Trabzon'un Tonya ilçesinde üretilen rengi, kokusu ve lezzetiyle benzerlerinden farklılık gösteren tereyağının Osmanlı Salnamesi'nde de övüldüğü belirtildi.
Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, yaptığı açıklamada, Osmanlı Salnamelerinin ''Bir ilçede fasulye yetişir, dericilik yapılır, taş ustaları vardır'' deyip geçtiğini ancak Tonya tereyağını açıkça övdüğünü söyledi.
Salnamelerde, Tonya ile ilgili genel bilgi verilirken tereyağının meşhur olmasından, rengiyle kokusu ile farklı olmasından, lezzetinin diğer tereyağlarından farklı olmasından bahsedildiğini anlatan Kurt, ''Tonya Tereyağı 1887 tarihli Osmanlı salnamesinde geçmekte olup övülmüştür. Bizde bu övgüyü tapu olarak telakki ettik'' dedi.
En iyi tereyağının Tonya'daki Fol deresi çevresinde üretildiğini, buradaki 450 bitki çeşidinden beslenen hayvanların tereyağının da daha lezzetli olduğunu anlatan Kurt ''Tereyağı Vakfıkebir'de de Trabzon'da pazara çıkıyor. Vakfıkebir de Vakfıkebir tereyağı oluyor, Trabzon'da Trabzon tereyağı oluyor. Ama orijinalı Fol deresinde üretiliyor. Anzer balı nasıl Anzer yaylasındaki floraya has bir lezzet ise Trabzon tereyağı da özellikle Fol deresine has bir lezzet'' diye konuştu.
Trabzon'da en çok süt üretilen ilçelerden birinin Tonya olduğunu ifade eden Kurt, ''Yapımı için günlük 65 ton süt üretilen, adına festivaller düzenlenen bir tereyağımız var. Bu tereyağı Cumhuriyet kayıtlarında da özel olarak övülmüş. Ülkemizin bazı yerlerinde ve yurt dışında Tonya tereyağı taklit edilmeye çalışılıyor'' dedi.
-''Son yıllarda tereyağı ile ilgili karalama kampanyaları başlatıldı''
Kurt, tereyağının kalp rahatsızlığı yarattığına dair bir karalama kampanyası yapıldığını da ifade ederek, ''Kardiyologların genel kanaati katı yağ tüketilecekse en sağlıklısının tereyağı olduğu, sıvı yağ tüketilecekse de en sağlıklısının zeytinyağı olduğu şeklindedir. Burada önemli olan katkısız tereyağı üretmektir'' dedi
Katkısız tereyağını anlamanın, katkısız balı anlamak kadar zor olduğunu belirten Kurt sözlerine şöyle sürdürdü:
''Trabzon için konuşuyorum. Trabzon'da günlük üretilen süt miktarının en az 2 katı kaşar ya da tereyağı üretiliyor. Buda demektir ki Trabzon'a dışardan yüzde 50 kadar krema ya da katkı maddesi geliyor. Bu konuda tüketicinin bilinçli olması gerekiyor. Tüketiciler ürünlerin üzerinde yazılan uyarıları kesinlikle dikkate alıp okumalıdır. Çünkü üreticinin görevi, ürettiği ürünün üzerine içeriğini yazmaktır. Onu yazdığı sürece sorumluluktan kurtuluyor''
- ''Sahte tereyağına dikkat''
Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Tonya tereyağına sahip çıkmaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Bir kilogram tereyağı ya da kaşarın kaç kilo sütten yapılacağının bellidir. Eğer bir tereyağının fiyatı 12 TL'den az ise kesinlikle tereyağı değildir. Son yıllarda tereyağı ve bal konusunda ciddi bir sahtekarlık söz konusu. Bir çok katkı maddesi tereyağına, bala ya da diğer gıdalara konuluyor. Bu konuda birey bilinçli olmalı. Tüketici 3 liraya tereyağı satılmayacağını bilmeli''