Yılın her mevsimi kar eksik olmayan yüksek dağları ve bu dağlardaki kayak tesisleriyle öne çıkan, doğudan batıya, güneyden kuzeye birçok turizm merkezini barındıran Türkiye, tatilcilere kışın da birçok alternatif sunuyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, tarihi ve doğal güzellikleri ile her mevsim turist ağırlayan Türkiye, coğrafi konumu, yeryüzü şekilleri ve yılın her mevsimi kar eksik olmayan yüksek dağlarının yanı sıra bu dağlardaki kayak tesisleri sebebiyle kışın da özellikle kayak turizmi açısından bir cazibe merkezi.
Ortalama 1000 metre yüksekliğindeki Anadolu'da yer alan, kuzeyinde 2587 ile 3932 metre arasındaki Kuzey Anadolu Dağları, güneyinde 3086 ile 4136 metre arasındaki Toros Dağları uzanan, orta ve doğusundaki yüksek platoları ve sönmüş volkanları barındıran Türkiye'nin 5137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı ile 3917 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı, büyüleyici bir güzellik sunuyor.
Ormanları ve eşsiz doğal güzellikleri ile göz dolduran bu dağlık bölgeler, kar kalınlığının normal kış şartlarında yaklaşık olarak 3 metreye ulaşması yüzünden kışın da turistleri cezbediyor.
Yaz-kış üzerinde kar eksik olmayan yüksek dağları ve bu dağlardaki kayak tesisleriyle turistlerin uğrak yerlerinden olan Türkiye, kışın özellikle Ağrı'da Bubi Dağı, Ankara'da Elmadağ, Antalya'da Saklıkent, Bingöl'de Yolaçtı, Bitlis'te Center, Bolu'da Kartalkaya, Bursa'da Uludağ, Elazığ'da Sivrice ile Hazarbaba, Erzincan'da Bolkar, Erzurum'da Palandöken, Gümüşhane'de Zigana, Isparta'da Davraz, İzmir'de Ödemiş, Kastamonu'da Ilgaz, Kars'ta Sarıkamış, Kayseri'de ise Erciyes ile öne çıkıyor.
-Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezleri-
Turistler için önemli tesisleri barındıran Türkiye'deki bazı önemli kayak merkezleri ile özellikleri şöyle:
Bursa-Uludağ: Uludağ kayak merkezi Bursa'nın 36 kilometre güneyinde. Merkezdeki kayak alanı 1750-2543 metre yükseklik arasında bulunuyor. Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile ''tur kayağı'' ve ''helikopterli kayak'' uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahip. Tesislerde snowboard, big foot, buz pateni, kar motosikleti gibi aktivitelerde de bulunabiliyor. Kayak için uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındaki dönem. Uludağ'da, normal kış koşullarında kar kalınlığı 3 metreye ulaşabiliyor.
Bolu-Kartalkaya: 1850-2200 metre yükseklik arasındaki Kartalkaya, Bolu il merkezinin güneydoğusunda Köroğlu Dağları üzerinde yer alıyor. Yöre, yarı ılıman iklime sahip. Kayak merkezi Alp kayağı, kayaklı koşu ve tur kayağı için çok uygun koşullara sahip. Kayak için en uygun zaman ise 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasında.
Erzurum-Palandöken: Erzurum'un güneyinde yer alan ve doğu-batı yönünde uzanan Palandöken Dağları 3185 metre zirveye sahip. Yöredeki kayak alanı 2200-3176 metre yükseklik arasında yer alırken, karasal iklim nedeniyle mevsim boyunca toz kar üzerinde kayak yapılıyor. 10 Aralık-10 Mayıs arasındaki dönem kayak etkinlikleri için en uygun zaman.
Kars-Sarıkamış: Kars'a 55 kilometre uzaklıktaki Sarıkamış'ta yer alan kayak merkezi 2634 metre yükseklikte bulunuyor. Kar kalitesi açısından önem kazanan ve muhteşem bir doğası bulunan yöredeki merkez, çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip. Sarıkamış'ta, kayak için en uygun tarih 20 Aralık-20 Mart arası.
Kayseri-Erciyes: Sönmüş bir volkan olan ve Orta Anadolu'nun en yüksek doruğu olan ve Kayseri kent merkezinin 25 kilometre güneyinde bulunan Erciyes Dağı'nın yüksek kesimleri her mevsim kar ile kaplı. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 2 metre civarında olan ve helikopterli kayak için de uygun olan Erciyes'te kayak için en uygun zaman 20 Kasım-20 Nisan tarihleri arası.
Gümüşhane-Zigana: Kayak merkezi Gümüşhane'ye 40, Trabzon'a ise 60 kilometre uzaklıkta. Genellikle ormanlık alan ile kaplı olan kayak merkezinde kayak alanları 1900-2500 metre yüksekliklerinde ve çim ile kaplı. Kayak Merkezinde kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar sürüyor.