Trabzon'un Maçka ilçesinde bent yapılırken dereye beton harcının karışması nedeniyle bazı tesislerdeki yaklaşık 600 bin balığın öldüğü iddiası üzerine, 6 tesiste başlatılan alabalık satışı yasağı devam ediyor.
Maçka ilçesi Altındere Vadisi'nin Coşandere mevkisinde bulunan çiftliklerde görülen balık ölümlerinin nedenine ilişkin, İlçe Tarım Müdürlüğü ve ilgili kamu kuruluşları görevlilerince inceleme, analizler yapıldı. Tesislerdeki havuzlarda sağ kalan alabalıkların, insan sağlığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığının araştırılması için de söz konusu havuzlardan incelenmek üzere canlı alabalık numuneleri alındı.
Sağ kalan balıklara ilişkin analiz ve inceleme sonuçlarının henüz açıklanmaması yüzünden, Maçka Kaymakamlığı'nca bölgedeki 6 tesiste başlatılan alabalık satış yasağı devam ediyor.
İl Tarım Müdürü Temel Tosun,, balık ölümlerinin yaşandığı tesislerde Maçka İlçe Tarım Müdürlüğü Kontrol Şubesi'ndeki su ürünleri mühendislerinin yanı sıra Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden teknik elemanların inceleme yaptığını söyledi.
Enstitü görevlilerinin balık ölümlerinin ağır metal zehirlenmesinden kaynaklanmış olabileceği endişesi nedeniyle yaptıkları tavsiye üzerine bölgedeki tesislerdeki balık satışlarının durdurulduğunu belirten Tosun, balık ölümlerine ilişkin laboratuvarda yapılan analizlerin sonuçlarının hazırlandığını ifade etti.
Tosun, bazı rakamlara yer verilen sonuçlarda ölümlerin nedenine ilişkin bir değerlendirmede bulunulmadığını belirterek, ''Arkadaşlarımız analiz sonuçlarının kabul edilebilir değerlerin üzerinde olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yapacak. Bu değerlendirme henüz yapılmadı'' dedi.
Balık ölümlerinin çimentodan kaynaklanıp kaynaklanmadığını analiz sonuçlarının göstereceğini, bu sonuçları yorumlamadan bir şey söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Tosun, ''Benim kişisel kanaatim, tesislerdeki balık ölümleri, solungaç tıkanıklığıyla ilgili bir hadisedir. Çimento solungaçları çok kısa sürede tıkayarak ölümlere yol açmış olabilir ama kesin sonuç için analiz sonuçlarının değerlendirilmesi lazım'' dedi.
Tosun, buradaki balık ölümlerine çimentonun sebep olup olmadığına karar verecek olan kurumun da Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olduğunu ifade etti.
Türkiye'de alabalık üretim çiftliği kuran tek kadın olan ve Sümelas Camping adlı tesisin işletmeciliğini yapan Ayşe Kara ise havuzlarına su aldıkları dere yatağına, yaklaşık 20 gün önce, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptırdığı bent inşa edilirken, beton harcının suya karışması dolayısıyla aralarında her biri 7 yılda yetişen anaç balıkların da bulunduğu binlerce balığın öldüğünü söyledi.
Balıklarının ölmesinin yanı sıra sağ kalan balıklarını satamadıkları için de mağdur olduklarını anlatan Kara, zararlarının karşılanmasını ve gerekli incelemeler yapılarak en kısa sürede balık satışı yapmalarına izin verilmesini istedi.
En fazla balık ölümü görülen bir başta tesisin sahiplerinden İrfan Taşdelen de ölen balıkların tamamını açtıkları kuyulara gömdüklerini, sağ kalan binlerce balığı da olayın ardından geçen 20 günlük süreye rağmen satamadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Büyük çapta zararımız var. Zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz. Turizm sezonu içindeyiz, ancak sağ kalan balıklara ilişkin inceleme sonuçları çıkmadığı için satış da yapamıyoruz. Bizim yetkililerden talebimiz gerekli incelemeleri yapsınlar ve eğer sağ kalan balıklar satışa uygun değilse imha edilsin, ancak sağlık yönünden bir risk yoksa izin versinler de kalan balıkları satalım. Ölen balıklarımız nedeniyle zararımızın karşılanması için avukatımız aracılığıyla hukuki süreci başlattık. Bizim isteğimiz mahkemelerde uğraşmak değil, zararımızın karşılanması.''
Diğer üreticiler de balık ölümlerine sebep olan bendin yapımının durdurulduğunu ifade ederek, bölgede yeniden balık ölümleri olmaması için yetkililerin önlem almasını istedi.