Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, işsizlerin iş, işverenlerin de aradıkları işçiyi bulmalarının en temel şartının ‘eğitim’ olduğunu vurgulayarak belli bir sektörde eğitim almayan ve sertifikaya sahip olmayanların iş bulmalarının zor olduğunu söyledi.
Trabzon Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen Trabzon İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Etkinliği 15-17 Kasım tarihleri arasında Trabzon Dünya Ticaret Merkezi fuar alanında başladı.
Fuarın açılışında konuşan ve aynı zamanda İl İstihdam Kurlu Başkanı da olan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nca alınan karar gereği Trabzon Dünya Ticaret Merkezi fuar alanında İŞKUR organizatörlüğünde Trabzon Belediye Başkanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği, Trabzon Ticaret Borsası, üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşların ortak/destekçi olduğu fuarın ilimiz adına son derece önemli olduğunu vurguladı.
Vali Kızılcık; “Fuarın amacı işgücü arzı ve işgücü talebini bir araya getirmektir”
Vali Kızılcık, “Bu organizasyon ile ilimizdeki işgücü arzı ile işgücü talebinin bir araya getirilerek mesleki eğitim, istihdam, girişimcilik ve insan kaynakları konularında taraflar arasında işbirliğinin kalıcı ve kurumsal hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Temel amacımız, nitelikli gençlerimize işgücü piyasası ile ilgili bilgileri aktarmak, çalışma hayatına hazırlamak, çalışabilecekleri iş yerleri konusunda bilgi sağlamak ve rehberlik etmek, staj, gönüllü çalışma, part-time çalışma ve mezuniyet sonrası istihdam imkanları hakkında bilgilendirmektir. Nitelikli gençlerimizin, etkinliğe katılan firma temsilcileri ile direkt iletişimlerinde; firmaların üretimleri, personel politikaları, sektör ve iş piyasası bilgileri, iş ve staj bağlantıları, ilgili meslek elemanlarının yapmış oldukları çalışmalar ve iş tecrübeleri, çalışma koşullarının gerçekleri, firmanın eleman tercihinde göz önüne aldığı önemli noktalar, işletmelerin organizasyon yapısı gibi bilgileri almaları amaçlanmaktadır. Ayrıca, üç günlük etkinlikte yerel ve ulusal ölçekte tanınmış panelistler/konuşmacılar davet edilerek istihdam, kariyer ve girişimcilik konularında işsiz vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz bilgilendirilecektir" dedi.
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise “Valimizin öncülüğünden Trabzon’da istihdam oluşturma çalışmalarımız KTÜ, TTSO ve diğer sivil toplum örgütlerimizle yürütülmektedir. İl Halk Eğitim Merkezi ile işbirliğinde 3 bin kişiyi meslek eğitimi vererek nitelikli hale getirdik. Fuara gençlerimizin ilgi göstermesini bekliyoruz” dedi.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu; “Fuarın esas amacı istihdam, kariyer ve girişimcilik konularında bilinç oluşmasına katkı sağlamaktır”
Etkinlikle ilgili açıklama yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, fuarın amacının istihdam, kariyer ve girişimcilik konularını işleyerek toplumda bu yönde bir bilinç oluşmasının sağlanması, bunun yanında da iş arayan işsizler ile işçi arayan işverenleri bir platformda bir araya getirmek olduğunu söyledi.
İşsizlerin iş, işverenlerin ise aradıkları niteliklerde işçi bulamamasının istihdam alanında genel bir problem olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, “Bu fuar, aradığı işi bulamayan işsizlerle, aradığı nitelikte eleman bulamayan işverenleri bir araya getirmek suretiyle bu konuda neler yapılabileceğine de katkı sağlayacaktır.
Bunun paralelinde istihdam yaratılmasıyla bağlantılı olarak iş arayanların ilgili sektörlerle birebir görüşerek iş bulma imkanlarının sağlanması ve işverenlerin de aradıkları elemanlardaki istenilen vasıfları iş arayanlara anlatmalarına da imkan tanımaktadır” dedi.
Fuarın bir diğer önemli amacının da ‘girişimci’ yetiştirilmesine katkı sağlamak olduğunun altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, yeni iş fikirlerine sahip girişimcilerin istihdam sorununun çözümünde önemli bir rolü olduğunu kaydetti.
“Eğitim almadan işe girmek artık mümkün olmayacaktır”
İşsizlerin iş, işverenlerin de aradıkları işçiyi bulmalarının en temel şartının ‘eğitim’ olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, belli bir sektörde eğitim almayan ve sertifikaya sahip olmayanların uzun vadeli iş bulmalarının zorluğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi:
“İşsizliğin ortadan kalması için iş arayanların muhakkak bir sektörde eğitim alması ve sertifikaya sahip olması gerekiyor. Bunlar olmadığı takdirde iş bulmaları gerçekten çok zor. Buldukları işler de geçicidir ve uzun vadeli değildir. Konuya uzun vadeli bakılması gerekir, çünkü sürekli iş değiştirilmesi iş arayanlar üzerinde ayrı bir psikolojik etki yaratmaktadır. Bu nedenle gerek İŞKUR’un gerekse Odamızın açmış olduğu sektörel eğitimlere katılmak suretiyle buradan almış oldukları sertifikalar ile iş sahibi olmak daha kolay olacaktır.”
