TOBB ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS) işbirliğinde “Türkiye – AB Sivil Toplum Diyaloguna Odaların Katkısı: Türkiye–AB Oda Forumu Projesi” ara toplantısı Trabzon’da başladı.
Novotel’de başlayan toplantıya, Avrupa Komisyonu, Eurochambers ve Türkiye’den temsilciler yanında, Türkiye ve AB’den ortaklık yürüten 22 Ticaret ve Sanayi Odası Proje yöneticileri katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türk ve AB odaları karşılıklı ortaklıklarını güçlendirerek, AB’ye Türk özel sektörünün hazırlanmasını kolaylaştırıyor.
Toplantının açılış konuşmalarında Avrupa Komisyonu Temsilcisi Mıchael Vögele, AB ile diyalogun sadece politikacılar ve siyasetçiler tarafından yürütülmemesi gerektiğine dikkat çekerek, bu sürece tüm toplumun katılmasının önemine dikkat çekti. Bu kapsamanda, Türk iş dünyasını temsil eden TSO’ların ve işletmelerin sürece daha aktif katılmasını önerdi.
TRABZON CİDDİ BİR LOKASYONA SAHİP
Avrupa Komisyonu Temsilcisi Mıchael Vögele, toplantı için seçilen Trabzon’un çok önemli bir lokasyon değeri taşıdığını söyledi. Ziyaret ve çevre güzellikleri yanında Trabzon’un konuk severliğinden de bahsedeceğini belirterek Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’ya teşekkür etti.
İstanbul ve Ankara’nın ötesinde çalışma alanı olarak Trabzon7un harika bir lokasyona sahip olduğunu vurgulayarak, Karadeniz Bölgesi’nin, Türkiye ve Avrupa Birliği için önemli bir yer olduğunu aktardı.
AB içersinde Trabzon’un önemli bir politik ve ekonomik önem taşıdığını vurguladı.
AB’YE TAM ÜYELİK SÜRECİNE KATILIN
Avrupa Birliği (AB)’nin 2004 yılından itibaren Sivil toplum Diyaloguna önem verdiğini belirten Avrupa Komisyonu Temsilcisi Mıchael Vögele bunun her iki taraf içinde önemli bir gelişme olduğu değerlendirmesini yaptı. Diyalogun sadece politikacılar ve siyasetçiler için geçerli olmadığını bütün toplumun için geçerli olduğuna işaret etti. Sivil toplum Diyalogu kapsamında, Ticaret ve Sanayi Odaları’nın önemli bir gurubu temsil ettiğini ileterek, “ İstihdam sağlayan, üreten ve ekonomiye katkı sağlayan bir konumdasınız.”dedi.
AB’nin, Sivil Toplum Diyalogu’na 30 milyon euro destek kaynağı ayırdığını ve bunu mobilize etmeye çalıştığını anımsatan Avrupa Komisyonu Temsilcisi Mıchael Vögele, AB’ye tam üyelik gerçekleştiğinde, çıkabilecek zorlukların aşılmasında programın önemli bir rolü olacağını söyledi.
AB İLE TÜRKİYE ARASINDA UZUN SÜRELİ BİR BİRLİKTELİK BAŞLAYACAK: HİZMET FONKSİYONLARI ARTIRILMALI
Hizmet ve fonksiyonların artırılması gerektiğini ileterek, “ Büyük merkezlerden küçük merkezlere yayılmak gerekiyor. Bugün burada yürütülen çalışma yerel kalkınmayı ve çalışmayı desteklemektedir. Bu, iş dünyası ile çok yakın diyaloglar kurmak demektir. Sivil Toplum Dernekleri, değişim demektir. Burada en aktif kesimi bir araya getirdik. AB ile Türkiye arasında çok uzun süreli bir birliktelik olacak. Buna hazırlıklı olmalıyız.”diye konuştu.
EUROCHAMBERS TEMSİLCİSİ:TRABZON GERÇEKTEN ÇEKİCİ VE GÜZEL
Eurochambers Temsilcisi Dırk Vantugem’de Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ne gelmekten mutlu olduğunu belirterek sözlerine başladı. 10 yılı aşkın TOBB ile yürütülen çalışmalar kapsamında Türkiye’ye geldiğini, ilk kez Trabzon’u gördüğünü aktararak,” İlk izlenimim gerçekten çekici ve güzel bir şehir” tanımlamasında bulundu.
ODALAR ORTAKLIKTA BAŞARILI OLDU
Yürütülen projeye, Türkiye’den ve AB’den katılan ticaret ve Sanayi Odaları’nın başarılı olduklarını belirterek teşekkür etti. Dil, kültür ve kurumsal engellerin bulunmasına karşı proje kapsamında inceleme ve denetleme raporlarının ulaşılan noktayı başarılı olarak ortaya koyduğunu vurguladı.
