Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Trabzon basını ile bir araya geldiği toplantıda genel bir değerlendirme tablosunu da gözler önüne serdi
Nurgül Günaydın
TRABZON- Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (Trabzon SİAD) yeni yönetim kurulu, Trabzon basını ile bir araya geldi.
TSİAD Yönetim Kurulu’nun da tam kadro katıldığı toplantıda Başkan Zeyyat Kafkas; Trabzon’da kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bir gelecek hayali ile ortak değer üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bunu kamu, özel ve sivil sektörün birlikte yaratması gerekmektedir” dedi. Trabzon SİAD Başkanı Kafkas, Trabzon Stratejik Planının yapılmasının önemine vurgu yaparak, stratejik plana giden yol haritası hakkında bilgi verdi. Başkan Kafkas, dağıtılan dokümanın Trabzon Valisi Nuri Okutan’a da sunulduğunu, kaydetti. Kafkas, basın kuruluş temsilcilerinin, işsizlik başta olmak üzere, sektörel ve bölgesel teşvik ile Ermenistan kapısının açılmasına kadar çeşitli sorularını yanıtladı. Kafkas, sivil toplumculuğun gönüllülük esasına dayandığını ifade ederek, SİAD’larda iki yıl görev yapıldıktan sonra bayrağın bir başkasına devredildiğini söyledi. Kafkas, “Bizim düşüncemiz, bu işi iki yıl adam gibi zamanımızı vererek yapalım yönünde. Bir anlamda bu bir askerlik gibi, benim görevim 24 ay, daha sonra diğer arkadaşlar devam edecek, bu süre belli olduğu için yapılacak fedakarlık da belli. Biz koltuğa henüz iz bırakmadan kalkmayı yeğliyoruz” dedi.
TSİAD’ın halen 82 üyesi olduğunu söyleyen Başkan Zeyyat Kafkas, üyelik kriterleri hakkında da bilgi verdi. Kafkas, “Bizim, yönetim kuruluna üye teklifi gelir, yönetim değerlendirir mutabıksa olumlu sonuçlanır. Bizde kararlar oybirliği ile alınır, bizim için önemli olan ticari başarı ve istihdam. 82 üyemiz 7 bin civarında istihdam yaratan sektörlerde çalışıyor. 2008 yılı ihracat rakamımız 700 milyon dolar civarlarında Trabzon'da vergi anlamında katma değerini çıkarıyoruz. Bu yılın kurumlar vergisi rekortmeni derneğimizin üyesi. Biz diğer sivil toplum örgütleri gibi her gelen üye olsun istemiyoruz. Sosyal ve ekonomik gelişime katkı sağlayacak insanlar üye olsun ve üye olanlar da bir şeyler versin istiyoruz” diye konuştu.
MÜSİAD’LA YOL HARİTASI ÇİZECEĞİZ
Geçtiğimiz dönem sektörel teşvikle ilgili bir çalışma yaptıklarına işaret eden Kafkas, her hükümet döneminde devletin iş arama kapısı olduğunun altını çizerek,”Ancak devlet kurumlarına işçi yığılması olması bizim ve herkesin evine yansıyor. Biz bölgesel ve sektörel teşviklerden yanayız, hükümetin de iş alemini desteklemesi gerekiyor. 1993 yılında Antalya aldığı teşvikle bugünkü Antalya oldu” ifadelerini kullandı. Hafta sonu MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ile bir araya gelerek bir toplantı yapacaklarını da ifade eden Kafkas, “Belki bed bu konuda bir yol haritası çizebiliriz” dedi.
Kamu ve sivil toplumun birlikte düşünmesi gerektiğine vurgu yapan Kafkas, şunları söyledi: “Bizim gönlümüzde teşviğin sanayide olması geçiyor ama fiziksel olarak Trabzon buna müsait değil. Birinci derecede turizm yada balıkçılık olabilir. Ermenistan kapısının açılması ile en karlı illerden biri Trabzon olacaktır. Ancak ticaretten önce geçmişten gelen ilkelerin düşünülmesi gerekiyor. Türkiye’nin konumu ve ilkeleri çok önemli. Ayrıca Türki cumhuriyetlerine olan yakınlığı da çok hassas bir konu, ticari anlamda faydası olsun diye bu konuda diretmek doğru değil. Bu konuda bir devlet politikası olmalı, neyi gerektiriyorsa da o olmalı. Ermenistan kapısı açılırsa o konudaki beklentilerimizi de ortaya koyarız. Trabzon’a yatırım amacıyla girişim yapmak isteyenlere önlerini açmak adına ne gerekiyorsa da biz onu yaparız. Ekonomik ve sosyal anlamda Trabzon'un kalkınması için üzerimize düşeni yaparız.”
FARK ORTADA
Trabzon’a yabancı ülkelerden gelen ziyaretçi sayısındaki artışa dikkat çeken TSİAD Başkanı Zeyyat Kafkas, bu anlamdaki hareketliliğin farkında olduklarına vurgu yaparak,”Daha önce şehrimize gelen müşterilerimiz gelip günübirlik dönerken şimdi iki üç gün kalması da çok önemli. Bu şehrimizin öneminin de bir göstergesi. Stratejik anlamda Trabzon'un ve bölgenin önemi giderek artıyor. Trabzon'da elçilik açılması için taleplerinin artması da bunu gösteriyor. Önümüzdeki yol haritasını belirlemedeki amacımız, stratejik bir planlama yapmaktır. Ortaya koyduğumuz çalışma da hazırlık içinde olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
5-6 2009 tarihlerinde gerçekleşecek SİAD zirvesi için ciddi bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Başkan Kafkas, 2001 yılında Trabzon’da gerçekleştirilecek olimpiyatların önemine değindi. Olimpiyatların tanıtımı için verilebilecek katkı konusu üzerinde de çalışma sürdürdüklerini söyleyen Başkan Kafkas, herkesin bu anlamda destek vermesi gerektiğini dile getirdi.
ÇÖZÜM AĞLAMAKTA DEĞİL
Dünyayı da etkisi altına alan küresel ekonomik krizden en fazla işadamlarının ve sanayicilerin etkilendiği yönündeki söylemin de doğru olduğunu belirten Kafkas, “Gerçekten durum zor ancak ben ümitsiz değilim. İşin bir başka yönünün de ciddi boyutta psikolojik olduğunu düşünüyorum. Biz bu boyutu aşmalıyız. Çare bizde, ağlamakla bu iş olacak değil. Bankaların özel sektöre karşı kriterleri var, onlar da kendilerine müşteri arıyor. Ancak bankalardan çok hükümetin vereceği sektörel ve bölgesel teşviklerle çözüme gidilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.