Karadeniz’de balık nesli tükeniyor, tükendi haberleri gündemden hiç düşmez.Buna karşılık ilgili enstitüler tarafından denizlerde yok olan veya azalan balıklara alternatif olarak çalışmalar sürdürüldü, sürdürülüyor. Ancak bütün bu uğraşların sonunda şimdiye kadar somut olarak tüketime cevap verecek sonuçlara ulaşıldığı söylenemez. Söz konusu çalışmalarda sadece tatlı su da üretilen alabalık yetiştiriciliği konusunda gözle görülür mesafeler alındı.
Durum böyleyken, başta hamsi olmak üzere Palamut ve İstavrit’in avının az olduğu ve balık av yasağının başladığı dönemlerde balık tutkunlarının imdadına “İTHAL USKUMRU” yetişiyor. Başta Karadeniz insanı olmak üzere bir çok bölge insanı artık İthal Uskumruyu benimsedi, tadına alıştı. Başta izgara olmak üzere bir çok çeşidiyle tüketimini sürdüyor..
İthal Uskumru’nun Karadeniz insanıyla tanışması tam 21 yıl öncesine dayanıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özsandıkçılar Su Ürünleri Sanayı Ticaret A.Ş Genel müdürü Turgay Özsandıkçı yaptığı açıklamada Uskumru balığının 1988 yılında Norveç’ten ithal edilmeye başlandığını hatırlatarak ‘’ O yıl hamsi sezonu çok verimsiz geçmişti. Bu nedenle balıkçılar olarak halkın ihtiyacını karşılamak için yaptığımız araştırmalar bizi bu balığa yöneltti. Ve ithalatımız başladı. O yıldan beri de istikrarlı biçimde artarak buraya kadar geldi. Kesinlikle hijyenik ortamlarda ithal edilip, saklanarak tüketiciye sunuluyor.’’dedi.
Özsandıkçı, ithal uskumrunun yıl boyunca talep gördüğünü ifade ederek ‘’Ancak balık av yasağının başladığı dönemlerde daha çok artıyor. Halkımız artık bu balığı en az hamsi kadar benimsedi. Hem ucuz hem de lezzetli olduğu için tercih ediliyor. Gönül istiyor ki balık ithali yapmayalım. Ancak bir türlü alternatif bulunamadı.’’diye konuştu.
Turgay Özsandıkcı, Doğu Karadeniz’in yıllık uskumru tüketimin 500-1000 ton olduğunu, Türkiye genelinde ise bu rakamın zaman zaman 100 bin tona ulaştığını sözlerine ekledi.