29.10.2012, TRABZON-TTSO, Bilgi Toplumu Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan ve tüzel kişiliklerin kamu kurumlarından online hizmet almasını içeren Merkezi Sicil Kayıt Sistemine geçiliyor.
Program Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda da uygulamaya giriyor. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu program ile online hizmet uygulamalarının artacağını vurguladı. Türkiye genelinde 21 ilde başlayan uygulamaya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın da katılmasının başarı olduğunu nitelendirdi. Hacısalihoğlu, “Günümüzde hizmetlerin elektronik ortama taşınması yararlanıcılara kolaylıklar kazandırmaktadır. MERSİS programı bu hedefi sağlayacaktır. Online hizmet kısa, orta ve uzun vadede birçok kazanımı olacaktır. “dedi.
MERSİS NE GETİRİYOR?
MERSİS sayesinde elektronik ortamda kısa süre içinde yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları ve genel kurul bildirimi çevrim içi yapılabilecek, onaylanabilecek ve arşivlenebilecektir.
Proje ile tüm tüzel kişilikler ortak bir yapıyı kullanarak tüm kamu kurumlarından online hizmet almaya başlayabilecektir. Böylece hem kamu kuruluşları hem de üçüncü kişiler, ticaret sicilindeki bilgilere doğru, güvenilir ve hızlı bir şekilde, elektronik ortamda ulaşabileceklerdir. Uygulama tamamen hayata geçirildiğinde kurumlar arası entegrasyon çalışmaları hız kazanacak, bürokrasinin azaltılması sağlanacaktır
PROJENİN AMACI
Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanacak, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecektir.
Ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesabatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımı gerçekleştirilecektir.
Türkiye'de dört veri tabanı vardır. Kimlik bilgilerinin olduğu "Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS)", adres bilgilerinin tutulduğu "Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)", Tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu "Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)" ve tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu "Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)".
Bu veri tabanlarının tamamlanması ile üzerine e-Devlet uygulamalarının daha hızlı yapılabileceği kesindir.
Projenin birinci aşamasında, ticaret sicilinde işlem gören ticari işletmeler, şahıs işletmesi, yabancı şirket Türkiye temsilcilikleri, sermaye şirketleri, kooperatifler ile dernek ve vakıflar ve bunlara ait işletmelere ilişkin bilgilerin yer aldığı ve bunlara ilişkin ticaret sicilindeki bütün işlemlerinin online yapılabilmesine imkan sağlayan merkezi veri tabanı oluşturulmaktadır. 2012 yılı sonuna kadar sistemi yaygınlaştırma çalışmalarını tamamlanacaktır.
MERSİS BİLGİ PAYLAŞIMI
MERSİS projesi ile birlikte tüm tüzel kişilikler ortak bir yapıyı kullanarak tüm kamu kurumlarından online hizmet almaya başlayabilecektir. TC kimlik numarası kullanarak vatandaşlar artık bankacılıktan diğer tüm kamu işlemlerine kadar online işlem yapabilmektedirler. MERSİS numarası yaygınlaştığında tüzel kişilikler birçok online hizmetten yararlanacaklardır. Uygulama ile verilecek hizmetler kapsamında kurumlar arası entegrasyon çalışmaları hız kazanacaktır. Bu projenin uygulamaya alınması ile ortak kullanıma açılması, kurumların mevcut standart dışı yapıyı bir kenara bırakarak MERSİS numarası üzerinden işlem yapar hale gelmeleri ile dönüşüm sürecindeki süreç sahipliği sıkıntısı ortadan kalkmış olacaktır.
MERSİS’İN HEDEFLERİ
1. Kurumların, tüzel kişilikler ile ilgili yürüttükleri hizmetlerde MERSİS numarası ile işlem yapar hale gelmeleri sonucunda şirketlerle ilgili ihtiyaç duydukları bilgilere de güvenli, hızlı ve kolay ulaşabilmesi.
2. Vatandaşlarımızın Kamu kurumları ile ilgili iş ve işlemlerinde ihtiyaç duyulan bilgilere sistem üzerinden güncel olarak ulaşılabilmesi.
3. Tüzel kişilere ilişkin verilerin de MERSİS sistemi ile, MERNİS, TAKBİS, ADNKS gibi merkezi bir yapıya kavuşturulması.
4. AB Şirketler Hukukunun uygulanmasında önemli bir rol oynayan Ticaret Sicil Teşkilatları bakımından da ülkemizde uygun altyapı oluşturulması. Avrupa Birliğinin 68/151/EEC, 2003/58/EC ve 89/666/EEC sayılı şirketler hukuku direktifleri uyarınca, ticaret sicili kayıtlarının merkezi olarak tutulması ve üye ülkelerde 1 Ocak 2007 tarihine kadar sicil kayıtlarının elektronik ortama alınması gerekmektedir. Bu çerçevede, İlan edilmesi gereken ticaret sicil bilgilerinin elektronik ortamda derlenebilmesi ve üçüncü kişilerin de aleni olan bu bilgilere elektronik ortamda erişebilmelerine imkân sağlanması gerekmektedir. MERSİS Bilgi Sistemi ile ticaret sicil bilgileri merkezi bir yapıya kavuşmuş ve elektronik ortamda erişilebilir hale getirilmiş olacaktır.
PROJEDEN BEKLENEN FAYDALAR
KISA VADEDE
Yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları ve genel kurul bildirimi çevrimiçi yapılabilecek, onaylanabilecek ve arşivlenebilecektir. İşe başlama, kapama gibi süreçlerin hızlandırılarak bürokrasinin azaltılması sağlanacaktır.
ORTA VADEDE
Çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları, vergi beyan ve ödemeleri, v.b. işlemler çevrimiçi yapılabilecek, onaylanacak ve arşivlenecektir. Elektronik ortamda azalan bürokrasiyle birlikte yabancı yatırımcılar için de kolaylık sağlanmış olacaktır. Ülkemizde şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, izin, patent ve belge işlemleri de kapsama dâhil edilecektir.
UZUN VADEDE
Tüm kurumların, tüzel kişilikler ile ilgili iş ve işlemlerinin tek noktadan yapabilmelerini sağlanacaktır. Kamu hizmetlerinin 7/24 esası ile vatandaşa internet üzerinden hizmet götürebilmesi ile; hizmette farklılık, hızlılık ve vatandaşın daha az maliyetle işinin görülmesi sağlanmış olacaktır. Vatandaşlarımız işlerinin çözümü için kamu kurumlarına gitmeyecek, beklemeyecek, işlemini hızlı ve güvenli bir şekilde internet üzerinden yapacaktır.