Rehber :
   
Ajanslar
Yonca Ajans
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       

KÖPRÜBAŞI

  •   FOTOĞRAFLAR
  •   TARİHÇE
    Bazı tarihçilere göre Köprübaşı çevresinde Etiler?in hüküm sürdüğü kabul edilmektedir. Sonradan yöre Lidya,Pers,Bergama Krallığı ve Saruhanoğulları egemenliğinde kalmıştır. Gediz nehri üzerinde kurulan Demirköprü barajının su tutmaya başlaması ve suyun hızla doğu istikametinde ilerleyerek Borlu Nahiyesi topraklarını su altında bırakması sonucu, Borlu halkının bir kısmı 1958?in 10.ayından itibaren şu anki Köprübaşı İlçesinin kurulduğu yere yerleşmişlerdir. Fakat esas yerleşim 1959 yılında olmuştur. O yıllarda şu anki Demirköprünün yerinde iki gözlü beton bir köprünün olduğu ve İlçenin adınında bu köprüden geldiği bilinmektedir. 1968 yılında Belediyelik olan Köprübaşı 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3644 sayılı kanunla aynı adı alarak İlçe olmuştur.
  •   COĞRAFİ KONUM
    Sürmene, Araklı ve Çaykara ilçeleri arasında kalır. Bir müddet önce köprübaşının Beşköy beldesinde elim bir sel felaketi olmuş ve 40 küsür vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.Merhum Adnan Kahveci,merhum Recep Yazıcıoğlu ve Mustafa Sait Yazıcıoğlu bu ilçeye bağlı Beşköy beldesinin yetiştirdiği devlet adamlarıdır. Köprübaşı İlçesi Manisa İlinin kuzeydoğusunda, Salihli-Demirci karayolu üzerinde yer alır. İl Merkezine 120 Km., Salihli İlçesine 53 Km., Demirci İlçesine ise 50 Km uzaklıktadır. İlçemizin kuzeyinde ve kuzey batısında Gördes, kuzey ve kuzey doğusunda Demirci, güney doğusunda Demirköprü Baraj Gölü, güneybatısında ise Salihli yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 25.200 ha.olup, Köprübaşı İlçesinin merkezi 14 paftadan oluşan 225 hektarlık imar planı mevcuttur. İlçemiz Köprübaşının mücavir alanı 900 hektar olup, bunun 150 hektarı yerleşim alanıdır. İlçenin rakımı 250 Metredir.
  •   İKLİM
    Köprübaşı İlçesi Gediz çöküntü havzası üzerinde yer alır. İlçenin güney batısında Dibek dağları, kuzeydoğusunda Çanak dağları ve kuzeyindeKayran dağları yer alır. İlçe merkezine yakın yükseltiler Topraktepe ve Tülüce'dir. İlçe tipik Akdeniz iklimi özellikleri taşır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Bitki örtüsü olarak makiler ve garigler vardır. En çok görülen ağaç türü, palamut ağacı da denilen meşe cinsidir. Ayrıca Topraktepe ve Armutdere de piknik ve mesire yerleri mevcuttur. İlçemizde toplam olarak 20.455 dekar orman alanı mevcuttur.
  •   İDARİ DURUM
    İlçemiz Köprübaşı'nın 7 Mahallesi (Atatürk, Namık kemal, Temrek, Çamyurdu, Avşar, Karabük ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesi) ve 27 Köyü bulunmaktadır. Toplam Yüzölçümü 25.200 ha.dır.
  •   NÜFUS
    Köprübaşı ilçesi, ilçe merkezi ve 27 köyünde, 2000 genel nüfus sayımına göre toplam olarak 10.851 nüfusa sahiptir. İlçe merkezinde 5.049 kişi yaşamaktadır. Nüfusun geri kalan 5.802? si köylerde ikamet etmektedir. İlçemiz kuruluşunda Salihli ilçesine bağlı Gökeyüp kasabasının ilçemize bağlı olduğu daha sonra halk oylaması referandum ile Salihli ilçesine bağlandığından ilçemiz nüfusunda % 26.85 düşüş meydana gelmiştir. Yerleşme biçimi bakımından toplu yerleşim hakimdir.
  •   EKONOMİK VE SOSYAL TESİSLER
    İlçemiz Köprübaşının ekonomisi genel olarak tarıma dayalıdır. İlçemiz Nüfusunun % 85.5'i tarımla uğraşmaktadır. En büyük gelir kaynağı tütündür. Daha sonra sırasıyla hayvancılık,palamut,tahıllar,balıkçılık,zeytincilik,meyvecilik,sebzecilik ve halı dokumacılığı gelmektedir. İlçemizde takriben 3.300 adet kovan mevcut olup yıllık bal üretimi 15.000 Kg. civarındadır. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Demirköprü barajı dolayısıyla ilçemizde 71 üyeli Sınırlı Sorumlu Köprübaşı Su Ürünleri Kooperatifi vardır. Bu kooperatif vasıtasıyla yıllık 12 ton civarında balık tutulmakta bu yakalanan balığın büyük bir bölümü ilçe dışındaki pazarlarda tüketilmektedir. İlçemizde mandıra mevcut olmayıp çevre ilçelerden gelen mandıra sahiplerinin süt toplama merkezlerinde sütlerin bir kısmı toplanıyor olup, geriye kalan önemli kısmı ise çiftçinin kendi şartlarında peynir ve yoğurt olarak değerlendirilmektedir. Son yıllarda tavuk yetiştiriciliği ve Çilek üretimi gelişmektedir. İlçemizde önemli bir sosyal tesis ve yatırım bulunmamaktadır.

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com