Bir taraftan geçmişe sahip çıkma arayışları, bir tarafta harabe durumda bulunan ve gün geçtikçe daha çok yıkılmaya yüz tutan onlarca tarihi eser var.
Bu anlamda ilgi bekleyen bir çok tarihi eser gözden uzak yerlerde bulunduğu için de pek gündeme gelmiyor. Ancak Trabzon gibi tarihi kentin tam merkezinde bir eser var ki üstelik 10 yıl önce restore edilmiş. Sonra bir müddet açık tutulmuş. Ardından da kapısına kilit vurulmuş.
Hıristiyanlar son derece önemli bir eser konumunda bulunan bu mekanı görmeye ve de içini gezemeye gelen yüzlerce yerli ve yabancı turist sadece dışardan bakmakla yetiniyor. Kapısı açılır umuduyla bir müddet bekleniyor. Sonra üzgün bir şekilde geri dönülüyor.
Sözü edilen tarihi eser Merkez Çarşı mahallesi sınırları içinde yer alan St.Anna Kilisesi de denilen Küçük Kilisesidir. Aslında kilisenin hemen önünde yer alan trafo olmazsa tamamen gün yüzüne çıkacak ve Kahraman Maraş Caddesinden geçen herkesin görebileceği bir konuma gelecek.
Buradan konuyu yetkililere duyuyoruz ve çözüme yönelik cevap bekliyoruz..
Ensaf Ne Diyor:
Kemal Çelenk: “Uzun yıllardır burada otururum ve esnaflık yaparım. Kilisenin durumu bizleri çok üzüyor. Çok turist geliyor. Ancak umduğunu bulamadan ayrılıyor. Biz esnaf olarak kilisenin çevresini elimizden geldiğince temiz tutmaya çalışıyoruz. Dileğimiz kilisenin bir an önce turizme açılmasıdır.’’
Ahmet Berber: “Buranın acil olarak açılmasını bekliyoruz. Gelen turistler geri dönüyor. Ayrıca bir çok yerli ve yabancı haberci buraya çekim için geliyor. Bu tanıtıma büyük katkıdır. Ancak işlerini yarım yaparak geri dönüyorlar. Kilisenin öneminin biz esnaflar olarak bilincindeyiz. Korunması ve kollanması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Yetkililerden burayı turizme kazandırmalarını bekliyoruz.’’
Kilisenin Tarihçesi:
St. Anna Kilisesi de denilen Küçük Ayvasıl Kilisesi 1923 yılına kadar kilise olarak faaliyetini sürdürmüştür. Daha sonra Belediyenin ambarı olarak kullanılmıştır. Bu gün kullanılmıyor.
Üç nefli bir bazilika olan kilise nartesksizdir. Nefler birer apsisle son bulmaktadır. Apsisler içten ve dıştan yuvarlak planlıdır. Orta ve yan nefler beşik tonozla örtülmüşlerdir.
Sütunlar devşirme olup, iyon başlıklarıyla impostları taşımaktadırlar. Kemerler tuğladandırlar.
Zeminin altında bir mezar odası bulunmaktadır. Batı duvarının dışında kalan izler yapının vaktiyle başka bir yapıya bağlı olduğunu göstermektedir.
Yapıda fresk kalıntısı olmasına rağmen çok bozulmuş durumdadır.;
Bina 1999 yılında Trabzon Valiliği, İl Özel İdaresinden ayrılan ödenekle onarılmıştır. İçinde yer alan fresklerin konservasyonu yapılarak bir fonksiyon verilebilir.