Bazı kaynaklarca ismini, coğrafyasında bolca bulunan gümüş madeninden aldığı belirtilen Gümüşhane'de, altın üretimine başlandı.
Koza Altın İşletmeleri A.Ş, merkeze bağlı Demirkaynak köyü Mastra bölgesinde yaptığı 4 yıllık çalışma süreci sonunda, deneme aşamasında da olsa altın üretimine başladı.
Koza Altın İşletmeleri A.Ş Mastra İşletme Müdürü Hasan Giray yaptığı açıklamada, Mastra bölgesinde 1 milyon 350 bin tonluk bir cevher rezervi bulunduğunu belirterek, 1 tonda 13 gram altın olduğunu, buna bağlı olarak da üretilmesi planlanan altının 17 ton olduğunu söyledi.
Mayıs ayından itibaren üretime başladıklarını ifade eden Giray, ''Cevherin kırılması, öğütülmesi, kapalı tanklarda çözelti üretiminin yapılması, değirmenlerin kurulmasıyla birlikte tam kapasite deneme üretimine başladık. Hedefimiz, aylık 40-50 bin ton arasında cevher işleyerek yıllık 550 bin ton civarında cevher işlemektir. Yıllık yaklaşık olarak 180 bin ons civarında yıllık üretimimiz olacaktır'' dedi.
Giray, bu çalışmalarının yanında geliştirme sondajlarını da sürdürdüklerini anlatarak, şöyle devam etti:''17 ton civarında altın üretimi yapmayı hedefliyoruz ancak biz bunu daha da geliştirerek artırmayı planlıyoruz. Kaynaklara baktığımızda bu miktar 30 tonu bulacak gibi görülüyor. Altın üretimi yaparken sondaj çalışmalarıyla geliştirmeye çalışıyoruz. Gümüşhane içerisinde ruhsat aldığımız sahalar var. Onlarda da sondaj çalışmalarımız sürüyor, aramalarımızı devam ettiriyoruz. Mastra bölgemizde altın damarı bulduk, burada artık tam teknolojiyle üretim yapmaya başladık. Artık değirmenlerimiz dönmeye başladı. Gümüşhane altınını piyasaya sürmüş bulunmaktayız. Yurt içinde satışını yapıyoruz.''
Giray, deneme üretimine başlayan işletmenin ülke ekonomisine sağlayacağı katma değerin 3,5 milyar lira olacağını vurguladı.
İşletmede 450 Kişi İstihdam Ediliyor
İşletmede 450 kişi istihdam ettiklerini dile getiren Giray, ''İşletmemizde çalışanların yüzde 86'sı yöre halkından. Bir takım 'usta, forman' dediğimiz kişileri dışarıdan aldık. Mühendislerimizin de bazıları yine Gümüşhanelidir. Teknik kadromuzda 7-9 tane Gümüşhaneli mühendis bulunmaktadır. Yapılan istihdamla birlikte Gümüşhane'ye yıllık 15 ile 20 milyon lira arasında ekonomik katkı sağlanmaktadır. Bizim tahminimiz, Mastra bölgesindeki üretim süresinin 6 sene olması. Ancak yapılan yeni sondaj çalışmalarıyla bunun 10 seneyi bulabileceğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.
Hasan Giray, çevre konusunda en son teknolojiyi kullanarak 5 katmandan oluşan arıtma havuzu kurduklarını da anlatarak, şunları kaydetti: ''En son teknolojiyi kurarak havuzumuzu inşa ettik. Devletin kontrolünde yapılan bir havuzdur. Her şey kontrol ediliyor. Çevreyle ilgili taahhütlerimiz var. Nasıl Bergama'da başarılı bir şekilde problemimiz olmadıysa burada da herhangi bir problemimiz olmayacaktır. Havuzumuzun birinci kademesi yapıldı, bu yılın sonlarına doğru da ikinci kademesi yapılacak.''
(Kaynak: Gümüş koza)