TTSO olarak istihdam piyasasına yönelik eğitimleri önemsediklerini ve bu doğrultuda programlar düzenlediklerini anımsatan Hacısalihoğlu, “Biz bu eğitimleri birkaç yıldan beri düzenliyoruz. Eğitimlere katılanların, aldıkları sertifikalarla müracaat ettikleri işyerlerinde ön planda olduklarını görmekteyiz. Son olarak UMEM kapsamında uyguladığımız uzmanlaşmış meslek eğitimi var. Bu çok önemli bir konu. Bunun en büyük özelliği iş veren kendi elemanını seçip eğitime alabiliyor ve eğitim süresince de kendisine maddi bir destek veriliyor. Dolayısıyla eleman burada ilgili iş sektörünü başta seçmiş oluyor ve işverenle karşı karşıya eğitimini alıyor ve işe başlamış oluyor. Yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde UMEM projesi kapsamında 240’a yakın kişi iş sahibi yapılmıştır. Biz bu projeyi çok önemsiyoruz çünkü iş veren açısından da yaklaşık 3,5 yıl SSK primi ödenmemektedir. Bunlar önemli avantajlar sağlıyor. Dolayısıyla en önemli kısmı işveren çalıştıracağı işçiyi seçerek işçi de çalışacak olduğu kurumu seçerek eğitime tabi tutuluyor” diye konuştu.
“TTSO olarak girişimci yaratmak en büyük hedefimizdir”
Oda olarak girişimciliğe büyük önem verdiklerini yineleyen Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “Girişimciler yaratmak en büyük hedefimizdir. Bu doğrultuda da odamızın değişik projeler var. İş fikrine sahip olan ve bunu geliştirmek isteyenler destek veriyoruz” dedi.
“TTSO standında istihdam çalışmalarına ışık tutacak veriler toplanıyor”
Fuarda TTSO olarak açtıkları stantla ilgili bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, stantta bazı istatistikler ve iş araştırma konularında bazı bilgilerin toplanması amacıyla çalışmalar başlattıklarını belirterek iş arayanlar veya iş kurmak isteyenlerin standa uğrayarak bu formları doldurmalarının önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalarda açısından büyük katkıları olacağını ifade etti.
“UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında önemli yatırımlar yapıldı”
UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında okullarda çok önemli yatırımlar yapıldığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
“Okullarımızın eğitim alt yapısıyla ilgili fiziki ihtiyaçlarının tamamı karşılandı. Elemanların yetişmesinde kullanılan güncel makinelerin tezgahlarda olması doğrultusunda fiziki çalışmalar tamamlandı. Artık sektörlere göre gerekli eğitimlerin alınması konusunda gerekli ilanlar ve duyurular yapılıyor. Bu eğitimlere katılmak isteyenleri programa alıp birer sertifika vermek suretiyle iş bulmalarını sağlıyoruz. Bundan sonra da buna benzer projeleri hayata geçirmeyi diliyoruz. Burada ayrıca üniversite mezunlarına dönük bir programımız daha var. Özellikle mühendislik dallarında üniversite eğitimi alanlara, şu anda Teknokent’te oluşturduğumuz proje kapsamında güncel olarak çalışma imkanı bulabilecekleri proje eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimlerde alacakları sertifikalar ile iş bulmalarını sağlıyoruz. Buradaki projeler son teknolojinin gerektirdiği katma değeri yüksek programlardır. Bu programlar önümüzdeki yıllarda da kesintisiz devam edecek.”
Başkan Hacısalihoğlu, fuarın hedeflediği amaçlara ulaşmada ve işsizlerin iş, işverenlerin de işçi bulmalarına katkı sağlamada başarılı olmasını diledi.
İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanı Gökdere; “Yüzbinlerce işsizimizi iş sahibi yaptık”
İŞKUR İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdullatif Gökdere programda yaptığı konuşmada kamu istihdam kurumu olan İŞKUR’un istihdam kapasitesinin artırılması için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdullatif Gökdere, bu çalışmalar sonucunda yüzbinlerce işsizin iş sahibi olduğunu söyledi.
Ulusal ve yerel düzeyde yürütülen çalışmalarla her yıl istihdama daha fazla katkı sağlandığını kaydeden Gökdere, “Öyle ki 2003’te 65 bin kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, geçen yıl 360 bin, bu yılın ilk 10 ayında ise, 420 bin kişinin üzerinde işsizi işe yerleştirmiştir. 2008 yılında sadece 30 bin civarında vatandaşımız işgücü yetiştirme ve uyum programlarından yararlanmışken; 2009 ve 2010’da 210 bin, 2011’de 250 bin ve 2012’nin ilk 10 ayında 370 binin üzerinde vatandaşımız bu hizmetlerimizden yararlanarak meslek sahibi olmuş ve işgücü piyasasıyla bağ kurmuşlardır” dedi.
“İŞKUR olarak işsizlerin iş sahibi olması için çabamızı bundan sonra da sürdüreceğiz” diyen Gökdere, İstihdam Fuarı’nın işverenlere, işsizlere ve Trabzon ilimize hayırlı olmasını diledi.