Rehber :
   
Ajanslar
Yonca Ajans
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
29.08.2009
TTSO 6. Meslek Gurubu Meclis Üyesi Mustafa Durmuş


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)6. Meslek Gurubu “ Ağaç Ürünleri İmalatı ve Ticareti” Meclis üyesi Mustafa Durmuş, sektördeki gelişmeleri değerlerdi. Durmuş,TTSO çatısı altında sektörde 72 üyelerinin bulunduğunu anımsatarak, ağaç ürünlerinin yerine geliştirilen alternatif ürünlerin artmasının sektörü küçülmeye ittiğini söyledi. Ahşap kullanım oranının azalmasının, ağaç işleri sektörünün yan üretim dalları olan marangoz atölyeleri, mobilya imalathaneleri, ağaç işleme tesisleri gibi birçok istihdam oranı yüksek işletmenin kapanmasına yol açtığını bildirdi.

ORTAK TESİS KURULMASI

TTSO Meclis Üyesi Mustafa Durmuş, ağaç işleme tesislerinde oluşan atıkların yakacak olarak kullanıldığını anımsatarak, doğalgaz kullanıma geçmesi ile bu alanda da önemli bir atık birikimi yaşanacağını vurguladı.

Gerek bu tür ürünlerin gerekse bölgemizde çok hızlı yetişen kızılağaç üretiminin artırılarak bölgede işleme tesisinin kurulması önerisinde bulundu. Bugünkü teşvik ortamında, KOSGEB gibi destekler ile ortak bir ağaç işleri işleme tesisinin hayata geçirilmesi için ortam bulunduğunu bildirdi.

MECLİS ÜYESİ MUSTAFA DURMUŞ’UN KONUŞMASI

TTSO 6. Meslek Gurubu Mustafa Durmuş’un Mecliste yaptığı sunumun tamamı şöyle.

“Sayın divan, değerli meclis üyeleri,

Hepinizi saygıyla selamlıyor ve Ramazan ayının ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini yüce ALLAH (C.C.)'dan niyaz ediyorum.

6.meslek grubu;72 üyeli Ağaç ürünleri imalatı ve toptan ticareti grubu adına söz almış bulunuyorum.
Kapısından penceresine, döşemesinden tavanına, sandalyesinden masasına koltuğundan mobilyasına velhasıl beşikten mezara kadar evimizde, işyerimizde hayatımızın birçok alanında ağaç ürünlerini kullanmaktayız.

Son yıllarda ağaç ürünlerinin yerine alternatif olabilecek birçok ürün geliştirilmiş olması ve bu ürünlerin kullanım oranının gün geçtikçe artması ve özellikle de inşaatlarda ahşap kullanım oranının gün geçtikçe düşmesi sektör temsilcilerini düşündürmektedir.

Sektördeki küçülme, işsizliği tetiklerken, marangozculuğun ve biçki atölyelerinin de gün geçtikçe azaldığını görmekteyiz, zamanla şu da görüldü ki geliştirilen bu ürünler ağaç ürünlerinin sıcaklığını, yumuşak dokusunu, doğallığını ve canlılığını karşılayamadı. Örneğin köyümüze yaylamıza gidip ahşaptan yapılma evimizde geçirdiğimiz bir gün ile şehirde betonarme yapılmış bir evde geçirilen gün arasındaki farkı hepimiz hissederiz veya yemek yemeye gittiğimizde bile odun ateşi ile pişeni tercih ediyoruz. Yangın açısından bile bakıldığında çelik konstrüksiyonlu bir bina yangında çeliğin ergime sıcaklığına ulaştığı anda çöküyor oysa ahşap yangında öze indikçe kömürleşme olduğundan ana iskeletin ayakta kalması daha uzun süre alıyor. Depremde ahşap binalar esneme kabiliyeti ve diğer özellikleri dolayısıyla da daha uygun hale gelebiliyor.

Önümüzdeki günlerde doğalgaz ilimizde kullanıma başladığında; yakacak olarak kullanılan ağaç toz ve talaşları, kullanılmayan parçalarda bir artış olacaktır. Bu ürünlerin ve bölgemizde yetişmesi çok çabuk olan kızılağaçların da değerlendirilebileceği, bir tesisin teşvik imkanlarından, şirket birleşmelerine sağlanan özel indirimlerden ve kosgeb desteklerinden yararlanılarak yapılmasını bölgemiz açısından uygun zaman da yapılan önemli bir yatırım olarak görüyorum. Piyasalardaki durgunluk bütün sektörleri etkilediği gibi bizim sektörümüzü de etkilemiştir.”

