Karadeniz'in Türk tarafındaki sularında, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle yeteri ölçüde hamsi avlayamayan bazı balıkçılar, yeni yılda hamsinin göç ettiği Gürcistan karasularında gitmek için hazırlıklara başladı.
Türkiye'nin en büyük balıkçı gemilerinden birisi olan ve 35 personeli bulunan 49 metre uzunluğundaki Karahasanoğlu gemisinin kaptanı Mahmut Ertuğral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsi sezonun bu yıl önceki yıllara göre daha erken başladığını belirterek, Karadeniz'deki Türk sularında balıkçı teknesi sayısının fazla olması ve olumsuz hava koşulları sebebiyle yeterli şekilde avlanamadıklarını söyledi.
Mahmut Ertuğral, hamsinin, Karadeniz'de bu yıl daha az görülmesinin çeşitli faktörleri olduğunu ifade ederek, ''Bunları denizin kirlenmesi ve aşırı avlanma şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca bir diğer önemli konu, sıcak su akıntılarının her yılın aksine daha farklı seyretmesi. Bu durum hamsinin Karadeniz'de kalmamasına neden oldu'' dedi.
Gürcistan kıyılarında ise balıkçılığın Türkiye'de olduğu kadar çok olmadığına işaret eden Ertuğral, şöyle devam etti:
''Balık sezonu itibarıyla her sene yılbaşından önce Gürcistan'a gidiyorduk. Ancak bu sene biraz daha geç oldu. Şu anda Gürcistan'a gidecek gemimizdeki çalışanlarının pasaport işlemleri devam ediyor. Onun haricinde Gürcistan tarafındaki resmi işlemlerimiz de sürüyor. Bunların tamamlanmasının ardından Trabzon Limanı'ndan hareket edip ilk durak olan Hopa Limanı'na ulaşacağız. Oradaki gümrük işlemlerimizin ardından yaklaşık 5 saatlik bir sürede Gürcistan karasularında avlanmaya başlayabileceğiz. Nasipse yeni yıla hamsilerle gireceğiz''
-Yurt dışında bir yıllık av için 100 bin dolar ödüyorlar-
Türkiye karasuları dışında avlanmanın bilinenin aksine kolay olmadığını vurgulayan Ertuğral, masrafların yanı sıra anlaşma yapmaları gereken firmalara da önemli ücretler ödediklerini ifade etti.
Ertuğral, şunları kaydetti:
''Gürcistan'da uzun süreli avcılık olmuyor. Bizim orada iş yaptığımız kota sahibi bir firma var. Bu firmalarla yapılan sözleşme gereği oraya gittiğimiz için belirli miktar para veriyoruz. Bu firmaya 5 yıllık anlaşma gereği 250 bin doları peşin olarak vermiştik. Onun haricinde her yıl 50 bin dolar civarında bir para istiyorlar. Onuda belirli zamanlar içerisinde ödüyoruz. Ama dışarıdan göründüğü gibi sadece bu ücretleri vermekle iş bitmiyor ve orada da çok masraflar yapıyoruz. Liman parası, personel ve Türkiye'ye taşınan hamsinin de gümrük parası ödeniyor''
-Gürcistan yolculuğu zorunluluktan-
Balıkçılık sektöründe çalışan personelin kar payıyla çalıştığını da belirten Ertuğral, ''Sektördeki personel de kar payıyla çalışığı için sezonu 7-8 aya yaymak zorundayız. Yoksa 3 ay gibi kısa bir süre çalışılırsa kendi masrafımızı dahi kurtaramayız ve personel işsiz kalmış olur. Dolayısıyla balık avı için Gürcistan'a, hatta Rusya'nın bir bölümüne kadar gitme ihtiyacı doğuyor'' dedi.
Ertuğral, yurt dışındaki hamsi avının önceki yıllara göre karlı olmayacağını düşündüklerini de ifade ederek, buna rağmen hamsi avı için Gürcistan'a gideceklerini anlattı.
Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ise özellikle fazla personel çalıştıran büyük balıkçı tekneleri ile gemilerin ekonomik açıdan yabancı ülke karasularına gitmek durumunda kaldığını anlatarak, ''Gürcistan'daki avın ekonomik açıdan balıkçılarımızı mutlu etmesini umuyoruz'' dedi.
Yeni yılda hamsi avı için Gürcistan'a gidecek gemilerin hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğunu ve önümüzdeki günlerde yola çıkacağını belirten Mutlu, ''Gürcistan ile Türkiye arasındaki anlaşmalar nedeniyle balıkçılarımızın komşu ülkede bir sorun yaşayacağını sanmıyorum'' şeklinde konuştu.