Avrupa Birliği Reform İzleme Kurulu Toplantısını yapmak üzere Trabzon’a gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala TTSO’da düzenlenen toplantıda iş adamları ve sivil toplum örgütlerinin başkanları ile bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasında TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, açılış konuşmasında söz alarak Avrupa Birliği Reform İzleme Kurulu Toplantısı öncesinde TTSO’da gerçekleşen toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bakanlara ve katılımcılara teşekkür etti.
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan EREN konuşmasında, Taşıdığı misyonla, tarihi birikimiyle, ticari ve sosyal yapısıyla önemli ve bir kent olma özelliği taşıyan Trabzon’da bu önemli toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumuzu belirterek kendilerinin iş dünyası olarak hükümetimizin Avrupa Birliği üyeliği konusunda yaptığı çalışmaları yakından izlediğini ve bu çalışmaların artarak devam edeceğini inancı taşımakta olduklarını belirtti.
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren konuşmasında iş dünyasının temsilcileri olarak ekonomiye ve reel sektörün beklentileri ile ilgili hususlara değinerek, dünyada yaşanan ekonomik kriz dünya piyasalarını etkilediği gibi ülkemizde de önemli ölçüde hissedildiğini ve bu anlamda hükümetinde önlem almak yönündeki çabalarını son dönemde hız kazandığını görmekten memnuniyet duyduğunu açıkladı. Konuşmasının devamında hükümetin orta vadeli ekonomik programı en kısa zamanda açıklayacağını umduklarını ifade ederek buna destek olabilecek bazı önerileri bakanlarla paylaştı.
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren konuşmasının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere Devlet Bakanı Egemen Bağış kürsüye davet edildi.
Devlet Bakanı Egemen Bağış konuşmasının başında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini söyleyerek Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanının kendisinin sözcü olarak belirlediklerini açıladı.
Konuşmasının devamın da, 1959 yılında ilk başvuruyu yapmasının ardından bu yana geçen 50 yıl da, Türkiye’nin Avrupa birliğine üye olmaya çalıştığını belirterek, aradan geçen bu 50 yılın ilk 45 yılının müzakere süreci için bir tarih bile alamayan ülkemizin, 2002 de iktidara gelmeleriyle birlikte bu konuda ki kararlılığın çok net bir şekilde ifade edildiğini, Türkiye’nin müzakere tarihini aldığını ve Türkiye’nin 2005 yılından beri müzakere sürecini sürdürmekte olan bir ülke olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı Egemen Bağış konuşmasında 2009 yılının ilk gününe çok kararlı bir şekilde giriş yaparak 1 ocak tarihli resmi gazetede Türkiye’nin ulusal programının yayınlanması ile başladıklarını ve 5 yıl boyunca Türkiye’nin atacağı adımları teker teker açıkladıklarını ifade etti. Bakan Bağış, 16 Ocakta Türkiye’nin Başbakanı’nın 4 yıllık aradan sonra Brüksel’e giderek Avrupa birliği komisyonu üyelerine tam üyelik hedefini teyit ettirdiğini anımsatarak, “AB üyesi dış ülkeler Türkiye’nin üyelik sürecinde, üyelik konumunu durduramayacaklardır. Biz kararlı olduğumuz ve geri adım atmadığımız sürece, süreci durduramayacaklardır. Tüm bunların neticesinde bugün Türkiye uluslar arası ve bölgesel konularda önemli bir aktör haline gelmiştir ve bizler kendi gücümüzün farkına varırsak, kendi potansiyelimizi iyi değerlendirirsek çözemeyeceğimiz sorunumuz kalmayacaktır” dedi. Devlet Bakanı Egemen Bağış sözlerine son verirken, Avrupa Birliğini elit tabakanın değil toplumun tamamının ortak heyecanı haline getirmeyi başardıklarını vurguladı.
Avrupa Birliği Reform İzleme Kurulu Toplantısı öncesinde gerçekleşen toplantının devamında Trabzon iş dünyasının önemli işadamları, sivil toplum örgütleri başkanları söz alarak düşüncelerini, sorularını bakanlara iletti. Sözcü olarak Devlet Bakanı Egemen Bağış sorulara cevap vererek toplantıyı sonlandırdı.