Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Toplantı salonunda tanıtıldı. Sistem hakkında katılımcılara bilgi aktarılırken görüş ve öneriler alınarak uygulama kapsamında değerlendirilmesi sağlanıyor.
Proje uygulamaya geçtiğinde, 4. tarım havzasında yeralan bölgemizin büyük bir kesiminin de, desteklenecek ürünler, bilimsel veriler, ulusal ve uluslar arası piyasalar gözetilerek maksimum üretim ve değer oluşturulmasına katkı sağlanması öngörülüyor.
Toplantının açılış konuşmasında Trabzon Tarım İl Müdür Yardımcısı Osman Nuri Baki, Türkiye’nin 30 tarım havzasına bölündüğünü ve işleyişte sisteme katkı verilmesi için bölgenin görüş ve önerilerinin alındığını vurguladı.
Toplantının katkı bölümünde söz alan TTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Adnan Sağlam, fındık ve çayın muhakkak doğu Karadeniz Bölgesi’nde desteklenmesi gerektiğini, özellikle batı bölgesi ve düz arazilerde fındığın sökülmesi gerektiğine dikkat çekti.
2009’DA 5.5 MİLYAR TL DESTEK TARIMA DÖNÜŞMÜYOR
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek 2009 yılında 5.5 Milyar TL’lik karşılıksız bir destek sağlandığını söyledi.
Yapılan desteklemenin, tarıma dönüşümünün çok az olduğunu belirterek, yapılan tarım desteklerinin sosyal yardım vakfı desteği gibi algılandığını, tarım sektörünü geliştirmediğini aktardı.
Genel Müdür Yardımcısı Şimşek, üreticileri korurken, tüketicilerinde kaliteli ürüne yöneltmek amacında olduğunu belirtti.
Bu kapsamda Türkiye’de tarım havzaları projesinin yürütüldüğünü belirten Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, tarımsal desteklerden Doğu Karadeniz Bölgesinin çok az yararlandığını ifade etti.
Oluşturulan tarım havzaları projesi ile bölgede tarımsal destekleri artırmayı öngördüklerini belirtti.
Daha sonra “Tarım’da Dev Adım” olarak nitelendirilen Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli projesi ile Türkiye tarımının Tomografisinin çekildiğini vurguladı.
Bakanlık uzmanlarınca, Proje hakkında yapılan bilgilendirmede, Türkiye Genelinde 30 havza belirlendiği açıklandı. Doğu Karadeniz Bölgesinin kısmen yer aldığı 4. Havza hakkında sunulan detaylı bilgilendirmelerin ardından katılımcıların görüş ve önerileri, projeye dahil edilmek üzere dinlendi.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Tarım Havzaları
. Ekolojik olarak benzer olan
. Ülke’nin idari yapılanmasına uygun
. Yönetilebilir büyüklükte
Tarım ürünlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun yetiştirilebildiği bölgeleri ifade ettiği bildirildi.
Projenin amacının ise,
. Tarım havzalarını belirlemek
. Sağlıklı tarım envanteri hazırlamak
. Üretim planlamasına imkan sağlamak
. Hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceğini belirlemek
. Çiftçinin gelirini artırmak
. Geleceğe ait talep projeksiyonları yapmak
. Destekleri rasyonel, yönlendirici ve etkin bir şekilde kullanmak
. Arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlamak
. Doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak
. Havza bazlı planlama ve yönetimle ilgili sektör talebini karşılamak
. Muhtelif senaryolara göre üretimi planlamak
Şeklinde tanımladılar.
Sistem taşıyıcısı partalın dört ana bileşenden oluştuğunu belirten uzmanlar bunların, havza, talep tahmini, veri tabanı, karar destek aşamalarından oluştuğunu bildirdi.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli projesi sunumu için tıklayınız.