve Euro'ya yansıması, dünyadaki ekonomik gelişmelerin gölgesinde olacaktır."
Raporda, ayrıca, 1 Aralık tarihi itibarı ile piyasaya inmiş ve halen depolarda duran 95 bin ton fındığın 65 bin tonunun spekülatif beklentileri olan gruplara ait olduğu vurgulanarak, "Bu gruplar tarafından şu an bu mallar kilitlenmiş durumdadır. Kalan 30 bin ton mal çiftçilerin emanete verdikleri ve zaman içinde satacakları mallardır. 1 Aralık tarihi itibarı ile çiftçimizin deposunda bulunan 100 bin tonluk malın 20 bin tonluk kısmı maddi açıdan iyi durumda olan çiftçilerimize ait olup, geriye kalan 80 bin tonluk mal ise Aralık-Mart ayı arasında yaşanacak fiyat hareketlerine göre piyasaya inmesi beklenmektedir. Bu fiyat hareketlerindeki kasıt ise TL/USD paritesinin 1,82-1,87 aralığında gitmesi durumunda fiyatların bu günkü seviyelerin üzerine çıkma ihtimalinin çok güçlü olacağı yönündedir." denildi.
Raporda, 2009-2010-2011 yılları Eylül-Ekim-Kasım ayları satış ortalamalarını, sezon sonu ortalamaları olarak değerlendirdiğinde ise bu yıl gerçekleşmesi düşünülen ihracat rakamının 230 bin ton olarak öngörüldüğü aktarıldı. Bu rakamın, 460 bin ton kabuklu fındığa tekâbül ettiği yeralan raporda, şunlar ifade edildi:
"120 bin ton da iç piyasa tüketimi düşünüldüğünde, toplam 580 bin ton fındık işlem görecektir. Türkiye, gelmiş geçmiş zamanların en stoksuz yılını bu yıl yaşayacaktır. Her yıl bir miktar devreden stoklar, bu yıl maalesef sıfır stokla sezonu kapatacaktır. Bu tespitlerimizi, fındık yetiştiriciliğinin bizlere verdiği tecrübelere dayanarak gözlemliyor ve tespit ediyoruz. Yine aynı gözlemler çerçevesinde, 2012 yılı yeni fındık mahsulünün işaretlerini çok çok iyi göremiyoruz. Fındık bahçelerimizde yaptığımız 2012 yılı meyve gözü tahmini fındık rekoltesi tespitlerimizden ortaya çıkan durum ise yeni fındığın 2011 yılından sadece bir miktar daha iyi olacağı yönündedir. Üzülerek söyleyebiliriz ki bu yıl da fındık sancılı ve sıkıntılı geçecektir.
Eğer yağlık olarak değil de serbest piyasaya satışı düşünülüyorsa, çiftçimizin elindeki 2011 mahsulü fındıklar bitene kadar piyasaya fındık satmamalısınız. Satış için en erken tarih olarak da 1 Nisan 2012 olarak düşünüyor ve öngörüyoruz. Ayrıca, mutlaka satılacaksa satış fiyatlarının serbest piyasa fiyatları ile aynı orantıda olması ve sadece eski yeni fındık fiyat farkının uygulanmasını bekliyoruz."