Rehber :
   
Oto Kuaför ve Halı Yıkama Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
30.06.2009
Türk Ekonomisindeki Tarihi küçülme Eksi Yüzde 13.8'e Karşı Tarihi Kararlar Alınmalı


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim kurulu başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2009 yılının açıklanan ilk çeyrek büyüme oranının eksi yüzde 13.8 ile tarihi bir küçülme yaşandığı değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Hacısalihoğlu, Türk ekonomisindeki tarihi küçülmeye karşı hükümetin tarihi ekonomiye tarihi kararlar alması gerektiğini açıkladı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ KÜÇÜLÜYOR

Küresel krizin Türkiye ekonomisini  tarihi bir küçülmeye ittiğini vurgulayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, 2008’in son çeyreğinde de eksi yüzde 6.2 oranında küçülmüş olduğunu anımsattı.

BEKLENİN ÜZERİNDE

Türkiye ekonomisi daha önce yüzde 13’lük küçülmeyi 1927 yılında yaşadığını, 2009 yılının ilk çeyreğinde eksi yüzde 13.8’lik küçülmenin rekor bir küçülme olduğunu ve beklenenin çok üzerinde gerçekleştiğini aktardı.

TARİHİ KÜÇÜLMEYE KARŞI TARİHİ EKONOMİK TEDBİRLER ŞART

Ard arda gelen Türkiye ekonomisindeki küçülmenin önlenmesi için tarihi kararların devreye alınması gerektiğini işaret eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,” Hükümet 2009 yılı için yüzde 4 büyüme öngörmüştü. Ancek bu 3.6 küçülme olarak revize edilmişti. Görünen o ki 2009 yılı toplamı için yeni bir revize gerekiyor. Rakamlar bunu gösteriyor.”dedi.

EKONOMİK TEDBİRLER YENİLENMELİ

2009 için yapılacak olan yeni revizenin, ekonomide alınacak tedbirlerinde yenilenmesini gerektirdiğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, bu ekonomik küçülme içinde işletmelerin ayakta kalmasının zor olduğunu bildirdi. Küresel krize karşı mücadele de diğer ülkelerin ekonomiye daha yüksek oranlarda destekler sağladığına vurgu yaparak, desteklerin ülkemizde de artırılmasının kaçınılmaz olduğunu iletti.
2009 yılının ikinci çeyreğinde alınan ÖTV ve KDV gibi indirimlerin başta otomotiv gibi sektörlerde krizin derinleşmesini durdurduğunu, benzer tedbirlerin diğer alt sektörlere de sağlanması gerektiğine işaret etti.

KOBİLER KURTARILMALI

Türk ekonomisinde en yoğun istihdamın KOBİ’lerde bulunduğunu, KOBİ’lere sağlanan desteklerin artırılarak devreye alınması gerektiğini vurguladı. İmalat sektöründe yaşanan sert düşüşlerin önlenmesinin Türk ekonomisi için aciliyet taşıdığını ifade ederek, İhracatta önemli bir yer tutan makine ve yedek parça üretimlerinin ayakta kalmasının önemli olduğunu aktardı.

KÜÇÜLEN EKONOMİDE ÖNCE MEVCUT YATIRIMLARA DESTEK

Bir süre önce açıklanan yeni teşvik kanun tasarısının öncelikle yeni yatırımları kapsadığını anımsatan Başkan Hacısalihoğlu,” Küçülen bir ekonomide yeni yatırımlardan önce mevcut yatırımların kurtarılması daha öncelikli olmalıdır.”dedi.

SOSYAL GÜVENLİK PİRİMİ

Türkiye’de sosyal güvenlik primlerinin çok yüksek kaldığını, küçülen ekonomide işletmelerin ödeme güçlüğü içinde bulunduğunu vurgulayan başkan Hacısalihoğlu, mevcut işletmelerde daha fazla istihdam kaybı yaşamamak için SGP’nin ciddi oranlarda düşürülmesi gerektiğini önerdi.

Toplam Okunma Sayısı : 2083

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com