Rehber :
   
Dans Eğitim Merkezleri Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
01.08.2012
Fındıkta Boş Meyve Oranı Azaltılacak


FINDIKTA BOŞ MEYVE ORANI AZALTILACAK

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ile Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje doğrultusunda bor, fındık gübresi olarak kullanılacak.

 Proje kapsamında Giresun ve Trabzon illerinde belirlenen fındık bahçelerinden toprak ve yaprak örnekleri alınarak borun boş meyve oranını azaltma noktasında faydaları araştırılacak. Araştırma sonunda toprak ve yapraktaki bor seviyelerine göre fındıkta borlu gübre kullanılarak içi boş ürünün azaltılması sağlanacak.

 Proje koordinatörü ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek sene fındık bahçelerinde borlu gübre kullanımına başlayacaklarını söyledi.

  Üç sene sürecek projenin ilk yılında fındık bahçelerinden yaklaşık 150 tane toprak ve yaprak örneği almayı hedeflediklerini anlatan Karadeniz, şöyle devam etti:

  ''Böylelikle topraktaki bor seviyesine bakmış olacağız. Bor seviyesine bakılırken fındık verimliliğini de kayda alacağız. Belli limitlerin altında olan bahçelerde borun farklı dozlardaki gübrelerini uygulayarak fındıktaki boş meyve oranını azaltmayı hedefliyoruz. Bor Araştırma Enstitüsü'nün ürettiği borlu gübreler var. Bu gübreler diğer tarımsal ürünlerde kullanılıyor. Henüz borlu gübre fındıkta denenme aşamasında. Bu aşamadan olumlu sonuçlar çıkarmayı ümit ediyoruz.''

 Dünyada bor ve maden üretiminde Türkiye'nin önde geldiğini belirten Karadeniz, ''Bor, ülkemizi sevindirici bir rezerv durumunda. Dünya bor kaynaklarının yüzde 70'ini Türkiye tek başına sağlıyor. Fındığın da dünya üretiminin yüzde 75'i Türkiye'nin elinde. Dolayısıyla borlu gübreleri fındık bahçelerinde uygulayıp olumlu sonuçlar yakalayabilirsek birim alanda üretimimizi artırmış olacağız'' ifadelerini kullandı.     

     -''Çalışmamız sonunda borlu gübreleri tavsiye edebileceğiz''-

     Karadeniz, şunları kaydetti:

 ''Bugün itibarıyla Türkiye'de dekar başına ortalama 100 kilogram verim sağlanıyor. Oysaki diğer üretici ülkelerde dekar başına verim 200, 300 kilograma çıkabiliyor. Verimsizliğin nedenlerinden birisi de bitki besin eksikliklerinden kanyaklandığı karşımıza çıkıyor. Bunun yanında dikim yaşı, bahçelerin eğimli olması nedeniyle topraktaki bitki besin elementleri yıkanmış vaziyette. Ama fındık olarak gördüğümüz, fakat içi boş olan ürünlerinde mevcut rekolte içerisinde önemli bir miktarı içeriyor. Bu boş meyve oranını azaltma adına çalışmamız sonunda borlu gübreleri tavsiye edebileceğiz.''

  Prof. Dr. Karadeniz, azotlu, fosforlu, potasyumlu gübrelerin yanında borlu gübrelerin de kendinden söz ettirmeye başlayacağını vurgulayarak, ''Önemli bir problem olan içi boş ürünleri azaltma noktasında bor da devreye girmeye başlayacak'' dedi.


Toplam Okunma Sayısı : 1324

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com