Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında düzenlenen ağaçlandırma etkinliğine katıldı.
Trabzon TRT Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Vali Kızılcık’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Akçaabat Kaymakamı Abdul Rauf Ulusoy, Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, TRT İl Müdürü Hüseyin Kantar, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokoller kapsamında ilimizde ilgili müdürlükler ile yapılan çalışmalar ile okul bahçelerinde ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağını kaydeden Vali Kızılcık, “Okullarımızın en az 5’te 1’lik kısımların ağaçlandırılmasını amaçlıyoruz. Böylece çocuklarımız okul çağından itibaren yeşil, doğa ile barışık bir ortamda eğitim almalarını sağlayacağız” dedi.
Geleceğimize daha yaşanabilir bir dünya bırakılması için herkesin çevreye duyarlı olması gerektiğini kaydeden Vali Kızılcık, “ Yaşanılabilir bir dünyanın oluşturulmasında, bir doğa cenneti olan ilimizde ormanın ve çevrenin geliştirilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Küresel ısınma veya kuraklık tüm dünyayı tehdit etmektedir. Bu tehlikenin tedbirini zamanında alıp, ekosistemin tekrar kendini yenilemesine yardımcı olmamız gerekmektedir. Yoksa son derece olumsuz tehditlerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için çevreye daha duyarlı, daha organik ürünlere yönelme mecburiyetimiz bulunuyor. Zira modern yaşamda öyle ürünler var ki onların doğa tarafından yok edilebilmesi yüzyıllar sürebiliyor. Bunların üstesinden gelebilmek için çevremize daha duyarlı olmamız gerekmektedir” dedi.
İlimizde çevre bilincinin oluşturulması adına önemli çalışmaların yapıldığına işaret eden Vali Kızılcık, “ Trabzon’umuzda çevremizi, su kaynaklarımızı ve ormanlarımızı daha temiz tutabilmek için geçen yıl Trabzon Valiliği’nin koordinasyonunda bir çalışma başlattık. Amacımız başta derelerin temizliği olmak üzere, çevrenin kirletilmemesi için bir bilinç oluşturulmasıydı. Bu yılda aynı kararlılık ile projemizi hazırladık. Bu projeyi tüm Trabzon’da sivil toplum kuruluşları ve gençlerimiz ile birlikte gerçekleştireceğiz. Projemiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnek alınması gereken bir proje olarak anlatılıyor. Çevrenin olmazsa olmazı bitki örtüsüdür. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgemiz bu nedenle alternatif turizm merkezleri arasında yer almaktadır. En önemli özelliğimiz yeşilimizdir. Bu yeşili de yaylalarımızın güzelliği, ormanlarımızın sıklığı ve gürlüğüdür. Ormanlarımızın yetişmesi, korunması ve geliştirilmesi için sadece Orman Bölge Müdürlüğümüz ve onunla beraber tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çalışması yeterli değildir. Ormanlar hepimizin bir yaşam kaynağı haline geldiği için onun korunması toplumumuzun tüm kesimi ve Sivil Toplum Kuruluşları dahil edilmelidir” şeklinde konuştu.
Orman Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde yürütülen faaliyetler sonucunda OECD verilerine göre ülkemizin önemli bir başarıya imza attığını ifade eden Vali Kızılcık, ancak bu başarının yeterli olmadığını belirterek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Orman alanlarının arttırılmasında Orman Genel Müdürlüğümüzün önderliğinde fidan dikim faaliyetleri ile dünya çapında başarılara imza attık. OECD tarafından 2008-2009 yıllarında erozyonla mücadelede birinci olduk. 2009 yılında da ağaçlandırma alanında 3. sırada yer aldık. Ancak bu yeterli değildir. Dünya ortalamasını yakalamak için ortalama kara parçasının yüzde 30’unu ağaçlandırmamız için büyük bir seferberlik yapmamız gerekmektedir. 2008 yılında 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alan ağaçlandırılması hedeflendi. 2011 yılında bu amaca ulaşıldı. 2012 yılında da 500 bin hektarlık alan ağaçlandırılarak bu hedef aşılacak. Toplumuzun tüm kesimlerinin kamu kurum ve kuruluşlarımızın bu yöndeki çabasının takdire şayan olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim”
Konuşmaların ardından Vali Kızılcık, TRT Müdürlüğü bahçesinde öğrencilerle birlikte dikilen ilk fidanın can suyunu verdi. Bu program dahilinde bahçeye 300 fidan dikildi.