Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından; toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığının geliştirilmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının arttırılması, insan kaynağı ihtiyacının güçlendirilmesi ve gönüllü çalışmanın yaygınlaştırılması amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı organizesinde gerçekleştirilen Gönül Elçileri projesi tanıtım toplantısının bir ayağı da Trabzon'da gerçekleştirildi.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık'ın eşi Sema Kızılcık'ın himayelerinde gerçekleştirilen toplantıya bayan Kızılcık'ın yanı sıra, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, Vali Yardımcılarının eşleri, Trabzon'daki birçok Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, bazı dernek yöneticileri ile sosyal hizmetler uzmanları katıldı.
İki Yıl Devam Edecek
Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Sema Kızılcık, "Bugün burada “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” kapsamında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 19 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da Başbakanımızın eşi saygıdeğer hanımefendinin himayelerinde “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” başlatılmıştır. Söz konusu Proje ile; toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığının geliştirilmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının arttırılması, insan kaynağı ihtiyacının güçlendirilmesi ve gönüllü çalışmanın yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. İki yıl devam edecek olan Gönül Elçileri Projesi farklı alt projelerden oluşmaktadır. İlk altı ay “Koruyucu Aile Hizmeti” diğer aylarda da “Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklar Arası Uyum”, “Engelli ve Hizmetlere Erişim”, “Aile ve Yoksulluk” ve “Kadın ve Güçlenme” gibi alt projeler yada ihtiyaca göre başka projelerde hayata geçirilebilecektir" dedi.
Bayan Kızılcık, 'Gönüllere Dokunalım'
Gönüllülüğün dünyadaki her toplumda görülen bir olgu olduğunu belirten bayan Kızılcık, "Köklü ve tarihi geleneklerden doğan, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma duygularına dayanan gönüllülük, insan davranışının en temel ifadelerinden biridir. Gönüllülüğün olduğu yerde sosyal bağlılık ve güven duygularını pekişmektedir. Gönül Elçiliği tanımı insana ve insanlığa hizmet için karşılık beklemeden emek veren kişi ve gruplar için kullanılan derin anlamlı bir ifadedir. İfadenin derinliği, yapılan işin içinde; akıl, düşünce, deneyim, beceri ve profesyonel uzmanlıklar kadar inanç, değerler ve insan sevgisinin bulunmasından gelmektedir. Proje kapsamında tanımlanan Gönül Elçileri; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalarına katkı sağlayan kişidir. Projenin hedef kitlesini başta mülki idare amir eşleri olmak üzere, karar mercilerindeki kişiler ve eşleri (kamu, üniversite, özel sektör), Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek odaları, emekliler, gençler ve öğrenciler vb. gruplar oluşturmaktadır. Proje kapsamında her bir ilde Vali eşlerinin başkanlığında “Gönül Elçileri Çalışma Ekibi” oluşturulacaktır. Söz konusu ekip, vali eşlerinin liderliğinde Proje kapsamında öngörülen alt proje alanlarında gönüllülük esasının yaygınlaştırılması, daha erişilebilir gönüllülük faaliyetlerinin duyurulması, gönüllü olmak isteyenlerin toplum hizmetlerine entegrasyonunun sağlanmasına yönelik hizmet verecektir. Hz. Mevlana’nın dediği gibi yeni şeyler söylemek lazım cancağızım. El ele verelim bu projeden yüz akıyla çıkalım. Gönüllere dokunalım" şeklinde açıklamalarda bulundu" diye konuştu.
Toplantıda bakanlık tarafından hazırlanan sunumla kimlerin gönül elçisi olabileceği anlatılırken, bu konuda açıklayıcı bilgileri temin etmek isteyenlerin www.gonulecileri.gov.tr internet adresinden de yararlanabileceği ifade edildi.
Çelenk, 'Proje Sinerji Yaratacak'
Projenin bir sinerji ortamı oluşturacağını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk ise, "Koruyucu aileye 6 çocuğumuzu verdik, üç aile de sırada beklemektedir. Her yıl çocuk sayımız azalıyor. Örneğin 0-6 yaş çocuk yuvamız 100 kapasiteli olmasına rağmen burada 14 çocuğumuz kalıyor. 80 kapasiteli 7-12 yaş yuvamızda ise 27 çocuğumuz kalmaktadır. 60 kapasiteli 13-18 yaş yetiştirme yuvamızda ise 52 çocuğumuz barınmaktadır. Ekonomik sosyal destek programından dolayı bu rakamlar azalıyor. Bizler devlet olarak ailelere ekonomik destek sunuyoruz. Hiçbir geliri olmayıp da çocuğunu bakamayan ailelere verdiğimiz ekonomik destekler ile yuvalarımızda kalan çocukların sayısı azalmaktadır. İlköğretim çağındaki bir çocuk için 510 TL para ödüyoruz. Trabzon'da 308 çocuğa bu desteği veriyoruz. Şayet öyle olmasaydı Trabzon'da 6 adet daha çocuk yuvamız olması gerekiyordu. Gönül Elçileri Projesi ile çocuklarımızı aile ortamına döndürmenin yolunu açmış oluruz. Bu bizler içinde çok büyük sinerji oluşturur" dedi.
Toplantı sırasında bazı derneklerin temsilcileri ve katılımcılar söz alarak projenin önemine değindi. Ayrıca bir gönüllü de, o anda koruyucu aile olmak istediğini ve bu konuda bir kız çocuğuna bakabileceğini ifade etti.