Mustafa Durmuş, daha sonra ülkemizin Orman ürünleri 2009 yılı dış ticaret hacmine ilişkin bazı rakamsal veriler hakkında da bilgi verdi.

2009 Yılı Orman Ürünleri Dış ticaret verileri İçin tıklayınız

TTSO MECLİS ÜYESİ SABİT SABIR KUR POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

TTSO Meclis Üyesi Sabit Sabır, kürsüden yaptığı konuşmada, kur politikasını eleştirdi. Sabır, bir ülkenin kur’unun yanlış olması halinde o ülkenin ekonomisinin de bozuk olacağını, ileri sürdü.
Tarih sayfalarında da bu gerçekliğin tekrar ettiğini, son yıllarda uygulanmakta olan kur politikasının da baskı altında tutulmasının yanlış olduğunu ifade etti.

TTSO 9. Meslek Gurubu “Fındık Ve Çayın İşlenmesi Ve Ticareti” Meclis Üyesi Sabıt Sabır, 1 doların 2.60 Tl’den aşağı olmaması gerektiğini savunarak, aksi durumda Türkiye’nin kalkınmasının mümkün olamayacağını ifade etti.

Türkiye’nin kalkınmasının, ihracatı geliştirmek, sanayi ürünlerini satmak, tarım ürünlerini ihraç etmekle ancak hızlı kalkınabileceğini vurguladı.

Meclis Üyesi Sabit Sabır, bu kur ile hiçbir branşta kalkınmanın mümkün olmadığını belirterek, “Buğday, nohut, mercimek gibi tarım ürünleri bugün ülkemize ithal ediliyor. Bunların tümü bu ülkenin ihraç ürünleriydi.

SABİT SABIR:CEVİZİ TEŞVİK EDEMEDİK

Cevizin kilosunun 35 TL olduğunu bildiren TTSO Meclis Üyesi Sabit sabır,” fındığı teşvik etmişiz de cevizi aklımıza getirmemişiz.”diye konuştu.

YENİ BİR EKONOMİK PROĞRAM ŞART

Sabır, Türkiye’nin yeni bir ekonomik programı uygulamaya geçirmesi gerektiğini savunarak, özelilikle IMF ile yapılıp yapılmaması tartışılan anlaşmaya da bir son verilmesi gerektiğini, ekonominin rahatlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

MECLİS ÜYESİ EMİN ULUDÜZ: VAKFIKEBİR OSB TAMAMLANSIN

Daha sonra meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, TTSO Meclis Üyesi Emin Uludüz, Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi’nin uzun süreden beri Trabzon’un gündeminde olduğunu ve burasının çözüme kavuşturulmadan başka OSB’lerin devreye girdiğini aktardı. TTSO Yönetiminin konuyu takip etmesi gerektiğini iletti.

Konu hakkında yaptığı açıklamada, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Vakfıkebir’de 35 parsel sahibinin mahkemeye konuyu intikal ettirdiğini belirterek kendileri ile yapılan görüşmede uzlaşı yolunun arandığını iletti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın mahkeme sorunu yaşayan OSB’lere hiç yanaşmadığını sözlerine ekleyen Başkan Hacısalihoğlu, ”yaptığımız girişimler sonucunda Organize sanayi Bölgeleri Genel Müdürü ile dört kez toplandık. Onlarda rahatsız. İlçe Kaymakamı ile bu konunun çözümü için 35 kişi bir araya getirilsin uzlaşma önerilerini Bakanlığa iletelim dedik. Amaç uzlaşma ile çözüm.”diye konuştu.

FİYAT TARİFELERİ

TTSO Meclisi’nde oda üyelerinden gelen tarifeler için Yönetim Kurulunun, meslek komiteleri ile yaptığı istişare doğrultusunda, belirlediği 2009 yılı rakamları oylanmaya sunuldu.

Genel Sekreter Hakan Gürhan’ın okuduğu lokantacılar, Fırıncılar ve Kasaplar fiyat tarifelerini Meclis Başkanı M. Şadan Eren oylamaya sundu. Meclis üyeleri kasaplara ait önerilen fiyat tarifelerinin yeniden gözden geçirilmesi istenirken diğerlerinin uygun olduğu görüşü ile kabul edilmesi kararına vardı.

 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2224

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com