Rehber :
   
Dans Eğitim Merkezleri Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
22.06.2009
Maden Ocaklarında Çalışanlar İle Özdeşleşmiş Olan Madenci Fenerini Simgeleyen Anıt Dikildi


Trabzon'un Tonya ilçesine, maden ocaklarında çalışanlar ile özdeşleşmiş olan madenci fenerini simgeleyen bir anıt dikildi.

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, yaptığı açıklamada, ilçelerinden ekmek parası kazanmak için çok sayıda insanın gurbete çıktığını, bu insanların önemli bir kısmını da Zonguldak'a gidenlerin oluşturduğunu söyledi.   Zonguldak'ta maden ocaklarında çalışan Tonyalılar için neler yapılabileceğine ilişkin bir çalışma yaptıklarını anlatan Kurt, ''Bu konuda bize çeşitli öneriler geldi. Yapılan çalışmalarda madenci fenerinin ilçemize yapılabileceğine karar verdik ve ardından yetkililerle irtibata geçtik'' dedi.      Bu konuda görüştükleri Zonguldak Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak ile diğer yetkililerin, ilçe için madenci feneri anıtını yapabileceklerini söylediğini ifade eden Kurt, ''Dernek yetkilileri, anıtın yapılmasında ve ilçemize getirilmesinde yoğun bir gayret sarf ettiler. Anıt, maden ocaklarında çalışan Tonyalılar adına yapıldı'' diye konuştu.   Bayrak ise yaklaşık 2 aylık bir çalışma sonucu, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ve dernekleri aracılığıyla inşa edilen, yüksekliği 2 metre 40 santimetre olan anıtın madenci fenerine benzetilmesi için çok çalıştıklarını kaydetti.     

Madenci Feneri    

Madenci fenerinin, maden ocaklarında birikmiş grizu gazının patlamasını önlemek için yapıldığını söyleyen Bayrak, şunları ifade etti:   ''Bu fener yapılmadan önce grizu, maden ocaklarında kullanılan fenerler sebebiyle patlıyor ve iş kazaları meydana geliyordu. Madenci fenerlerinin temel prensibi, lamba aleminin üzerine tek veya çift katlı madeni bir tel kafesin geçirilmesidir. Lamba alemi, tel kafesin ısıyı iletmesi yüzünden soğuyacağından, grizu gazını ateşleyemez ve lambanın içine giren grizu da tel kafesle alem arasında yandığından yanma ve patlama dışarıya geçmez. Fener herhangi bir sebeple söndüğünde, onu maden ocağında açmak tehlikeli olacağından, açmadan ateşleme yapabilmek için fenere fosforlu bir tertibat ilave edilmiştir''  Madenci fenerlerinin bir süre sonra geliştirilerek elektrikle işler hale getirildiğini de belirten Bayrak, madenci fenerinin altında elektrik akımını sağlayan sodyum hidroksit ve çelik nikel ile işleyen özel bir akümülatör bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Toplam Okunma Sayısı : 2365

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com