Rehber :
   
Yöresel Ürünler
İslamoğlu Gıda
İskenderoğlu Şarküteri
İmamoğlu Yöresel Ürünler
Sürbisa & Sürmene Bıçakçılık
Trabzon Silah Sanayi
Gurme 61 Şarküteri
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
01.09.2009
Fındıkta Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası İçin Temkinli Olunmalı


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Adnan Sağlam, 28 Ağustos 2009 Giresun’da yapılan “Fındıkta Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı” konulu toplantı ile ilgili görüşlerini bir rapor ile açıkladı.

TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Sağlam, ilgili bütün tarafların katıldığını ifade ederek, fındıkta lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı”nın yasal altyapısının çok kuvvetli tutulması gerektiği vurguladı.

Özellikle sisteme geçiş döneminde devlet kontrolünün önemli olduğunu, devletin bu sürece müdahil olması gerektiğini vurgulayan Sağlam, fındığın tamamıyla serbest piyasaya birden terk edilmesinin sorun yaratacağına dikkat çekti.

FINDIKTA ARZ FAZLASININ DENGELENMESİ

Toplantıda yaptığı konuşmada Adnan sağlam, fındıkta arz fazlasının dengelenmesi için açil olarak hükümetin Batı bölgelerinde bulunan arazi alanlarında fındık sökümünün gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi.

TTSO Yönetim kurulu Üyesi Adnan Sağlam, toplantı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi.

“TOPLANTIYA KATILAN KESİMLER

Toplantıda Giresun Valisi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Ziraat Odası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Ticaret Borsası, Ordu Ziraat Odası, Karedeniz İhracatçıları Birliği Başkan ve yöneticileri, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkan ve yöneticileri, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ak Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişci katılımcı olarak yer almışlardır.

Toplantıda;
Lisanslı Depoculuk, Ürün İhtisas Borsacılığı, Fındıkta arz fazlası ,Serbest piyasaya terk edilmesi konuları tartışıldı.
Bizlerde toplantıda görüşlerimizi aktarma fırsatı bulduk;

1- Lisanslı depoculuğun acilen uygulamaya geçmesi gerektiği herkesin hemfikir olduğu bir konudur. Ancak şu da göz ardı edilmemeli ki küçük müstahsile pek faydalı olmayacaktır. Çünkü bölgede büyük müstahsil ve toptancılık yapan tüccarlar bulunmamaktır.

2- Ürün İhtisas Borsacılığı’nın bölgede yapılıp yapılmayacağını sorduğumuzda ürün ihtisas borsacılığı çok zor bir olay olduğu ifade edilmiştir. Tek ürünle borsacılığın gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını bir borsa çok ürünle yapılması gerekliliği vurgulanmıştır.  Örnek olarak İzmir ürün borsasını 30 senede tam hazır olduğunu, 6 milyon $ yatırımın bugün 1 milyar$ olduğu ifade edilmiştir. Bunun üzerine müstahsilin ne karı olduğu konusunda  riske göre karın arttığı belirtilmiştir.

3- Arz fazlası ve serbest piyasa tartışmalarında serbest piyasaya geçilmesinin rekabet ortamı sağlamadan eksik olduğu, birkaç yıl devletin kontrolünde geçiş sağlansaydı daha iyi bir sonuç alınabileceğini belirttim. Buda en azından ödenmesi düşünülen teşvik Eylül 2009’da ödenebilmeliydi. Üç yıl boyunca bu desteğin en geç eylül ayında ödenmesi sağlanabilmeliydi.

Arz fazlasına gelince taban arazilerdeki sökümü mecburi tutulmalıydı. En önemlisi Batı Karadeniz’de ve diğer yerlerde fındık dikili devlet arazilerine devlet sahip çıkarak geri alırsa fındıktaki sorunun yüzde 80-90’ı biter diye ifade ettim. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı bu insanlar öyle veya böyle bu mahsulü yapıyorlar. Hepsi devlet arazisi gibi konuşuluyor ifadesine bende devlet malına sahip çıkmasın mı diyorsun dediğimde hayır onu da demek istemiyorum dedi. Buna karşılık Giresun Valisi devlet malına sahip çıkmalıdır dedi. Devamla Türkiye’de 30 ürün vadisine bölündü her vadide tespit edilen ürünün destekleneceğini söylediğimde herkes inşallah o günleri görürüz dediler.

4. Fiskobirlik’ in yönlendirmesiyle Şekerbank’ tan alınan fındık paralarını yüzde 60 faiziyle geri istenmesi konusunda Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı borcun kendi borçları olduğunu, bankanın kendileriyle sözleşme yaptığını ifade etti.”

 

Toplam Okunma Sayısı : 2335

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com