Rehber :
   
Turizm ve Seyahat Acentaları
ULUTOUR Tourism & Travel
Hayden Tur
İBK Tour
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
03.10.2012
Müzik Ve İnsan


Müzik ve İnsan Yazdır E-posta

MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ  

Müzik, her yerde, hayatın her döneminde ve her alanında insanı saran onsuz yaşayamayacağı bir olgudur.

Evde, sokakta, alışverişte, radyoda, televizyonda, konserde, birçok yerde müziksiz yapamayız.

Müziğin birçok tanımı yapılmıştır. Ama yine de hemen hemen bütün tanımlar aynı yerde toplanmıştır. Müzik denince genellikle ilk akla gelen sanatsal yönüdür. Bu tanımlara göre sanat olarak müzik, “duygu, düşünce, tasarım ve izlenimleri düzenli/uyuşumlu seslerle estetik bir yapıda anlatan bir bütündür.”denilebilir. Genel anlamda ise müzik insanların duygu ve düşüncelerini seslerle anlattıkları sanat dalıdır.

Prof. Dr. Ali UÇAN’ a göre insan doğmadan önce anne karnında müzikle ilişkisi dolaylı olarak başlar, doğumdan sonrada doğrudan (dolaysız) olarak ilişki biçimine dönüşür ve zenginleşerek güçlenir. İnsan hayatı boyunca da sürüp gider.

            Anne karnında bebeğin annesinin kalp atışlarından etkilendiği ve doğduktan sonra bu bildik sesi yeniden bulmanın bebek üzerinde rahatlatıcı etki yaptığı ve belki bu yüzden de annelerin bebeklerini rahatlatıp uyutmak için genellikle kalpleri üzerine yasladıkları öne sürülür. Bu durum insan yavrusunun daha doğmadan önce müziksel öğelere karşı duyarlılık kazanmaya başladığının bir kanıtı olarak kabul edilebilir.

            Doğumdan önce dolaylı olarak müzikle tanışan birey, doğumdan sonra bebeklik döneminde ninni ve benzeri müziklerle uyur. Çocukluk yıllarında saymaca, tekerleme ve müzikli oyunlarla oynar. Gençlik yıllarında çeşitli müziklerle  ilgilenmeye başlar.Yetişkinlik yıllarında da yoğun, kapsamlı ve derin ilişkilerini sürdürür.

            İnsanoğlu her an müzikle iç içe olduğu için çeşitli davranışlar kazanır. Bunlardan; “Dinlenme”, “oynama”, “mırıldanma”, “söyleme”, “tıngırdatma”, “çalma”, “yaratma” başlıcalar sayılabilir Bu davranışlar kazanıldıkça birey çevresiyle daha bilinçli ve etkili bir iletişim içine girer. Bu davranışlarla beraber “müzikle uyuma”, “müzikle oynama”, “müzikle dinlenme”, “müzikle çalışma”, “müzikle yürüme”, “müzikle kendini gerçekleştirme” gibi daha da kapsamlı davranışlar geliştirilir.

            İnsanın doğduğu çevrede yer alan öğeler arasında ses, çok önemli bir yer tutar sanki etrafımız seslerle örülmüş bir ağ ile çevrili gibidir. İnsanlar bu seslere algılar, çözümler, yorumlar..Bu süreç insan yaşamının ayrılmaz bir parçasını oluşturur.

            İnsanın içinde yaşadığı çevrede kaynağı, türü, işlevi değişik çeşitli müzikler vardır. Çeşitli öğelerden oluşan müziksel çevre, içinde yaşayan insanlarla birlikte sürekli olarak bir değişim ve gelişim halindedir.

            Her insan, hayatının her evresinde müziğin türlerini bulur yaşar ve yaşatır. İnsanın kendini bulduğu bir müzik türü mutlaka vardır.

            Kimi slow, kimi rock, kimi halk müziği ve kimi sanat…

    

                                                                                                            Selda KAYIKCI

                                                                                              Trabzon BİLSEM Müzik Öğretmeni

Toplam Okunma Sayısı : 5841

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com