Türkiye ve AB Ticaret ve Sanayi Odaları arasında yürütülen ortaklığın 5 ay sonra tamamlanacağını vurgulayan Eurochambers Temsilcisi Dırk Vantugem ortaklığın daha üst seviyeye çıkması için kalan zamanın AB ile ilgili mevzuatların takip edilmesi gerektiğini istedi. Yakın zamanda hazırlıkları devam 6 fasıldaki bilgilendirme kitaplarının bu alanda yeni gelişmeleri öğrenmek için önemli bir kaynak oluşturacağını bildirdi.
TÜRK İŞ DÜNYASININ PERFORMANSI ÖNEMLİ
Türkiye’nin AB’ye hazırlık sürecinde özellikle Türk iş dünyasının göstereceği performansın önemli olduğuna işaret eden Dırk Vantugem, proje kapsamında yürütülen ortaklıkların ve çalışma kapsamında ki şirketlerin durumunun önemli bir gösterge olacağını ifade etti. Proje kapsamında 22 oda ve alt şirketlerin proje kapsamında bulunduğunu kaydetti.
Türkiye ve AB arasında, ortaklık ve güç birliğinin daha da güçlendirileceğini ifade ederek, “ Ortaklık için neler yapabileceğimizi hep birlikte görebileceğimiz bir çalışma üzerindeyiz. Başarı, odalarımızın ve şirketlerimizin AB’yi daha iyi algılamaya katkısı olmasını diliyorum. ”diye konuştu.
TOBB AB MÜDÜRÜ MUSTAFA BAYBURTLU
Projenin Türkiye Temsilcisi TOBB AB Müdürü Mustafa Bayburtlu, Projeye Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Of Ticaret ve Sanayi Odası ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliği yaptığını belirti.
Projenin yüzde 50’sinin tamamlandığını ve gösterilen performanstan memnun olduklarını ifade ederek, Türk ve AB tarafında bulunan ticaret ve sanayi odalarının, gerek kurumsal gerekse üyelerine yönelik gerçekleşen ortaklığın başarıyla yürüdüğünü aktardı. Dünya’da mali bir kriz yaşandığını, bunun herkesimi etkilediğini belirten Bayburtlu, “ Her şeye rağmen AB’ye inanmamız gerekiyor. Birçok sorunla uğraşırken AB’ye tam hazırlığı devam ettirmeliyiz. Burada oluşturulan ortaklıkların gelecekte meyvesini göreceğiz.”şeklinde konuştu.
TTSO, İNGİLTERE SHEFİELD TSO İLE ORTAKLAŞA KOBİLERİN KİLİT ELEMANLARINI EĞİTİYOR
TTSO Genel Sekteri Hakan Gürhan’da, Proje kapsamında, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’nın, İngiltere’nın Shefield Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak çalışma yürüttüğünü belirtti.
Gürhan, Sivil Toplum Diyalogu- AB-Türk Odaları Forumu AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı kapsamında hazırlanan, Kilit Elemanların Eğitilmesi ile KOBİ'lerin Güçlendirilmesi Projesi’nin yürütüldüğünü bildirdi.
Hakan Gürhan şöyle devam etti.”Söz konusu projede ortağımız Shefield Ticaret ve Sanayi Odasının gerek KOBİ gerekse kurumsal konularda deneyim ve tecrübelerin paylaşılması sağlanacak, yine seçilen KOBİ'lerimizin Shefield TSO üye KOBİ'leri ile işbirliği yapmaları sağlanacaktır.”
TTSO GENEL SEKRETERİ HAKAN GÜRHAN: TÜRKİYE’NİN AB İLE BÜTÜNLEŞMESİ ÖNEMLİ
TTSO Genel sekreteri Hakan Gürhan, 1997 yılında adanın AB Bilgi Bürosu’nu faaliyete geçirerek çalışmalara başladığını belirterek, “ Asıl önemli olan konu Türkiye’nin AB ile bütünleşmesidir. Odamız bu kapsamda gerek içinde bulunduğumuz bölgeye, gerekse üyelerimizi, bir yandan da odamıza bu sürece çalışmaları ile hazırlamaktadır.” Dedi.
TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan daha sonra AB kapsamında yapılan çalışmaları içeren bir konuşma yaptı. Konuşma Şöyle:
“Değerli Eurochambers yetkilileri,
TOBB Avrupa Birliği Dairesinden Yetkililer,
AB Odalarından kıymetli konuklar,
Oda ve borsalarımızın değerli temsilcileri,
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle TOBB ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS) işbirliğinde "Türkiye-AB Sivil toplum Diyaloguna Odaların Katkısı: Türkiye-AB Oda Forumu Projesi" nin ara Konferansının şehrimizde yapılmasından duyduğumuz memnuniyeti dile getirerek sözlerime başlamak istiyorum. Avrupa Birliği Ülkelerinden şehrimize gelen değerli Oda temsilcilerine ve ülkemizden ilimize gelen Oda ve borsa temsilcilerimize hoş geldiniz diyorum.
