KÜLTÜR VARLIKLARININ ONARIMI
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Sümela Manastırı Rölöve ve Restorasyon Projesinin tamamlandığını söyledi. Projenin Bilim Kurulu tarafından Koruma Kuruluna gönderildiğini, onaydan geçtikten sonra ihaleye çıkarılarak restorasyonun tamamlanacağını açıkladı. Öz, “ Umuyorum bu süreç yılsonuna kadar tamamlanır. Böylece, Trabzon’un en önemli kültür varlığı olan Sümela Manastırı’nın tamamının ziyaret edilmesi sağlanmış olacak” dedi.
Vali Öz, Trabzon’da devam eden diğer çalışmalar da ise Alacahan’ın tamamlandığını ve yöresel bir kimlik kazandırılması gibi ayrıntılara geçildiğini, Kızlar manastırının ihale edildiğini ve Ayasofya Projesinin de son aşamaya geldiği bilgisini verdi.
TURİZMDE KAPASİTE HIZLA AŞILDI
Trabzon’da turizm kapasitesinin hızla aşılmış olduğunu ifade eden Öz, süreci iyi yönetmek gerektiğini memnun bir turistin bin turist getirebileceği gibi memnun olmayan bir turistin de on binlerce turistin gelişini önleyebileceğini dile getirdi. Vali Öz yaptığı çağrıda, aşılan konaklama ihtiyacının karşılanmasında yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Yeme içme sektöründe de daha iyi olmaya gayret edilmesi gerektiğini ancak turistlere sunulacak hediyelik eşya konusunda da gelişme sağlanması gerektiğini kaydetti.
Vali Öz, turizm sektörüne bağlı olan herkesin ciddi bir eğitimden ve bilinçlendirmeye ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, “ Bunun yanında denetim ve gerekirse yaptırımlara ihtiyaç var” dedi.
Yabancıların özellikle körfez ülkelerinden Trabzon’da yoğun mülk alımının doğru olduğunu söyleyen Vali Öz, “ Alınan mülklerin uygunsuz kullanımına izin vermeyeceğiz. Konut olarak satın alınan bir yerin konaklama hizmeti vermesi doğru değil. Bir tarafta vergi mükellefi olan, konaklama hizmeti veren işletmeler var. Her şey ruhsatına göre kullanılmalıdır. Sigorta, vergi ve kayıt içinde olmalıdır. Bu bizi ve ülkeyi ileride sıkıntıya soktuğu gibi işletmeyi de etkiler” şeklinde konuştu.
Turizm sektöründe yapılacak çalışmalar kapsamında hizmetlerin etiketlendirilmesini dikkat edileceğini aktaran Vali, “ Bir taksi müşterisine sunduğu hizmetin ne kadar olduğunu ekranda gösterecek. Şimdi ağlayan sonra bizi ağlatır” dedi. Turistlere verilen hizmetlerde açıklık ve şeffaf fiyat politikasının her aşamada hayata geçmesi gerektiğini savundu.
UZUNGÖL UYGUNSUZ İMAR ENGELLENİYOR
Karadeniz’in ve ülkemizin doğa harikası Uzungöl’deki yapılaşmaya da dikkat çeken Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, bu durumun devam etmesi halinde elimizde bir şey kalmayacağını belirterek, “ Koruma İmar Planını onaydan geçti. Artık yapılaşmanın düzeltilmesine çalışacağız. İmar Planın da Kongre Merkezi ayırdık. Bu mekânı ihaleye verip yap işlet devret modeli ile işleteceğiz. Oradaki işletmelerin de ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi
Uzungöl’de teleferik projesine de onay verildiğini sözlerine ekleyen Öz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından projelendirilen Kış Turizmi ve Kayak Merkezi için de bir adım atılmış olacağını ifade etti.
DOKAP ve DOKA işbirliğinde Karadeniz Dağlarını birbirine bağlayan yeşil yol projesinin belirli bir aşamaya getirildiğini, yaylalar üzerinde yolların birbirine bağlanmasının ardından finans desteği sağlanarak bu hat üzerinde yeni tesislerin hayata geçirilmesi için destek verileceğini aktardı.
Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında bazı potansiyel turizm alanlarının 49 yıllığına turizm amaçlı kiraya verilmesi kapsamında ilimizdeki potansiyel alanların özel sektöre devri konusundaki girişimlerin bölgede konaklama ihtiyacının kısa sürede karşılanmasına katkı vereceğini belirtti.
FINDIK DON AFETİ DEĞERLENDİRİLİYOR
Bölgedeki don afetinin fındık ve çay tarımında yarattığı tahribatın tespit edildiğini ve bakanlığına rapor edildiğini aktaran Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, konunun değerlendirildiğini sözlerine ekledi.
KOMŞULAR İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ
Trabzon’un ticaret ve sanayi kapasitesinin aşılması için muhakkak komşu ülkeler ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Öz, Rusya, Gürcistan ve İran’ın bölge için önemli pazarlar oldu