Rehber :
   
Restaurant Bar, Cafe Bar, Pub
Altmışbir'a
Galanima Restaurant
Lazeli Restaurant
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
19.05.2012
19 Mayıs'ın 93. Yıldönümünü Kutluyoruz


19 Mayıs'ın 93. Yıldönümünü Kutluyoruz

Yok edilmek istenen bir ulusun, yeniden ayağa kalkması için ilk adımın atıldığı, 19 Mayıs'ın 93. yıldönümünü kutluyoruz

 Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere 1919'da Samsun'a çıktığı gün olması sebebiyle Türk tarihinin önemli dönüm noktası olan 19 Mayıs, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor.

Türk milletinin de kurtuluşunun başladığı bu güne verdiği önemi Atatürk,doğum gününü soranlara, 19 Mayıs’ı işaret ederek göstermişti. Atatürk Nutuk'ta ise o günü, ''Ben 1919 yılı Mayıs ayı içinde Samsun’a çıktığım gün,elimde maddi hiçbir güç yoktu. Yalnız büyük Türk Ulusunun Soyluluğunda doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir güç vardı. İşte ben bu Ulusal güce, bu Türk Ulusuna güvenerek başladım'' sözleriyle anlatmıştı.Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 19 Mayıs günü, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da karaya çıktığı saat olan 07.00'de başlayacak ve saat 24.00'te son bulacak.

19 Mayıs öncesi ve sonrası

1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanan Mondros Mütarekesi ülkenin parçalanması, paylaşılması anlamına geliyordu. Nitekim itilaf devletleri hiç vakit kaybetmeden işgallere başladı. Padişah ise kendi geleceğinden başka bir şey düşünmüyor ve olayları akışına yani düşmanların isteğine bırakmıştı.Artık imparatorluk parçalanmış, Türk ulusunun bağımsızlığı elden gitmek üzeydi. Tüm yurtseverler derin üzüntü duymakta, birbirleriyle dertleşerek kurtuluş çareleri aramakta idi. İşte tam bu sırada Çanakkale’de kendini

Dünya’ya tanıtan Mustafa Kemal, tekrar tarih sahnesine çıkıyordu. Hem de birdaha hiç inmemcesine.Büyük çabalardan sonra Mustafa Kemal Paşa 30 Nisan 1919 günü Padişah ve hükümetin kararıyla 9. Ordu Müfettişliğine atandı. Ayrıca sivil devlet memurlarına emir verebilme yetkisini de üzerine aldı. Beraber çalışacağı arkadaşlarını kendisi seçti. 16 Mayıs 1919 akşam küçük ve eski bir gemi olan Bandırma Vapuru ile yola çıktılar. Binbir güçlüklerden sonra 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü tan ağırırken Samsun’a ulaştılar. Mustafa Kemal’in Samsun’dan Anadoluya çıkması ile ‘’Ulusal Kurtuluş Hareketi’’ fiilen başlamış oldu.Mustafa Kemal, Türk ulusuna ve Türk gençliğine karşı duyduğu sonsuz güvenle giriştiği bu savaştan zaferle çıktı. Yeni bir Türk Devleti kurdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün olan 19 Mayıs 1919‘da atıldı.

 Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişip yücelmesi ancak Türk gençliğinin çalışmalarıyla, onların ruh ve fikir atılımlarıyla sağlanabilirdi. Bunun için Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin vedevrimlerin koruması görevini, en çok inandığı ve güvendiği Türk gençliğine verdi. Gençliğin bedensel ve ruhsal gelişimlerini Türk ulusuna göstermeleri amacıyla bir bayram kutlamayı düşündü. 19 Mayıs Türk gençliğine ‘’ Gençlik ve Spor Bayramı’’ olarak armağan etti. 1981 yılından sonra bu bayramın adı‘’ Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ‘’ olarak değiştirildi.Bu bayrama Atatürk’ü Anma kelimelerinin konmasının nedeni, Ataya doğum gününü soranlara ‘’ Neden 19 Mayıs olmasın? ‘’ cevabını vermesiydi. Bu nedenle 19 Mayıs Atatürk’ün doğum günü olarak kabul edilmiştir. Bu bayramda Atatürk, her yönüyle değerlendirilir. O’nun yaptıkları, gösterdiği çağdaş hedefler anımsanır.

Kutlamalarda Değişiklik

05 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar değiştirildi.Bu nedenle, Samsun'da yapılan kutlama programındaki, Cumhurbaşkanına sunulacak Temsili Bayrak Töreni, Çelenk Sunma Töreni ve 09 Mayıs 2012 günü

Amasya İl sınırındaki Bayrağın Devir-Teslim Törenleri iptal edildi. Gençlik ve Bayrak Yürüyüşü gerçekleştirildi.Değişikliğe göre ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanı, günün anlam ve önemini belirten mesajını medya aracılığıyla bildirecek ve bir il törenine katılacak.Atatürk anıt veya büstüne gençlik hizmetleri ve spor müdürlüğü, bulunmamasıhalinde mülki amirin görevlendireceği bir müdürlük tarafından çelenk konulacak. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrakgöndere çekilecek.

Kutlama komitelerince hazırlanan programda yer alan diğer faaliyetler uygulanacak. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmeyecek.


Toplam Okunma Sayısı : 1385

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com