Sizlere Odamızın AB ile ilgili çalışmalarından kısaca bahsetmek istiyorum.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak AB sürecinde gerekli altyapıyı oluşturmak üzere ilk etapta 1997 yılında odamız bünyesinde AB Bilgi Bürosu Koordinatörlüğünü kurduk. Amacımız AB sürecinde farkındalık yaratmak bilgi edinmek isteyenlere bilgi akışını sağlamaktı. Sonraki süreçte 2005 yılında TOBB tarafından uygulanan Türk Oda Geliştirme Programı kapsamında Danimarka Odalar Birliği ile Dış Ticaret konusunu içeren bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Karşılıklı ziyaret ve eğitim seminer faaliyetlerini içeren program kapsamında birçok tecrübeler edindik.
Yine bu süreçte artan AB fon kaynaklarına bağlı olarak KTÜ işbirliği ile odamız bünyesinde bir Proje Koordinasyon Ofisi oluşturduk.2006 yılında kurulan ofisimizle birlikte birçok AB programlarına projeler sunulmuş, kabul edilen projeler uygulanmış, uygulanmaktadır.
Söz konusu projelerden bir kaçına değinecek olursak, önemli projelerimizden biri, Odamız bünyesinde AB desteğiyle kurulan 2013 yılına kadar devam edecek olan Avrupa İşletmeler Ağı projesidir, proje Avrupa ve ötesinde, işletmeler için yerel düzeyde rekabet edebilirlik ve yenilik hizmetlerini sağlayan, yaklaşık 600 ortak kuruluşla 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteren bir network projesidir. Proje ile bölge KOBİ'lerimize birçok alanda bilgi ve danışmanlık desteği sunulmaktadır.
Yine kısa adı ABİGEM olan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Bölge KOBİ'lerimize eğitim ve danışmanlık desteği sunan süreklilik arz eden, odamızda uygulanan önemli bir diğer AB projesidir. Trabzon ABİGEM sadece Trabzon'a değil TR90 olarak adlandırdığımız Ordu'dan Artvin'e kadar olan alanda faaliyetlerine devam etmekte ve tüm bölgede KOBİ'lere yönetim danışmanlığı, bilgilendirme ve eğitim hizmetleri sunmaya devam etmektedir.
Ayrıca Odamızda KOBİ'lerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarına dönük AB Destekli turizm, satış-pazarlama ve çeşitli mesleki eğitim projeleri uygulanmaktadır.
Bugün burada sizlerle birlikte olmamız sağlayan Sivil Toplum Diyalogu- AB-Türk Odaları Forumu AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı kapsamında hazırladığımız Kilit Elemanların Eğitilmesi ile KOBİ'lerin Güçlendirilmesi Projesi yukarıda bahsettiğimiz merkezlerimize altyapı oluşturacak çok önemli projelerimizden biridir. Söz konusu projede ortağımız Shefield Ticaret ve Sanayi Odasının gerek KOBİ gerekse kurumsal konularda deneyim ve tecrübelerin paylaşılması sağlanacak, yine seçilen KOBİ'lerimizin Shefield TSO üye KOBİ'leri ile işbirliği yapmaları sağlanacaktır.
TOBB ve Eurochambers işbirliğiyle uygulanan bu programın bir başka önemli çıktısı da hem Avrupa Odaları hem de bu odalar ile işbirliği yapan biz oda ve borsaların bilgi alışverişi ve işbirliği olanakları yaratmasıdır.
Bu noktadan hareketle TOBB ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers)'nin son dönemde yoğun olarak sürdürdüğü oda ve borsalarımıza yönelik programlar AB müzakere sürecinde bulunduğumuz ve uyum çalışmalarımızın devam ettiği bu günlerde hem oda ve borsalarımızın hem de iş dünyamızın AB ile entegrasyonunda büyük yararlar sağlayacaktır. Bu kapsamda desteklerin ilerleyen zamanlarda devam etmesi son derece önem arz etmektedir. Hiç şüphe yok ki bu desteklerin AB kapsamında hazırlanan diğer desteklerle de uyumlu hazırlanması bir başka önem arz eden konudur. Asıl önemi olan konu da ülkemizin AB ile bütünleşmesidir.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak sizlerle bundan sonraki süreçte gerçekleştirilecek programlarda işbirliği içersinde bulunmayı umuyoruz.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak sizleri ilimizde ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu bir kez daha belirtir toplantının tüm odalarımız ve misafir odalarımız açısından yararlı geçmesini umar saygılarımı sunarım.”